Πάνω από 60 φόρους και χαράτσια που θα αποδώσουν περισσότερα 200 δισ. ευρω σε βάθος χρόνου αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι Ελληνες την τετραετία 2009-2012 για να «μπαλωθούν» τα ελλείμματα και οι μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού.
Οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών στο προαναφερόμενο διάστημα αύξησαν τέσσερις φορές τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, επέβαλαν επτά νέους φόρους στην ακίνητη περιουσία, έριξαν 19 χαράτσια στην αγορά των Ι.Χ., άλλαξαν δύο φορές την κλίμακα στον φόρο εισοδήματος, «ψαλίδισαν» και ύστερα κατάργησαν σχεδόν όλες τις φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, αυξήθηκαν δύο φορές όλα τα τεκμήρια διαβίωσης, επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι και χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θεσπίστηκε και τσουχτερός φόρος στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα. Οι έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα και τα ακίνητα τείνουν να γίνουν μόνιμες, ενώ πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να φορολογήσει και την υπεραξία στις αγοραπωλησίες των ακινήτων και των Ι.Χ. Οι Ελληνες έχασαν μέσα σε τέσσερα χρόνια τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός και σχεδόν το 70% της αγοραστικής τους δύναμης.
Από την πρώτη κιόλας «έκτακτη εισφορά», επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου, τον Απρίλιο του 2009, ύψους 1.000 έως 25.000 ευρώ για τα εισοδήματα 60.000 ευρώ και άνω (ν. 3758/2009), όλα σχεδόν τα μέτρα που ελήφθησαν χαρακτηρίζονταν «τα τελευταία» ή «έκτακτα», για να μη χρειαστούν και άλλα χειρότερα στη συνέχεια.
Μέσα από δεκάδες χιλιάδες σελίδες νόμων και διατάξεων που εκδόθηκαν στην τετραετία αυτή, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά κόρον -ακόμα και αν αρχικά δεν προβλεπόταν- ήταν διαρκώς νέοι φόροι καθώς και μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και σχεδόν πάντα με την υπόσχεση ότι «αυτά είναι τα τελευταία μέτρα».
Εχοντας χάσει τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός τους, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι καλούνται και πάλι να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους. Ειδικά οι χαμηλόμισθοι είδαν να μη μένουν στα χέρια τους ούτε τα χρήματα που είχαν ανάγκη για τις σπουδές των παιδιών τους, για το στεγαστικό δάνειο ή τα φάρμακά τους.
Στα τέσσερα χρόνια λιτότητας, από το 2009 ως σήμερα, επιβλήθηκαν διαδοχικά τα εξής:
Το 2009
-έκτακτη εισφορά ύψους 1.000 έως 25.000 ευρώ για τα εισοδήματα από 60.000 ευρώ και άνω
-έκτακτη εισφορά στη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία 0,1%-0,9%
-έκτακτη εισφορά στα πλοία αναψυχής
-αύξηση τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ.
Το 2010
-αύξηση ΦΠΑ από το 4,5 στο 5%, από το 9% στο 10%, από το 19% στο 21%
-αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
-επιπλέον φόρος 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής στα Ι.Χ.
-επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και για μικρού κυβισμού οχήματα
-έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις
-επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα
-νέα τεκμήρια για σκάφη και πισίνες
Το 2011
- νέα αύξηση ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου συντελεστή από 10% σε 11% και του χαμηλού στο 6,5%.
-νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%.
-αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%
-αύξηση και επέκταση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων στην περιφέρεια
-επιπλέον αύξηση 10% στους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων
-Τέλος Επιτηδεύματος 500 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες
-ειδικό τέλος ακίνητων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ
Το 2012
-νέα φορολογική κλίμακα με επιβάρυνση για εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ
-έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ
-κατάργηση εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις
-μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ 23% του κλάδου εστίασης
-νέα κλίμακα αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας
-διπλασιασμός «τεκμηρίων» για αυτοκίνητα και πισίνες
-κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
-μείωση αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ
-κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
-κατάργηση αφορολογήτου για τα παιδιά
ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: Ο νέος φορολογικός νόμος καταργεί το αφορολόγητο των παιδιών. Στην «ιδανική» περίπτωση που διατηρεί φέτος το ίδιο εισόδημα με πέρυσι, ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά όπου εργάζονται και οι δύο γονείς με μισθούς των 1.500-2.000 ευρώ τον μήνα θα υποστεί μείωση 70-80 ευρώ τον μήνα (30-40 ευρώ ο κάθε σύζυγος) λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης φόρου.
Για να πάρουν όμως το επίδομα τέκνων που υπόσχεται η κυβέρνηση, θα πρέπει να καταφέρουν να ζήσουν μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο...
Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όμως, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν για πρώτη φορά χαράτσι και για λεφτά που… δεν είναι δικά τους, όπως για το ενοίκιο ή τους τόκους του στεγαστικού δανείου τους. Στα μάτια της Εφορίας, δηλαδή, ξαφνικά θα «πλουτίσουν» κατά μερικές χιλιάδες ευρώ, το φορολογητέο εισόδημα θα αυξηθεί και ο τελικός φόρος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Επιπροσθέτως, μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις και απειλούνται με πρόστιμο 22%, αν δεν καλύψουν το 25% του δηλούμενου (ή τεκμαρτού!) εισοδήματος. Μισθωτός των 20.000 ευρώ τον χρόνο, λ.χ., πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ το 2013. Στις αποδείξεις αυτές όμως δεν μετράνε τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια λεωφορείων, οι δαπάνες για γιατρούς κ.λπ. Αν μαζέψει τελικά 4.000 ευρώ, θα πληρώσει και 220 ευρώ «πρόστιμο» για τα 1.000 που θα του λείψουν.
ΤΑ Ι.Χ.: Με τρία τσουχτερά χαράτσια, δύο αυξήσεις στον ΦΠΑ, τρεις αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Καυσίμων και στα τέλη κυκλοφορίας και με τεκμήρια-παγίδα για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ., οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα κατάφεραν να γκρεμίσουν την αγορά αυτοκίνητου στην Ελλάδα και να τρελάνουν τους καταναλωτές. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια το Ι.Χ. αυτοκίνητο δέχτηκε συνολικά 20 χτυπήματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός έκδοσης νέων αδειών να μειώνεται με ρυθμό πάνω από 40% σε ετήσια βάση, με επώδυνες συνέπειες στον τζίρο των επιχειρήσεων και στην απασχόληση.
Το 2009, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Παπαθανασίου, έδωσε κίνητρα για να αγοράσει ο κόσμος αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (μειώθηκαν 50% τα τέλη ταξινόμησης), αλλά στη συνέχεια κάποιοι άρχισαν να τους εκδικούνται, αυξάνοντας αρχικά τα τέλη κυκλοφορίας το 2010 και το 2011. Ο «τσουχτερός» ΦΠΑ 23% στην αγορά των Ι.Χ., ο φόρος πολυτελείας που επιβάλλεται και σε απλά αμάξια, τα τεκμήρια για τα Ι.Χ. που αυξήθηκαν δύο φορές τα τελευταία χρόνια, τα τέλη κυκλοφορίας που αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο, ακόμα και οι φόροι των εταιρικών αυτοκινήτων έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους υποψήφιους αγοραστές και έχουν γονατίσει τους κατόχους αυτοκίνητων, που τρέχουν άρον άρον να παραδώσουν τις πινακίδες στην Εφορία. Γιατί και... ακίνητο να μείνει το αυτοκίνητο στοιχίζει πολλά στο οικογενειακό πορτοφόλι!
Το μεγάλο σφυροκόπημα για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. έγινε με την αύξηση των τεκμηρίων 2011. Ανάλογα με τον κυβισμό, φτάνει μέχρι και το 71%!
Εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επέβαλε φόρο πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. με τιμολόγιο αγοράς άνω των 16.000 ευρώ και στα καινούργια με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ.
Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στη Βουλή τον φόρο πολυτελείας που θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες Ι.Χ. πάνω από 1.929 κ. εκ. και ηλικίας έως 10 ετών από το 2013 και μετά. Επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (στο τεκμήριο δηλαδή), βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος κάθε χρόνο.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι μεγάλοι χαμένοι
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου φορολογικού συστήματος. Χάνουν το αφορολόγητο και θα έχουν από το 2013 τη δική τους ξεχωριστή κλίμακα, με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Για τις νέες ατομικές εμπορικές ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά και για τα τρία πρώτα χρόνια, ο συντελεστής φόρου μειώνεται σε 13% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών Α.Ε. και ΕΠΕ αυξάνεται από το 20% στο 26% και για τα μερίσματα ο φόρος μειώνεται από 25% στο 10%. Για Ο.Ε., Ε.Ε. κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές εταιρίες και κοινοπραξίες επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (26% έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη). Φέτος αυξάνεται και το τέλος επιτηδεύματος. Ηρθε ως έκτακτος φόρος το 2011 και λόγω έκτακτων συνθηκών αυξάνεται το 2013 από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους (800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό), σε 600 ευρώ (από 300 ευρώ) για κάθε υποκατάστημα και σε 650 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι ενώ είναι κατ’ ουσία μισθωτοί, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ, εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες ή και με περισσότερους εργοδότες, εφόσον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εξ αυτών.
Η ανελέητη επίθεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τα στοιχεία του κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι οι φόροι στην ακίνητη ιδιοκτησία επταπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών! Από 500.000.000 ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, οι φόροι αυξήθηκαν σε 1,1 δισ. το 2011 και από το 2012 (με την επιβολή του «έκτακτου» τέλους ακινήτων και την επέκταση των αντικειμενικών) εκτινάχθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να εισπράττει και τα επόμενα χρόνια, κάθε χρόνο!
Αν συνυπολογιστούν σε αυτά και ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων (και μάλιστα με συντελεστή πάνω από 40% που προβλέπει η φορολογική κλίμακα λόγω του «συμπληρωματικού» φόρου) και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τα τεκμήρια και πάμπολλες άλλες παλαιές και επιβαρύνσεις, τότε ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αγγίζει και τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι πρόπερσι.
Με τα νέα δεδομένα:
1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μαζεμένο τον ΦΑΠ του 2012 και τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2013, αν και δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει τον ΦΑΠ του 2010 και 2011.
2. Μονιμοποιείται το «έκτακτο» χαράτσι στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ).
3. Θα επιβάλλεται ενιαίος φόρος σε όσους έχουν ελάχιστη ακίνητη περιουσία από μόλις 50.000 ευρώ.
4. Μπαίνει φόρος στα εκτός σχεδίου ακίνητα αγροτεμάχια,
Ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αποκτούν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από το 2013 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%, ενώ διατηρείται και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% που ίσχυε έως το 2012. Με συντελεστή 20% θα επιβάλλεται φόρος στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης και συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου.
Το βαρύ πακέτο του 2013
Βαρύ είναι και το φορολογικό πακέτο του 2013. Συγκεκριμένα φέτος:
-Τίθεται σε ισχύ νέα κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους, η οποία έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001- 42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα.
-Ενεργοποιείται η νέα κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές, κερδοσκοπικές, συμμετοχικές, κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου), που προβλέπει συντελεστή 26% για έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα.
-Επιβάλλεται συντελεστής 13% σε εισοδήματα από γεωργική επιχείρηση από το 2014. Για το 2013 οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών.
-Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% τα εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33%.
-Το ακαθάριστο ποσό από ενοίκια συνεχίζει να υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ παραμένει και η φορολόγηση με 3% για κτίσματα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.
-Διατηρείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στην Εφορία για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία. Για το ποσό των αποδείξεων που δεν συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22%, αντί 10% που ίσχυε φέτος.
-Αυξάνει στο 15% από 10% ο φόρος στις καταθέσεις
-Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων, με βάση τους συντελεστές παλαιότητας (0,60-0,90).
-Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και θεσπίζεται ενιαίο μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο. Από το τρίτο παιδί και πάνω χορηγείται ετήσιο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Επιβάλλεται εισοδηματικό όριο 45.000 ευρώ.
-Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλονται από 1ης Φεβρουαρίου και μέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.
-Αυξάνεται στα 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Αυξάνεται στα 800 ευρώ από 400 ευρώ το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που εδρεύουν σε πόλη μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 1.000 ευρώ από 500 ευρώ για πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό.
Το χαράτσι στο πετρέλαιο
Το 2012 η κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης για να εισπράξει 1 δισ. επιπλέον έσοδα. Μάταια όμως. Τα μόνο που πέτυχε στους πέντε μήνες εφαρμογής του μέτρου είναι να αφήσει τα νοικοκυριά εκτεθειμένα στο ψύχος και στη δηλητηριώδη αιθαλομίχλη από τα τζάκια.
Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, οι εισπράξεις από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τις εισπράξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2012, μετά την αύξηση του φόρου, πουλήθηκαν 364.325 κυβικά μέτρα πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν 120.556.000 ευρώ από ειδικό φόρο κατανάλωσης και 87.438.000 ευρώ από ΦΠΑ. Δηλαδή, το σύνολο των εισπράξεων το 2012 έφτασε στα 207.994.000 ευρώ.
Τώρα όμως η κυβέρνηση απειλεί να στερήσει τα νοικοκυριά και από την… εναλλακτική θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια. Σχεδιάζει αυξήσεις-φωτιά 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ το ερχόμενο Μάρτιο, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και τις τιμές των βασικών προϊόντων ή θα αναγκάσουν ακόμα περισσότερους βιοπαλαιστές επαγγελματίες να κατεβάσουν ρολά, μην μπορώντας να καλύψουν τα κόστη.
Στέλιος Κράλογλου
Οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών στο προαναφερόμενο διάστημα αύξησαν τέσσερις φορές τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, επέβαλαν επτά νέους φόρους στην ακίνητη περιουσία, έριξαν 19 χαράτσια στην αγορά των Ι.Χ., άλλαξαν δύο φορές την κλίμακα στον φόρο εισοδήματος, «ψαλίδισαν» και ύστερα κατάργησαν σχεδόν όλες τις φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, αυξήθηκαν δύο φορές όλα τα τεκμήρια διαβίωσης, επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι και χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θεσπίστηκε και τσουχτερός φόρος στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα. Οι έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα και τα ακίνητα τείνουν να γίνουν μόνιμες, ενώ πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να φορολογήσει και την υπεραξία στις αγοραπωλησίες των ακινήτων και των Ι.Χ. Οι Ελληνες έχασαν μέσα σε τέσσερα χρόνια τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός και σχεδόν το 70% της αγοραστικής τους δύναμης.
Από την πρώτη κιόλας «έκτακτη εισφορά», επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου, τον Απρίλιο του 2009, ύψους 1.000 έως 25.000 ευρώ για τα εισοδήματα 60.000 ευρώ και άνω (ν. 3758/2009), όλα σχεδόν τα μέτρα που ελήφθησαν χαρακτηρίζονταν «τα τελευταία» ή «έκτακτα», για να μη χρειαστούν και άλλα χειρότερα στη συνέχεια.
Μέσα από δεκάδες χιλιάδες σελίδες νόμων και διατάξεων που εκδόθηκαν στην τετραετία αυτή, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά κόρον -ακόμα και αν αρχικά δεν προβλεπόταν- ήταν διαρκώς νέοι φόροι καθώς και μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και σχεδόν πάντα με την υπόσχεση ότι «αυτά είναι τα τελευταία μέτρα».
Εχοντας χάσει τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός τους, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι καλούνται και πάλι να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους. Ειδικά οι χαμηλόμισθοι είδαν να μη μένουν στα χέρια τους ούτε τα χρήματα που είχαν ανάγκη για τις σπουδές των παιδιών τους, για το στεγαστικό δάνειο ή τα φάρμακά τους.
Στα τέσσερα χρόνια λιτότητας, από το 2009 ως σήμερα, επιβλήθηκαν διαδοχικά τα εξής:
Το 2009
-έκτακτη εισφορά ύψους 1.000 έως 25.000 ευρώ για τα εισοδήματα από 60.000 ευρώ και άνω
-έκτακτη εισφορά στη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία 0,1%-0,9%
-έκτακτη εισφορά στα πλοία αναψυχής
-αύξηση τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ.
Το 2010
-αύξηση ΦΠΑ από το 4,5 στο 5%, από το 9% στο 10%, από το 19% στο 21%
-αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
-επιπλέον φόρος 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής στα Ι.Χ.
-επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και για μικρού κυβισμού οχήματα
-έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις
-επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα
-νέα τεκμήρια για σκάφη και πισίνες
Το 2011
- νέα αύξηση ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου συντελεστή από 10% σε 11% και του χαμηλού στο 6,5%.
-νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%.
-αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%
-αύξηση και επέκταση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων στην περιφέρεια
-επιπλέον αύξηση 10% στους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων
-Τέλος Επιτηδεύματος 500 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες
-ειδικό τέλος ακίνητων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ
Το 2012
-νέα φορολογική κλίμακα με επιβάρυνση για εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ
-έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ
-κατάργηση εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις
-μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ 23% του κλάδου εστίασης
-νέα κλίμακα αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας
-διπλασιασμός «τεκμηρίων» για αυτοκίνητα και πισίνες
-κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
-μείωση αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ
-κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
-κατάργηση αφορολογήτου για τα παιδιά
ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: Ο νέος φορολογικός νόμος καταργεί το αφορολόγητο των παιδιών. Στην «ιδανική» περίπτωση που διατηρεί φέτος το ίδιο εισόδημα με πέρυσι, ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά όπου εργάζονται και οι δύο γονείς με μισθούς των 1.500-2.000 ευρώ τον μήνα θα υποστεί μείωση 70-80 ευρώ τον μήνα (30-40 ευρώ ο κάθε σύζυγος) λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης φόρου.
Για να πάρουν όμως το επίδομα τέκνων που υπόσχεται η κυβέρνηση, θα πρέπει να καταφέρουν να ζήσουν μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο...
Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όμως, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν για πρώτη φορά χαράτσι και για λεφτά που… δεν είναι δικά τους, όπως για το ενοίκιο ή τους τόκους του στεγαστικού δανείου τους. Στα μάτια της Εφορίας, δηλαδή, ξαφνικά θα «πλουτίσουν» κατά μερικές χιλιάδες ευρώ, το φορολογητέο εισόδημα θα αυξηθεί και ο τελικός φόρος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Επιπροσθέτως, μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις και απειλούνται με πρόστιμο 22%, αν δεν καλύψουν το 25% του δηλούμενου (ή τεκμαρτού!) εισοδήματος. Μισθωτός των 20.000 ευρώ τον χρόνο, λ.χ., πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ το 2013. Στις αποδείξεις αυτές όμως δεν μετράνε τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια λεωφορείων, οι δαπάνες για γιατρούς κ.λπ. Αν μαζέψει τελικά 4.000 ευρώ, θα πληρώσει και 220 ευρώ «πρόστιμο» για τα 1.000 που θα του λείψουν.
ΤΑ Ι.Χ.: Με τρία τσουχτερά χαράτσια, δύο αυξήσεις στον ΦΠΑ, τρεις αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Καυσίμων και στα τέλη κυκλοφορίας και με τεκμήρια-παγίδα για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ., οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα κατάφεραν να γκρεμίσουν την αγορά αυτοκίνητου στην Ελλάδα και να τρελάνουν τους καταναλωτές. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια το Ι.Χ. αυτοκίνητο δέχτηκε συνολικά 20 χτυπήματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός έκδοσης νέων αδειών να μειώνεται με ρυθμό πάνω από 40% σε ετήσια βάση, με επώδυνες συνέπειες στον τζίρο των επιχειρήσεων και στην απασχόληση.
Το 2009, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Παπαθανασίου, έδωσε κίνητρα για να αγοράσει ο κόσμος αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (μειώθηκαν 50% τα τέλη ταξινόμησης), αλλά στη συνέχεια κάποιοι άρχισαν να τους εκδικούνται, αυξάνοντας αρχικά τα τέλη κυκλοφορίας το 2010 και το 2011. Ο «τσουχτερός» ΦΠΑ 23% στην αγορά των Ι.Χ., ο φόρος πολυτελείας που επιβάλλεται και σε απλά αμάξια, τα τεκμήρια για τα Ι.Χ. που αυξήθηκαν δύο φορές τα τελευταία χρόνια, τα τέλη κυκλοφορίας που αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο, ακόμα και οι φόροι των εταιρικών αυτοκινήτων έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους υποψήφιους αγοραστές και έχουν γονατίσει τους κατόχους αυτοκίνητων, που τρέχουν άρον άρον να παραδώσουν τις πινακίδες στην Εφορία. Γιατί και... ακίνητο να μείνει το αυτοκίνητο στοιχίζει πολλά στο οικογενειακό πορτοφόλι!
Το μεγάλο σφυροκόπημα για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. έγινε με την αύξηση των τεκμηρίων 2011. Ανάλογα με τον κυβισμό, φτάνει μέχρι και το 71%!
Εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επέβαλε φόρο πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. με τιμολόγιο αγοράς άνω των 16.000 ευρώ και στα καινούργια με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ.
Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στη Βουλή τον φόρο πολυτελείας που θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες Ι.Χ. πάνω από 1.929 κ. εκ. και ηλικίας έως 10 ετών από το 2013 και μετά. Επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (στο τεκμήριο δηλαδή), βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος κάθε χρόνο.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι μεγάλοι χαμένοι
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου φορολογικού συστήματος. Χάνουν το αφορολόγητο και θα έχουν από το 2013 τη δική τους ξεχωριστή κλίμακα, με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Για τις νέες ατομικές εμπορικές ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά και για τα τρία πρώτα χρόνια, ο συντελεστής φόρου μειώνεται σε 13% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών Α.Ε. και ΕΠΕ αυξάνεται από το 20% στο 26% και για τα μερίσματα ο φόρος μειώνεται από 25% στο 10%. Για Ο.Ε., Ε.Ε. κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές εταιρίες και κοινοπραξίες επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (26% έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη). Φέτος αυξάνεται και το τέλος επιτηδεύματος. Ηρθε ως έκτακτος φόρος το 2011 και λόγω έκτακτων συνθηκών αυξάνεται το 2013 από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους (800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό), σε 600 ευρώ (από 300 ευρώ) για κάθε υποκατάστημα και σε 650 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι ενώ είναι κατ’ ουσία μισθωτοί, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ, εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες ή και με περισσότερους εργοδότες, εφόσον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εξ αυτών.
Η ανελέητη επίθεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τα στοιχεία του κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι οι φόροι στην ακίνητη ιδιοκτησία επταπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών! Από 500.000.000 ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, οι φόροι αυξήθηκαν σε 1,1 δισ. το 2011 και από το 2012 (με την επιβολή του «έκτακτου» τέλους ακινήτων και την επέκταση των αντικειμενικών) εκτινάχθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να εισπράττει και τα επόμενα χρόνια, κάθε χρόνο!
Αν συνυπολογιστούν σε αυτά και ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων (και μάλιστα με συντελεστή πάνω από 40% που προβλέπει η φορολογική κλίμακα λόγω του «συμπληρωματικού» φόρου) και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τα τεκμήρια και πάμπολλες άλλες παλαιές και επιβαρύνσεις, τότε ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αγγίζει και τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι πρόπερσι.
Με τα νέα δεδομένα:
1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μαζεμένο τον ΦΑΠ του 2012 και τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2013, αν και δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει τον ΦΑΠ του 2010 και 2011.
2. Μονιμοποιείται το «έκτακτο» χαράτσι στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ).
3. Θα επιβάλλεται ενιαίος φόρος σε όσους έχουν ελάχιστη ακίνητη περιουσία από μόλις 50.000 ευρώ.
4. Μπαίνει φόρος στα εκτός σχεδίου ακίνητα αγροτεμάχια,
Ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αποκτούν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από το 2013 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%, ενώ διατηρείται και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% που ίσχυε έως το 2012. Με συντελεστή 20% θα επιβάλλεται φόρος στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης και συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου.
Το βαρύ πακέτο του 2013
Βαρύ είναι και το φορολογικό πακέτο του 2013. Συγκεκριμένα φέτος:
-Τίθεται σε ισχύ νέα κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους, η οποία έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001- 42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα.
-Ενεργοποιείται η νέα κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές, κερδοσκοπικές, συμμετοχικές, κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου), που προβλέπει συντελεστή 26% για έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα.
-Επιβάλλεται συντελεστής 13% σε εισοδήματα από γεωργική επιχείρηση από το 2014. Για το 2013 οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών.
-Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% τα εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33%.
-Το ακαθάριστο ποσό από ενοίκια συνεχίζει να υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ παραμένει και η φορολόγηση με 3% για κτίσματα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.
-Διατηρείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στην Εφορία για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία. Για το ποσό των αποδείξεων που δεν συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22%, αντί 10% που ίσχυε φέτος.
-Αυξάνει στο 15% από 10% ο φόρος στις καταθέσεις
-Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων, με βάση τους συντελεστές παλαιότητας (0,60-0,90).
-Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και θεσπίζεται ενιαίο μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο. Από το τρίτο παιδί και πάνω χορηγείται ετήσιο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Επιβάλλεται εισοδηματικό όριο 45.000 ευρώ.
-Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλονται από 1ης Φεβρουαρίου και μέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.
-Αυξάνεται στα 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Αυξάνεται στα 800 ευρώ από 400 ευρώ το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που εδρεύουν σε πόλη μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 1.000 ευρώ από 500 ευρώ για πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό.
Το χαράτσι στο πετρέλαιο
Το 2012 η κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης για να εισπράξει 1 δισ. επιπλέον έσοδα. Μάταια όμως. Τα μόνο που πέτυχε στους πέντε μήνες εφαρμογής του μέτρου είναι να αφήσει τα νοικοκυριά εκτεθειμένα στο ψύχος και στη δηλητηριώδη αιθαλομίχλη από τα τζάκια.
Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, οι εισπράξεις από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τις εισπράξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2012, μετά την αύξηση του φόρου, πουλήθηκαν 364.325 κυβικά μέτρα πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν 120.556.000 ευρώ από ειδικό φόρο κατανάλωσης και 87.438.000 ευρώ από ΦΠΑ. Δηλαδή, το σύνολο των εισπράξεων το 2012 έφτασε στα 207.994.000 ευρώ.
Τώρα όμως η κυβέρνηση απειλεί να στερήσει τα νοικοκυριά και από την… εναλλακτική θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια. Σχεδιάζει αυξήσεις-φωτιά 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ το ερχόμενο Μάρτιο, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και τις τιμές των βασικών προϊόντων ή θα αναγκάσουν ακόμα περισσότερους βιοπαλαιστές επαγγελματίες να κατεβάσουν ρολά, μην μπορώντας να καλύψουν τα κόστη.
Στέλιος Κράλογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου