ΦΑΓΕ: Κερδίζει οριστικά τη διαμάχη με την Chobani για το «Greek Yoghurt» στη Βρετανία*Τουρκική λέξη το γιαούρτι, λέει η Χουριέτ

Τι απαιτείται προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οριστικό τέλος στην υπόθεση «Greek Yoghurt» έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΦΑΓΕ να δικαιώνεται τελεσίδικα, τουλάχιστον στη Βρετανία.


Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Neuberger, καθώς και δύο ακόμη ανώτατοι δικαστές, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στην Chobani να ασκήσει αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν εγείρεται κανένα αμφισβητήσιμο νομικό στοιχείο.

Το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης είναι ότι, προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει σωρευτικά:
1. Να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος.
2. Να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά.
3. Να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Πώς ο… Chobani έκλεψε τη μυστική συνταγή της ΦΑΓΕ

Την απίστευτη αποκάλυψη έκανε η σύζυγος του Τούρκου που έχει καπηλευθεί το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ

Έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε λίγα χρόνια παρουσιάζοντας το γιαούρτι του ως ελληνικό στο αμερικανικό καταναλωτικό κοινό, έχασε δικαστική μάχη στη Μεγάλη Βρετανία όταν αποδείχθηκε ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες για την προέλευση του προϊόντος του και τώρα κατηγορείται από την πρώην σύζυγό του ότι έκλεψε του συνταγή του από την ελληνική ΦΑΓΕ. Ο λόγος για τον για τον κ. Chobani ή κατά κόσμον Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις της πρώην συζύγου του, Αισέ Γκιράι, φέρεται να δωροδόκησε πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ για να του αποκαλύψει τη συνταγή.
Όπως αναφέρει η New York Post, που επικαλείται δικαστικά έγγραφα, «ο Ουλουκάγια απέκτησε τη συνταγή για τα Chobani χρηματίζοντας πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ».
Σύμφωνα με την Γκιράι, μάλιστα, ο… βασιλιάς του γιαουρτιού ταξίδεψε στην Ευρώπη για να συναντήσει τον πρώην υπάλληλο, τον οποίο πλήρωσε με 30.000 ευρώ για να του φανερώσει το μυστικό στον τρόπο παρασκευής του γιαουρτιού.
Η πρώην σύζυγός του, με την οποία επικρατεί δικαστική μάχη, ισχυρίζεται πως δικαιούται το 53% της  Chobani, ενώ σημείωσε πως στην πρώτη επιχείρηση χονδρικής παρασκευής τυριού με την επωνυμία Euphrates, που ξεκίνησε ο Ουλουκάγια, είχε επενδύσει 500.000 δολάρια.
Μάλιστα, τονίζει ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας «ήταν τόσο απεγνωσμένος για χρήματα όταν άνοιξε την Euphrates που έκλεψε επιταγές από τον αδελφό της και πλαστογράφησε την υπογραφή του».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Chobani δέχεται κατηγορίες από πρόσωπο του περιβάλλοντός του, καθώς το 2003 μέλη της οικογένειάς του από την Τουρκία κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και ο αδελφός του υπεξαίρεσαν χρήματα από την οικογενειακή επιχείρηση.
Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος της εταιρίας σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι κατηγορίες της πρώην συζύγου του είναι «αβάσιμες», ενώ ο συνήγορος της Γκιράι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τουρκική λέξη το γιαούρτι, λέει η Χουριέτ

 

Βαριά πήρε την πρόσφατη απόφαση βρετανικού δικαστηρίου η τουρκική εφημερίδα...

Η φασαρία για το «ελληνικό γιαούρτι» του Τούρκου επιχειρηματία, δεν λέει να κοπάσει, καθώς όπως φαίνεται οι γείτονες μας... το έχουν πάρει βαριά.

Βρετανικό δικαστήριο, πριν από λίγες ημέρες, δικαίωσε ελληνική εταιρία και απαγόρευσε στον Τούρκο επιχειρηματία Chobani να πουλάει γιαούρτι με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» στην  Αγγλία.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η εφημερίδα Χουριέτ, προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση, τονίζοντας σε άρθρο της ότι δεν υπάρχει άλλος λαός που καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι και καταλήγει μάλιστα στο ότι η λέξη της ονομασίας είναι... τουρκική.

Ο αρθρογράφος επικαλείται ένα βιβλίο του δημοσιογράφου και γευσιγνώστη Αρτούν Ουνσάλ στο οποίο δίδεται έμφαση στο πώς οι Τούρκοι είναι «δεμένοι» με το γιαούρτι, έτσι που θα μπορούσε κάποιος να τους αποκαλέσει «λαό του γιαουρτιού»!

Επίσης στο άρθρο σημειώνεται ότι η λέξη «γιαούρτι» είναι τουρκική, «χωρίς  αμφιβολία». Ωστόσο αυτό που ξεκαθαρίζει ο αρθρογράφος, είναι ότι στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το τουρκικό.

 «Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που την αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα» καταλήγει το δημοσίευμα.
πηγη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...