Η επίδειξη ισχύος της Ρωσίας και η αρνητική άποψη του δυτικού κοινού

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξήγαγαν επιτυχημένη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην Λευκή Θάλασσα και πρόκειται να κάνουν άλλες δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Ο πύραυλος Μπουλάβα («Ρόπαλο», κωδικός SS-NX-30 κατά ΗΠΑ) μήκους 12 μέτρων και βεληνεκούς 8.000 χλμ., είναι ικανός να φέρει οκτώ πυρηνικές κεφαλές και παρά τα προβλήματα θα καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι χρησιμοποίησαν την κρίση στην Ουκρανία για να «νεκραναστήσουν» το NATO, ενώ ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Η Μόσχα μοιάζει να έχει αποφασίσει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το βαθμό εξάρτησής της από δυτικό εξοπλισμό και υλικά, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν δυτικές χώρες εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. «Η κρίση στην Ουκρανία η οποία, κατ' ουσία, προκλήθηκε και δημιουργήθηκε από ορισμένους από τους δυτικούς εταίρους μας, χρησιμοποιείται τώρα για να επανέλθει στη ζωή αυτή η στρατιωτική συμμαχία», δήλωσε ο Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO την περασμένη εβδομάδα στο Νιούπορτ της Ουαλίας, τα κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν μια «μόνιμη παρουσία» στην ανατολική Ευρώπη, επικαλούμενα τη συμπεριφορά της Ρωσίας, αλλά και τη δημιουργία μιας δύναμης εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, η οποία θα μπορεί να αναπτύσσεται μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Αυτό το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan, RAP), έχει στόχο να «ενισχυθεί η συλλογική άμυνα», αποστολή - κλειδί του Συμφώνου που ιδρύθηκε πριν από 65 χρόνια, στα πρώτα στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Σημειώνεται ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανακοινώσει το νέο στρατηγικό της δόγμα - ως απάντηση στην αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.
Την ίδια στιγμή, όμως, η επίδειξη ισχύος αυτή σε συνδυασμό με την ουκρανική κρίση φαίνεται ότι κάνει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους όλο και πιο αρνητικούς απέναντι στην Μόσχα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Διατλαντικές Τάσεις» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund (GMF).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 71% των Αμερικανών και το 68% των Ευρωπαίων έχουν αρνητική άποψη για τη Ρωσία.
Το 58% των Ευρωπαίων (σε Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Σουηδία) οι οποίοι ερωτήθηκαν εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική και πολιτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ακόμη και αν υπάρχει κίνδυνος να οξυνθεί η σύγκρουση με τη Ρωσία. Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι οι Σουηδοί (73%) και ακολουθούν οι Γερμανοί (65%). Η μοναδική χώρα στην οποία η άποψη στηρίζεται από τη μειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν η Ελλάδα (44%).
Σχεδόν έξι στους 10 (61%) Ευρωπαίους προτείνουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, όμως ακόμη περισσότεροι (71%) διαφωνούν με την παράδοση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.
Στη Ρωσία, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) θεωρούν ότι η χώρα τους θα πρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στην Ουκρανία ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ρώσοι πιστεύουν επίσης ότι στα διεθνή θέματα η Μόσχα θα πρέπει να συνεργάζεται κατά προτεραιότητα «με τις αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα» (36%) και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (29%). Μόνο το 14% εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεργάζεται με την Ε.Ε. και μόλις το 2% με τις ΗΠΑ. Ένας στους 10 (10%) κρίνει ότι η Ρωσία πρέπει να δρα μόνη της.
Πάντως η ΕΕ ούτε την Τετάρτη κατάφερε να αποφασίσει επί της εφαρμογής των νέων κυρώσεών της κατά της Ρωσίας. Οι πρέσβεις των 28 κρατών - μελών θα συναντηθούν εκ νέου αύριο Πέμπτη. Οι διπλωματικές πηγές αυτές επισήμαναν ότι παρά το γεγονός πως η Γερμανία πιέζει να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θέλουν αυτές να καθυστερήσουν, διότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...