Βαληνάκης: Χρυσές συμπτώσεις με απανωτές κληρονομιές *«κληροδότημα Φανουράκη»

Μετά τη δικαστική διαμάχη για το «κληροδότημα Φανουράκη» από την Αφρική, τον κατηγορούν για πλαστογρα φία διαθήκης στις ΗΠΑ - Πώς εμπλέκεται και η σύζυγός του
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το «ΘΕΜΑ» δημοσίευσε σχετικά με την υπόθεση κληρονομιάς που οδήγησε τον πρώην υφυπουργό στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου της ανώνυμης εταιρείας Τουριστικαί Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΜΕΝΤΙΤΟΥΡΣ, στην οποία ανήκει το 4 αστέρων «Caravia Beach» στην Κω.
Μια ξενοδοχειακή μονάδα-κόσμημα που προσελκύει τουρίστες υψηλών βαλαντίων, η οποία υπήρξε κληροδότημα του αποθανόντος Σωκράτη Φανουράκη, ο οποίος προτού αποβιώσει σε προχωρημένη ηλικία είχε δημιουργήσει τον κοινωφελή οργανισμό με την επωνυμία Ιδρυμα Λοχαγού Φανουράκη ως προσφορά στους κατοίκους των νησιών της Κω και της Χάλκης, προικίζοντάς τον με τεράστια ποσά από τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, ράβδους χρυσού και διαμαντιών από το Βέλγιο, καθώς και μετοχές αλλά και ακίνητα σε Βρυξέλλες και Κολωνάκι.

Παρά ταύτα, ο κ. Βαληνάκης κατηγορείται μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ιδρύματος από την τέως σύζυγο του ιδρυτή του ιδρύματος, κυρία Θεοδώρα Φανουράκη, αλλά και από την ανιψιά του επιχειρηματία, ότι «η επίμαχη διαθήκη είναι άκυρη γιατί δεν φέρει την υπογραφή του σε κάθε ημίφυλλό της». Πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία που ουσιαστικά αναφέρεται σε αλλοίωση της πραγματικής διαθήκης του εκλιπόντος και δημιουργεί νομική κινητικότητα.
Την ίδια στιγμή όμως που τα παραπάνω δημιουργούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία των Δωδεκανήσων και οδηγούν το ίδρυμα, γραμματέας του οποίου είναι ο πρώην πολιτικός, στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως αποκαλύπτουμε, μια άλλη, ακριβώς ίδια υπόθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη.




Το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» για την κληρονομιά των 80 εκατ. ευρώ που έκανε τον
Γιάννη Βαληνάκη μεγαλοξενοδόχο στην Κω


Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», βάσει επώνυμων καταγγελιών ο πρώην υφυπουργός μαζί με τη σύζυγό του Χριστίνα και κάποια άλλα άτομα φέρονται να έχουν λάβει μια αμφισβητούμενη κληρονομιά, συνολικής αξίας άνω των 4 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει οδηγηθεί με τη σειρά της στα δικαστήρια.

Η γνωριμία

Η επίμαχη υπόθεση ξεκινάει αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε ο Δωδεκανήσιος στην καταγωγή καθηγητής, ως νεαρός και φιλόδοξος άνθρωπος, πέρασε από τη Νέα Υόρκη διδάσκοντας στο Institute for East West Studies. Στο Μεγάλο Μήλο θα γνωριστεί με εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι οποίες θα εκτιμήσουν την ευρυμάθεια αλλά και τη φιλοδοξία του. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο επιφανής γιατρός Μιχάλης Σιδέρης. Ενας άνθρωπος με καταγωγή από τη Σπάρτη, ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινότητα, ο οποίος μέσα από σκληρή δουλειά δημιούργησε σημαντική περιουσία, ύψους 4 εκατ. δολαρίων, στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα. Σύζυγός του ήταν η επίσης Σπαρτιάτισσα Νίκη Σιδέρη-Κακρίδα, της οποίας η οικογένεια αποτελείται από εξέχοντες επιχειρηματίες που δρουν κυρίως στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ.

 Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αδελφός της, Τζίμης Κακρίδας, είναι ένας επιφανής Ελληνοαμερικανός businessman, ο οποίος μάλιστα εσχάτως επιχειρεί να δημιουργήσει στη χώρα μας πέντε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.



Με τη διαθήκη της η Νίκη Σιδέρη αφήνει στον Γιάννη Βαληνάκη και τη σύζυγό του μερίδιο 10% από τη συνολική περιουσία της ίδιας και του συζύγου της, γεγονός το οποίο αμφισβητούν ευθέως οι συγγενείς της

Η σχέση του γιατρού με τον καθηγητή υπήρξε καλή και όπως φαίνεται πολύ στενή ώστε να δικαιολογεί την απόφασή του να του αφήσει ένα μέρος της περιουσίας του. Πολλοί ωστόσο, κοντά στο ζευγάρι, θυμούνται ότι η Νίκη Σιδέρη δεν έτρεφε και τα καλύτερα αισθήματα για τη σύζυγο του πρώην υφυπουργού, Χριστίνα.

Ολως περιέργως όμως και ενώ τίποτα δεν δικαιολογούσε μια τέτοια σχέση, στη διαθήκη του ο γιατρός αφήνει, μεταξύ άλλωνστον κ. Βαληνάκη και τη σύζυγό του μερίδιο 10% από τη συνολική του περιουσία. Πρόκειται για σημαντικό ποσό, καθώς το ανδρόγυνο ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατο.

Στην πρώτη διαθήκη που παρουσιάζουμε σήμερα και με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2000, ο γιατρός Μιχάλης Σιδέρης δηλώνει ξεκάθαρα πως αφήνει όλη του την περιουσία, κινητή και ακίνητη, στη σύζυγό του Νίκη. Με αντίστοιχη δήλωση σε διαθήκη με ίδια ακριβώς ημερομηνία, η σύζυγός του δηλώνει πως σε περίπτωση που η ίδια πεθάνει πρώτη αφήνει όλη την κοινή περιουσία στον σύζυγό της. Και οι δυο τους υπογράφουν ότι μετά τον θάνατο και των δύο η περιουσία θα μοιραστεί σε συγκεκριμένους ανθρώπους που είτε έχουν μακρινή συγγενική σχέση μαζί τους είτε είναι απλά γνωστοί και φίλοι. Ως άκληρο ζευγάρι, ο Μιχάλης και η Νίκη Σιδέρη εγγράφως δηλώνουν πως «δεν θέλουν να αφήσουν μέρος της περιουσίας στα αδέλφια τους, για λόγους που οι ίδιοι ξέρουν».



Ο Μιχάλης Σιδέρης το 2005 πεθαίνει και τελικά όλη του η περιουσία περνάει στη σύζυγό του Νίκη. Η τελευταία ουσιαστικά χάνει κάθε επαφή με το ζεύγος Βαληνάκη, το οποίο τότε ξεκινά την εκτόξευσή του προς τον ελληνικό πολιτικό ουρανό. Οπως η ίδια η Νίκη Σιδέρη είχε εξομολογηθεί στον αδελφό της Τζίμι, «ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει τόσο φιλόδοξους ανθρώπους» και έτσι φρόντισε να πάρει αποστάσεις.

Το 2011 και ενώ οι σχέσεις πλέον είναι ανύπαρκτες -βάσει των όσων καταγγέλλονται- η Νίκη Σιδέρη μετά από διακοπές της στην Ελλάδα επιστρέφει στις ΗΠΑ. Μέσα όμως στην πτήση της DELTA Airlines θα πάθει ανακοπή και θα πεθάνει αιφνιδιαστικά.

Η αμφισβητούμενη διαθήκη

Λίγο καιρό μετά, η διαθήκη της, που είναι απόλυτο αντίγραφο αυτής του συζύγου της, θα αφήσει, εκτός των άλλων προσώπων, στο ζεύγος Βαληνάκη το 10% της συνολικής περιουσίας του ζευγαριού, προκαλώντας την αντίδραση των αδελφών της Σιδέρη. Τόσο μεγάλη μάλιστα θα είναι αυτή, ώστε θα κινηθούν με αγωγή κατά της εγκυρότητας της διαθήκης, καθώς θεωρούν ότι «ναι μεν η πρώτη διαθήκη, αυτή του Μιχάλη Σιδέρη, τους συμπεριελάμβανε, όμως στη δεύτερη, της αδελφής τους, που νομικά ακυρώνει την πρώτη, υπήρξαν τρανταχτές παρατυπίες». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι «υπήρξε άλλη διαθήκη που τελικά έχει αποκρυβεί και ουδέποτε παρουσιάστηκε».

Υπάρχει μάλιστα εκ μέρους τους αμφισβήτηση της υπογραφής της Νίκης Σιδέρη, ενώ εντύπωση τους προκαλεί το γεγονός ότι και οι δύο διαθήκες είναι ακριβώς ίδιες, με μόνη διαφορά το όνομα του διαθέτη. «Οι μάρτυρες είναι οι ίδιοι, η δικηγόρος, που είναι προσωπική φίλη της οικογένειας Βαληνάκη, είναι η ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι η υπογραφή. Στην πρώτη δηλαδή υπογράφει ο Μιχάλης Σιδέρης και στη δεύτερη η σύζυγός του. Φαίνεται, λοιπόν, πως κάποιοι απλά κόλλησαν στην τελική διαθήκη της αδελφής μας, σε λογική copy paste, την πρώτη διαθήκη του συζύγου της, αλλοιώνοντας και αλλάζοντας ουσιαστικά την πραγματική της βούληση», αναφέρουν οι συγγενείς της εκλιπούσας.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι, εκτός της κυρίας Βαληνάκη, για την οποία η Νίκη Σιδέρη δεν έτρεφε κάποια συμπάθεια, και άλλα πρόσωπα τα οποία κληρονομούν μέρος της μεγάλης περιουσίας είχαν κακές σχέσεις μαζί της. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η πραγματική διαθήκη της αδελφής μας δεν είναι αυτή και ότι παρουσιάστηκε απλά μια πρώτη διαθήκη του συζύγου της. Ολη η κοινότητα της Νέας Υόρκης γνωρίζει τις απόψεις της Νίκης για πολλά από τα πρόσωπα που σήμερα λαμβάνουν χρήματα ή ακίνητα της οικογένειας Σιδέρη», υποστηρίζουν στο «ΘΕΜΑ». 

Γιάννης Βαληνάκης: Καθηγητής, Καραμανλής, κληρονόμος

Η διαδρομή ενός φιλόδοξου γόνου αστών που δεν αρκέστηκε στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αλλά έγινε και υπουργός λόγω Καραμανλή.  Οταν είδε το πολιτικό του άστρο να δύει του... έτυχε να γίνει κληρονόμος

Εκείνο το ζεστό απομεσήμερο, στα τέλη του φετινού Αυγούστου, το πανέμορφο νησί της Κω συνέχιζε να δονείται από τους πληθωρικούς παλμούς των άφθονων τουριστών που και εφέτος το κατέκλυσαν. Στην παραθαλάσσια προέκταση της Ακτής Μιαούλη, επί της οδού Βασ. Γεωργίου Β’, το εστιατόριο «H2O» φιλοξενούσε μια διακριτική αλλά κεφάτη παρέα η οποία μαυρισμένη από τα θαλάσσια μπάνια γευμάτιζε στη σκιά, απολαμβάνοντας εδέσματα ελληνικής κουζίνας μετά ούζου στον απόηχο της lounge μουσικής.

Επρεπε να παρατηρήσει κανείς εξονυχιστικά τους συγκεκριμένους χαλαρούς συνδαιτυμόνες, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους αμέριμνους πελάτες, για να αντιληφθεί ανέλπιστα ότι την παρέα αποτελούσαν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, η σύζυγός του Χριστίνα, ο ιδιοκτήτης του άνωθεν εστιατορίου στο κομψό ξενοδοχείο «Kos Aktis Art Hotel» Νίκος Πουλιού και ο προ πενταετίας πρώτος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ηλιοκαμένος, άνετος και ομιλητικός μέσα στο λευκό καλοσιδερωμένο του πουκάμισο, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αστειευόταν με την άνεση του ανθρώπου που δεν τον σκοτίζουν έγνοιες και δεν τον βαρύνουν μπελάδες, αντλώντας ευχαρίστηση από τη στιγμή, τους μεζέδες, το ούζο με παγάκια, την παρέα, το καλοκαίρι, τις διακοπές του που ολοκληρώνονταν μετά τις φετινές θερινές του αποδράσεις όλο σχεδόν τον Αύγουστο σε Ανδρο, Τήνο και Ρόδο.
Την ίδια στιγμή, λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα από την πόλη της Κω, στην περιοχή Μαρμάρι με θέα την απέναντι Ψέριμο, η σύζυγός του Νατάσα Καραμανλή και τα δίδυμα παιδιά τους χαίρονταν τη δροσιά της ιδιωτικής πισίνας σε μία από τις μπανγκαλόου σουίτες του τετράστερου ξενοδοχείου «Caravia Beach». Για δεύτερη συνεχή χρονιά εκεί για ολιγοήμερες διακοπές, η οικογένεια Καραμανλή απολάμβανε τη φιλοξενία του ζεύγους Βαληνάκη, με τους οποίους διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας.



Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Caravia» στην Κω, το μάνατζμεντ του οποίου ανέλαβε ο Γιάννης Βαληνάκης, αποτελεί μέρος της τεράστιας περιουσίας του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς και από πού κι ως πού ένας καθηγητής πανεπιστημίου με καταγωγή από τη Χάλκη και η εξ Αγρινίου ορμώμενη δικηγόρος σύζυγός του έχουν την οικονομική άνεση να προσφέρουν φιλοξενία, έστω και σε έναν πρώην πρωθυπουργό, ως γαλαντόμοι ιδιοκτήτες πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η απάντηση βρίσκεται στην ταυτότητα της ξενοδοχειακής μονάδας, στην οποία ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος εμφανίζεται ο κ. Βαληνάκης. Μόνο που ο συγκεκριμένος τίτλος για τον πρώην βουλευτή Δωδεκανήσων προέκυψε αφότου ο ιδιοκτήτης του resort Σωκράτης Φανουράκης, από τους πρώτους ξενοδόχους της Κω και γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, άφησε την τελευταία πνοή του στις 12 Ιουλίου 2013, σε ηλικία 88 χρόνων.

Η κληρονομιά

Ο φαρμακοποιός στο επάγγελμα Σωκράτης Φανουράκης έζησε πολλά χρόνια στο Ζαΐρ, όπου ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Μετά την επιστροφή του από την Αφρική ασχολήθηκε με τις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό.  Εκτισε και λειτούργησε στην Κω το ξενοδοχείο «Caravia Beach», ένα σύγχρονο συγκρότημα, αρμονικά δεμένο με το περιβάλλον και περιτριγυρισμένο από θαυμάσιους κήπους, πάνω σε μια από τις ομορφότερες αμμουδιές του νησιού. Δυο χρόνια προτού αποβιώσει δημιούργησε ένα κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία Ιδρυμα Λοχαγού Φανουράκη τιμώντας τη μνήμη του αξιωματικού ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αδελφού του Διογένη Φανουράκη που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην πλατεία της Χάλκης. Το ίδρυμα διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. με πρόεδρο τον Δημήτρη Κρεμαστινό και γραμματέα τον Γιάννη Βαληνάκη, με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους, καθώς και τη φροντίδα και περίθαλψη ανήμπορων ηλικιωμένων της Χάλκης και της Κω.



Από το μακρινό 2002, όταν πρωτοέκαναν μαζί ανέμελες διακοπές στη Νάξο, έκτοτε σε οποιαδήποτε εποχική απόδραση συντονίζουν τα προγράμματά τους σαν καλοκουρδισμένο ρολόι 

Στην περιουσία του ιδρύματος συμπεριλαμβάνονται 48 ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί, καθώς και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο του οποίου το μάνατζμεντ ανέλαβε ο Γιάννης Βαληνάκης. Ετσι, προσκάλεσε εκεί για διακοπές τον στενό του φίλο Κώστα Καραμανλή μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα Καραμανλή και τα παιδιά τους, Αλέκο και Αλίκη. Ηταν μια πρόσκληση που ξεπερνούσε τα στενά όρια της μεταξύ τους αβροφροσύνης, μια και αμφότερες οι οικογένειες έχουν, λόγω φιλικής συνάφειας, ξεπεράσει τις λεπτές εθιμοτυπικές ευγένειες προσεγγίζοντας το πλαίσιο της «αυτοκόλλητης» εκδρομικής κομπανίας.

Από το μακρινό 2002, όταν πρωτοέκαναν μαζί ανέμελες διακοπές στη Νάξο, έκτοτε σε οποιαδήποτε εποχική απόδραση συντονίζουν τα προγράμματά τους σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Παρέα παντού. Χειμώνα, καλοκαίρι. Με συνέπεια και αφοσιωμένη συμπόρευση σε καθ’ όλα όμοιες ταξιδιωτικές επιλογές. Μαζί για ψάρι στη Ραφήνα και κολύμπι στις συνεχόμενες παραλίες στο Μαγγανάρι της Ιου, μαζί και στο «Rodos Palace» μετά περιπάτου στα σοκάκια της παλιάς μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, αντάμα και Καθαροδευτεριάτικα για παϊδάκια στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, εν χορώ και συμφωνία για  πασχαλινό αρνί στη Νότια Ιταλία, καθώς και για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα στις ιταλικές Αλπεις, οι οικογένειες Καραμανλή και Βαληνάκη δεν έχουν βαρεθεί τη μεταξύ τους κοινωνική συναναστροφή, αποδεικνύοντας ότι οι συνεκτικές συμπορεύσεις τους παρακινούνται από κοινά εκδρομικά γούστα.

Παρότι κατά το παρελθόν σύννεφα σκίασαν τις σχέσεις των δύο ζευγαριών, η περίοδος ψυχρότητας ήταν περιστασιακή και η επανασύνδεσή τους άμεση και θερμή

Παρότι κατά το παρελθόν σύννεφα σκίασαν τις σχέσεις των ζευγαριών, η περίοδος ψυχρότητας ήταν περιστασιακή και η επανασύνδεσή τους άμεση και θερμή. Εξάλλου ο πληθωρικός στις διαπροσωπικές σχέσεις Κώστας Καραμανλής σπανίως τηρούσε αποστάσεις από τους φίλους του. Αναγκάστηκε ενίοτε με το ζόρι να απομακρυνθεί από μερικούς κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, αλλά μόλις απαλλάχθηκε από το βαρύ αυτό καθήκον επέστρεψε στην εγκαρδιότητα του στενού του περίγυρου. Και αναβίωσε με προθυμία και ζήλο τις παρέες και τα χόμπι του.

Η διαδρομή του Γ. Βαληνάκη

Ο Γιάννης Βαληνάκης έχτισε από νωρίς την εικόνα του σοβαρού επιστήμονα, ο οποίος από ένα σημείο και μετά όφειλε στον εαυτό και στην καριέρα του να πείσει, πέρα από τα πανεπιστημιακά έδρανα, και για τις δυνατότητές του στην πολιτική σκηνή. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα με καταγωγή από τη Χάλκη, προερχόμενος από την ευκατάστατη αστική οικογένεια του γιατρού Γιώργου Βαληνάκη και της συζύγου του Τότας, προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων, δεν επαναπαύτηκε στις ακαδημαϊκές δάφνες και επίμονα αναζήτησε πεδίο δόξας και στον πολιτικό στίβο. Με σπουδές στη Νομική Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και μεταπτυχιακά στη Σορβόνη του Παρισιού, εξελέγη το 1984, μόλις στα 29 του χρόνια, επίκουρος καθηγητής στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έπειτα από τρία χρόνια τακτικός καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Γλωσσομαθής και φορτωμένος πτυχία Διεθνών Σχέσεων, Δικαίου και Πολιτικής, δεν στρίμωξε τις φιλοδοξίες του αποκλειστικά στις πανεπιστημιακές αίθουσες και στην προοπτική ενός ανεμπόδιστου μέλλοντος στα κοινά προσέγγισε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 κιόλας έναν βουλευτή που έφερε βαρύγδουπα ένα ισχυρό πολιτικό ονοματεπώνυμο.

Με τον Κώστα Καραμανλή ανέπτυξαν σταδιακά μια φιλία που έμελλε προφανώς και χάριν των προσόντων του να ανταμειφθεί, στο πολιτικό πεδίο.

Με την εκλογή και την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. από τον ανιψιό του ιδρυτή του κόμματος, ο Κ. Καραμανλής τον διόρισε σύμβουλό του στα ευρωπαϊκά θέματα και αργότερα του ανέθεσε για ένα φεγγάρι πριν από τις εκλογές του 2004 την εξωκοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Ν.Δ. Ηδη ο Γ. Βαληνάκης είχε προσλάβει τον Ελληνοαμερικανό επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο για να αναμορφώσει τη δημόσια εικόνα του, ο οποίος ουδέποτε διέθετε λαϊκό προφίλ σε επίπεδο συναναστροφής με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Διαβλέποντας ο Κ. Καραμανλής τη σχετική αδυναμία του να αποκτήσει κοινωνικό έρεισμα και να προσελκύσει ψήφους,  τοποθέτησε το 2004 με τη μεγαθυμία ενός καλού φίλου τον «κολλητό» στις εξόδους του, αλλά και χρήσιμο λόγω γνώσεων καθηγητή στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. Με τη νίκη του κόμματος στις εκλογές, τη δική του βουλευτική εκλογή και τον σχηματισμό κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν, τον διόρισε υφυπουργό Εξωτερικών.



Ο Γιάννης Βαληνάκης και ο φιλοξενούμενός του Κώστας Καραμανλής γευματίζουν σε παραθαλάσσιο εστιατόριο της Κω

Η υπεροπτική νοοτροπία

Πολιτικά φρόντιζε με ευελιξία να μη διαταράσσει τις σχέσεις του με κανέναν ισχυρό ενδοκομματικό πόλο, φτάνοντας αργότερα να καλωσορίζει την Ντόρα Μπακογιάννη ως την πιο κατάλληλη επιλογή του πρωθυπουργού για το υπουργείο Εξωτερικών. Από ιδιοσυγκρασία, άλλωστε, ο Γιάννης Βαληνάκης κατατρεχόταν εκείνη την περίοδο από το άγχος της διεκδίκησης της ψήφου των πολιτών, την προτίμηση των οποίων δεν εγγυόταν η καλοστιλβωμένη ακαδημαϊκή πατίνα, που επικάλυπτε έναν χαρακτήρα μάλλον πιο εξωστρεφή και γλεντζέδικο από εκείνο τον ανιαρό, ήπιο και επίπεδο που ο ίδιος άφηνε να διαφανεί.

Η κομψή και φιλόδοξη Χριστίνα

Προφανώς, «αν δεν διέθετε τέτοια στοιχεία, δεν θα τον έκανε παρέα τόσα χρόνια ο Κ. Καραμανλής», έλεγαν χαμηλόφωνα οι συνεργάτες αμφότερων. Αλλοι, πάντως, τόνιζαν πως υπερτιμούσαν το μπρίο του, καθώς αυτό υποσυνείδητα εκδηλωνόταν για να συνοδεύσει την πληθωρικότητα, το χιούμορ και την επικοινωνιακή άνεση της κατά 12 χρόνια νεότερης συζύγου του Χριστίνας. Την εντυπωσιακά κομψή και μεσογειακής καλαισθησίας μελαχρινή, 47χρονη σήμερα, δικηγόρο με το εκλεπτυσμένο ενδυματολογικά γούστο, που αποσύρθηκε από τις δημόσιες εμφανίσεις μετά το 2009 όταν αποχώρησε από την πολιτική σκηνή ο σύζυγός της, ο οποίος είχε καταφέρει δύο χρόνια πριν να εκλεγεί βουλευτής Δωδεκανήσων για πρώτη και τελευταία φορά. Η τελευταία επίσης φορά που η Χριστίνα Βαληνάκη εμφανίστηκε στα κοινά ήταν προ τετραετίας, όταν στη χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση της Διεύθυνσης Νεότητας που έγινε στο ξενοδοχείο «Hilton» παραβρέθηκε εύχαρις σε ρόλο εθελόντριας με την ερυθρόλευκη στολή του Ερυθρού Σταυρού. Εκτοτε σπανίως διακρίνεται σε ασαφή φωτογραφικά ενσταντανέ από τις διακοπές του ζεύγους Καραμανλή. Ωστόσο είχε προλάβει να συνδέσει το όνομά της με τη δίνη των αποκαλύψεων για το παραδικαστικό κύκλωμα που ταλαιπώρησε τη χώρα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.   

Γεννημένη στο Αγρίνιο, πρώτη από τις τρεις κόρες του παιδίατρου Μιλτιάδη Χαρατσάρη και της συζύγου του Εφης, η Χριστίνα πέρασε στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής το 1985, όπου δίδασκε τότε ως επίκουρος καθηγητής ο Γ. Βαληνάκης. Η γνωριμία της όμορφης φοιτήτριας και του νεότατου καθηγητή εξελίχθηκε αστραπιαία σε αισθηματική σχέση, που οδήγησε σύντομα σε γάμο. Οταν παντρεύτηκαν η Χριστίνα ήταν ακόμη φοιτήτρια, αν και το πτυχίο της το πήρε από τη Νομική της Αθήνας, στην οποία μετεγγράφη. Αλλωστε εκείνη την περίοδο και ο Γ. Βαληνάκης προετοίμαζε την κάθοδό του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύντομα απέκτησαν μία κόρη, που μετά από αξιόλογες σπουδές υπηρετεί σήμερα με επιτυχία τη νομική επιστήμη. Η αρχή της καριέρας της Χριστίνας ξεκίνησε σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, αυτό του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, όπου επέλεξε να κάνει την άσκησή της. Στο ίδιο γραφείο συνάντησε έναν φιλόδοξο νεαρό δικηγόρο, τον Σάκη Κεχαγιόγλου, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στόχο την καταξίωση στο δικηγορικό στερέωμα της Αθήνας. Το 1998-1999 η Χριστίνα Βαληνάκη αποχώρησε από το διάσημο δικηγορικό γραφείο επιλέγοντας να χαράξει τη δική της πορεία με προσωπικό γραφείο και συνεργαζόμενη με άλλους δικηγόρους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, πιο έμπειρη και κατασταλαγμένη ως προς τις επαγγελματικές προοπτικές της, εντάχθηκε στο γραφείο της οδού Σέκερη στο Κολωνάκι, του αυτονομημένου πλέον από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Σάκη Κεχαγιόγλου. Και οι δύο, ωστόσο, διατήρησαν άψογες κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις με τον γνωστό ποινικολόγο και μέντορά τους, δρέποντας γόνιμα οφέλη στο δικηγορικό πεδίο. Ο Σ. Κεχαγιόγλου χάριζε εορταστική ατμόσφαιρα στη νομική τέχνη τόσο με τις γνώσεις του όσο και με τις εξέχουσες επαφές και διακεκριμένες διασυνδέσεις του σε κοσμικά και μη σαλόνια. Η δε Χριστίνα περιβαλλόταν με το κύρος και τον σεβασμό που όφειλε να αποτίσει κάθε πελάτης του γραφείου τους σε ένα μόνιμο μέλος της στενής παρέας του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο καθηγητής Γ. Βαληνάκης, που συνόδευε τότε τον εν αναμονή πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στα επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό, φρόντιζε να συνοδεύεται συχνά από τη σύζυγό του. Η συνάντηση του απροσποίητα πρόσχαρου και ευθέος χαρακτήρα της Χριστίνας με εκείνον της large ευπιστίας του, πριν από τις κυβερνητικές ευθύνες, Καραμανλή εδραίωσε μέσω του Γ. Βαληνάκη μια αμοιβαία εκτίμηση, η οποία μεταλαμπαδεύτηκε και προς τη Νατάσα Καραμανλή, η οποία την αποδέχτηκε με ειλικρινή συμπάθεια.

Αναπόφευκτα τα δύο ζευγάρια βρέθηκαν να κάνουν στενή παρέα. Η σχέση αυτή διαταράχτηκε από τη στιγμή που το ζεύγος Βαληνάκη λίγο πριν από το 2000 αποφάσισε να ανακαινίσει το σπίτι και το γραφείο που διέθετε στο  Κολωνάκι και να αναζητήσει προς ενοικίαση άλλο σπίτι μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Ολως τυχαίως το σπίτι αυτό βρέθηκε στη Ραφήνα, σε κοντινή απόσταση από την κατοικία του ζεύγους Καραμανλή. Υπό τη δηλητηριώδη συμβολή των κακοπροαίρετων εκείνων εσωκομματικών σχολίων που πρόσθεταν νέφη φιλυποψίας επειδή δεν καλόβλεπαν τη σχέση των δύο ζευγαριών, η ατμόσφαιρα βάρυνε με σχεδόν πολικές θερμοκρασίες μεταξύ τους. Πολύ σύντομα, όμως, τα πράγματα αποκαταστάθηκαν, το ζεύγος Καραμανλή τίμησε με την παρουσία του το χριστουγεννιάτικο πάρτυ επ’ ευκαιρία της ονομαστικής εορτής της Χριστίνας και ξανάρχισαν τις κοινές βόλτες και εξόδους. Πολλοί τότε έκαναν λόγο για τεχνητή κρίση, ώστε να κοπάσει ο όποιος αυθαίρετος θόρυβος και να διαλυθεί κάθε υποψία ιδιαίτερης πολιτικής εύνοιας στο πρόσωπο του Γ. Βαληνάκη. 

Ο,τι, όμως, διασκεδάστηκε τότε ως ανάλαφρη αψιμαχία μεταξύ κολλητών ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2006, να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή εξαιτίας της επιμονής του Μαξίμου να στηρίζει τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, το όνομα της συζύγου του οποίου εμπλεκόταν στις δύσοσμες αναθυμιάσεις του παραδικαστικού σκανδάλου. Ηδη ο συνεργάτης της Χριστίνας, στο υψηλής πελατείας δικηγορικό γραφείο τους, είχε πάρει τον δρόμο για τον Κορυδαλλό. Ο καλλιεργημένος, ευφυολόγος και καλοφαγάς Σ. Κεχαγιόγλου με τα φίνα χειροποίητα πουκάμισα, τα εκκεντρικά μανικετόκουμπα και τα υπερμεγέθη κουβανέζικα πούρα, του οποίου το πάρτυ στις 5 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο στο Κολωνάκι τιμούσε όλη η κοσμική Αθήνα, βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Οι κατηγορίες εις βάρος του συμπυκνώνονταν στην εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς και ότι είχε χρηματικές δοσοληψίες με δικαστικούς λειτουργούς. Αναυδη η κοινή γνώμη, αναρωτιόταν πώς μια κατά γενική παραδοχή ευφυής δικηγόρος σαν τη Χριστίνα Βαληνάκη δεν είχε πάρει χαμπάρι τι πραγματικά συνέβαινε γύρω της. Υπό τις υπόνοιες, μάλιστα, ότι ο εκ Βέροιας ορμώμενος και επιλεκτικής δικηγορίας Σ. Κεχαγιόγλου χρησιμοποιούσε τη συνεργάτιδά του ως περίπου «κράχτη», ιδίως μετά την υπουργοποίηση του συζύγου της, για να προσελκύει πελατεία στο χαϊχλίδογλου γραφείο του, την καθιστούσε μάλλον θύμα των παράνομων επιδιώξεών του.

Το όνομά της, όμως, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα ως συνεργάτιδας του Σ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος ανέλαβε από τη φυλακή την αποκλειστική ευθύνη για τον χειρισμό όλων των υποθέσεων του γραφείου του. Ωστόσο μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο η ίδια αποχώρησε από το γραφείο Κεχαγιόγλου, αλλά η όψιμη απομάκρυνσή της δεν την προστάτευσε από την αρνητική δημοσιότητα. Δεδομένου ότι τότε ο κατηγορούμενος για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, τακτικός θαμώνας του δικηγορικού τους γραφείου, με μήνυσή του εγκαλούσε τον εφέτη ανακριτή ότι έθετε στο απυρόβλητο τη Χριστίνα Βαληνάκη για τη συμμετοχή της στο ίδιο κύκλωμα.



Η επιμονή Καραμανλή να στηρίζει τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, το όνομα του οποίου της συζύγου εμπλεκόταν στις δύσοσμες αναθυμιάσεις του παραδικαστικού σκανδάλου, θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της τότε κυβέρνησης

Αποτέλεσμα, η δικηγόρος να καταθέτει νύχτα και από την πίσω πόρτα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά. Αλλωστε θεωρείτο πως είχε χειριστεί υποθέσεις, οι οποίες είχαν ελεγχθεί ή επρόκειτο να ελεγχθούν στο πλαίσιο της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα, με ιδιαίτερη αναφορά στα σοκολατάκια «Λεωνίδας» και στην αντιδικία του επιχειρηματικού ζεύγους της εταιρείας. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, μάλιστα, η Χριστίνα Βαληνάκη είχε παραστεί ως συνήγορος της κυρίας Μαρίας Κεστέκογλου, ενώ πρόεδρος ήταν η καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, η οποία ανέβηκε στην έδρα αντικαθιστώντας συνάδελφό της και η οποία έκανε καθ’ ολοκληρίαν δεκτή την αίτηση της κυρίας Κεστέκογλου. Ομως από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν διασταυρώθηκε αξιόποινη εμπλοκή της κυρίας Βαληνάκη.

Παράλληλα, η γλυκύτατη σύζυγος του τότε κυρίου υφυπουργού είχε συνδέσει το όνομά της με την πολύκροτη υπόθεση της ευνοϊκής μεταχείρισης στο ζήτημα της αποφυλάκισης του υπόδικου γιατρού, νευροχειρουργού στο Τζάνειο Γιώργου Ζορνατζή, που κατηγορούνταν πως επιχείρησε να δηλητηριάσει συναδέλφους του στενού φίλου και συμμαθητή στη Γερμανική Σχολή με τον άντρα της Γ. Βαληνάκη. Ομως και σε αυτή την υπόθεση ο ρόλος της Χριστίνας Βαληνάκη κρίθηκε διεκπεραιωτικός από τον ανακριτή, καθώς τη σχετική αίτηση αποφυλάκισης είχε συντάξει και υπογράψει ο Σ. Κεχαγιόγλου. Ο δικηγόρος, πάντως, κηρύχθηκε πολύ αργότερα αθώος στο Εφετείο παρότι σε πρώτο βαθμό τού είχε επιβληθεί κάθειρξη έξι ετών.

Couple de companie

Εκτοτε βέβαια πολύ νερό κύλησε στον μύλο της πολιτικής και της δικαστικής σκηνής στην Ελλάδα. Ούτε όμως το πολιτικό μέλλον του Γ. Βαληνάκη υποβοήθησε, ούτε την επαγγελματική καριέρα της συζύγου του εξωράισε. Ανέδειξε, ωστόσο, μια εκδρομική θεατρικότητα που περιόρισε τις ακραίες διαστάσεις της κοινής τους ματαιοδοξίας με το να γίνουν αμφότεροι couple de companie στις αποδράσεις του μεταδοτικού λήθαργου ενός πρώην πρωθυπουργού. Και βεβαίως να τον φιλοξενούν στην Κω, σύμφωνα με τους σκοπούς του κοινωφελούς ιδρύματος που η μοίρα το ’φερε να διαχειρίζονται.  πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...