DW Βερολίνο: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σκιαγράφησε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι σημερινές διαβουλεύσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Το Βερολίνο διακρίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάπτυξη η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η καγκελάριος έχει επανειλημμένως εκφραστεί θετικά για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα υπό την πρωθυπουργία του Α. Σαμαρά.
«Η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Για όλα τα περαιτέρω, προτείνω να περιμένουμε την αυριανή συνέντευξη τύπου», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Α. Μέρκελ λοιπόν αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, να τονίσει ότι ο εξαιρετικά δύσκολος αυτός δρόμος αρχίζει και αποδίδει καρπούς, και φυσικά, να προσφέρει πολιτική στήριξη στον κ. Σαμαρά.
Όσον αφορά τη βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους, εκτιμάται ότι η καγκελάριος θα παραπέμψει στη σχετική δέσμευση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012. Κάτι παραπάνω δεν αναμένεται τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Όπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο εκπρόσωπός της, οποιεσδήποτε αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος και σε κάθε περίπτωση όχι σε διμερές, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τη σημασία της συνάντησης επιχείρησε να υποβαθμίσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και την συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Επομένως, κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής».
Δεν βιάζονται οι εταίροι
Από την τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο Από την τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο
Ορισμένοι γερμανοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το χρέος, αλλά ούτε και για την απεμπλοκή από την Τρόικα.
Και αυτό για δυο λόγους, σύμφωνα με τους ίδιους: εκφράζονται φόβοι ότι η πρόωρη έξοδος από το μνημόνιο σε συνδυασμό με μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το μεταρρυθμιστικό οικοδόμημα.
Πέραν αυτού, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να καθυστερήσουν τη συζήτηση για το χρέος μέχρι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του ξεπεράσουν το σκόπελο της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Κώστας Συμεωνίδης

«Η Μέρκελ θα δείξει κατανόηση»

Η Μέρκελ θα δείξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις, ωστόσο το Βερολίνο, μολονότι δεν αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρεί πλέον «μπαμπούλα» τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει ο Νιλς Καντρίτσκε.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Τρίτη (23/09), στη γερμανική πρωτεύουσα. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».
Αναλυτές αναμένουν, πάντως, ότι κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα εκθέσει στην καγκελάριο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμόσει τα «σκληρά» αιτήματα της τρόικας. Θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει κάτι συγκεκριμένο από την Άγκελα Μέρκελ που θα τον βοηθούσε στην ανατροπή του δυσμενούς για αυτόν πολιτικού κλίματος;
«Θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις»,
H γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, λέει ο Νιλς Καντρίτσκε H γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, λέει ο Νιλς Καντρίτσκε
Ο Νιλς Καντρίτσκε, γερμανός αναλυτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές χωρίς ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Ενδεχομένως θα του υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο γερμανός αναλυτής.
Ο Νιλς Καντρίτσκε διακρίνει, ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά του Βερολίνου. «Η κατάσταση της Ελλάδας αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά στο Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, ενώ στο μεταξύ είναι πλέον σαφές ότι η ευρωκρίση δεν έχει παρέλθει», τονίζει ο γερμανός δημοσιογράφος, επικαλούμενος και τα πρόσφατα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενδείξεις ύφεσης στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια, «θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις», προσθέτει.
Υπέρ της κατανόησης προς τις ελληνικές θέσεις συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νιλς Καντρίτσκε: «ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας».
Ο Τσίπρας δεν θα αναποδογυρίσει το τραπέζι
Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο "Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο"
Σημαίνει αυτό ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να «συγκινήσει» το Βερολίνο επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών κομμάτων; «Αυτό είναι δυνατό σε περιορισμένη κλίμακα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πότε θα γίνουν οι εκλογές και η παραπομπή στο ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη δεν εκλαμβάνεται ως κάτι συγκεκριμένο από το Βερολίνο. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι άλλος. Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο. Στους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας και κυρίως στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο, οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσίπρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των σχέσεων της ΕΕ με την Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Επίσης διαπιστώνω πως έχουν πέσει αισθητά οι τόνοι ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι, στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν», εκτιμά ο γερμανός αναλυτής.
Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...