Λονδίνο κι Εδιμβούργο: Δύο διαφορετικά οικονομικά κέντρα

Το ενδεχόμενο μιας αναξάρτητης Σκωτίας έχει προκαλέσει πανικό σε πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις στο Σϊτι του Λονδίνου, αλλά και διεθνώς.
 Με τη Σκωτία να αποφασίζει άμεσα για το ενδεχόμενο η όχι ανεξαρτητοποίησης της, πολλοί χρηματιστές και τραπεζικά στελέχη αναρωτιούνται τι αντίκτυπο θα έχει ένα πιθανό «ναι» για δυο από τις παλαιότερες οικονομικές μεγαλουπόλεις του κόσμου, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.
Και - σε κάθε περίπτωση -, ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο οικονομικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τί θα συμβεί αν το Εδιμβούργο τραβήξει το δικό του δρόμο; Τί θα απογίνουν οι χρηματιστές, οι τράπεζες και οι εκατοντάδες εταιρείες με οικονομικά συμφέροντα; Ποια πλευρά θα επιλέξουν να ακολουθήσουν;

«Στην περίπτωση αυτή, η πλειοψηφία, δίχως αμφιβολία, θα επιλέξει το Λονδίνο, καθώς στο λονδρέζικο Σίτι είναι που κλείνονται οι περισσότερες συμφωνίες και γίνονται τα μεγαλύτερα «ντιλ»», σημειώνει ο καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Ντάραμ, Ράναλντ Μίτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Kαι προσθέτει: «ωστόσο, το Εδιμβούργο φημίζεται για το πόσο πολύ έχει αναπτύξει τον τομέα των ασφαλειών και της διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων. Και με τα ενοίκια και την αγορά εργασίας στη Σκωτία να είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με το Λονδίνο, όσοι εργάζονται στους τομείς αυτούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στο Εδιμβούργο, ως βάση τους».  

Σοβαρό είναι το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τις σκοτσέζικες τράπεζες, τρεις εκ των οποίων (Lloyds, Royal Bank of Scotland και Clydesdale), ήδη ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο εάν η Σκωτία αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία; «Ούτως ή άλλως, τα νήματα σε πολλές από τις μεγάλες αυτές τράπεζες κινούνται όχι από το Εδιμβούργο, αλλά από το Λονδίνο», τονίζει με τη σειρά του ο Πίτερ Χαν, ένας τέως χρηματιστής της Citigroup.

Ανάμεσα στα αρνητικά ενός πιθανού «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τον σερ Μάρτιν Τζέικομπ, τέως επικεφαλής της ασφαλιστικής φίρμας Ρrudential, «το ότι το Λονδίνο θα γίνει πολύ πιο πολυάσχολο σχέση με πριν, καθώς πλέον θα εισρεύσουν στο Σίτι πολλοί Σκωτσέζοι εργαζόμενοι στον τομέα της οικονομίας».

«Βέβαια, όλος αυτός ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί με την απόσχιση της Σκωτίας, θα οδηγήσει την κυβέρνηση στο Εδιμβούργο να συναγωνίζεται το Λονδίνο όσον αφορά σε ζητήματα φορολογίας, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εταιρειών στη πόλη τους», καταλήγει με νόημα ο συγγραφέας επί οικονομικών θεμάτων, Νίκολας Σάξον.

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Independent, πολλές βρετανικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα διοχέτευσαν εκατομμύρια χαρτονομίσματα σε μηχανήματα ATM στα βόρεια της χώρας για να καλυφθεί η ζήτηση, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι σπεύσουν μαζικά να αποσύρουν τις καταθέσεις τους την επομένη της κάλπης.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...