ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη νίκη των τελευταίων 100 ετών πέτυχαν οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη νίκη των τελευταίων 100 ετών πέτυχαν οι Ρεπουμπλικάνοι

Θα μπορέσει να βρει κώδικα επικοινωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους ο Ομπάμα ή θα αποδειχθεί «κουτσή πάπια» στους τελευταίους 26 μήνες της προεδρίας του;

Μπορεί να θεωρείται... κουτσή πάπια (πρόεδρος που διανύει τη δεύτερη θητεία του και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει επανεκλογή), μπορεί οι Δημοκρατικοί να βγήκαν λαβωμένοι από τις ενδιάμεσες εκλογές και οι Ρεπουμπλικάνοι να ισχυρίζονται ότι κατήγαγαν την μεγαλύτερη νίκη τους των τελευταν 100 ετών, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν το βάζει κάτω.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα που του έστειλαν οι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι και πρόσθεσε ότι τώρα ξεκινάει τη σκληρή μάχη για μία αγαστή συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους. 
  
Βάζοντας νερό στο κρασί του, ο Ομπάμα έτεινε χείρα φιλίας στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το μεγάλο νικητή των ενδιάμεσων εκλογών, για τους 26 μήνες που του απομένουν στην εξουσία. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίδοση του κόμματός του στην επόμενη προεδρική αναμέτρηση, το 2016. Στην ομιλία του, ο Ομπάμα προσπάθησε να υποβαθμίσει την ήττα που υπέστησαν οι Δημοκρατικοί, επισημαίνοντας πως, οι αμερικανικές πολιτείες δεν πρέπει να χωρίζονται με βάση το κομματικό χρώμα. (με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται στους χάρτες οι πολιτείες που πέρασαν στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και με μπλε αυτές που πέρασαν στους Δημοκρατικούς).

«Δεν είμαστε άθροισμα κόκκινων και μπλε πολιτειών αλλά οι ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές που χωρίζουν τα δύο κόμματα. Την ίδια ώρα, έσπευσε να προεξοφλήσει πως θα διαφοροποιηθεί από ορισμένες αποφάσεις που θα λάβει  το Κογκρέσο.

«Το Κογκρέσο θα περάσει κάποια νομοσχέδια που δεν θα υπογράψω εγώ. Επίσης, θα λάβω κάποιες αποφάσεις που δεν θα είναι αρεστές στα μέλη του Κογκρέσου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα.

Η συγκατοίκηση των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους θα είναι δύσκολη, σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος επισημαίνοντας πως ακόμα και οι πολίτες διερωτώνται πως τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν παραγωγικά. Αλλά και έμπειροι πολιτικοί, όπως ο πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Ρ. Τρεντ, καλούν τις δύο πλευρές να συνεργαστούν αρμονικά. «Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να προσεγγίσουν τον πρόεδρο και να βρουν ένα τρόπο να συνεργαστούν μαζί του. Θα χρειαστεί όμως κι εκείνος να κάνει οπισθοχωρήσεις. Ίσως δεν είναι πολύ καλός σε αυτό, την τελευταία διετία ουσιαστικά σταμάτησε να επικοινωνεί όχι μόνο με τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και με τους Δημοκρατικούς».


 
«Το μήνυμα είναι πως η Ουάσινγκτον είναι δυσλειτουργική κι αυτός πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει να κυβερνήσουμε καλύτερα γιατί ο αμερικανικός λαός έχει απογοητευτεί και θέλει αποτελέσματα», τονίζει ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τομ Ντασλ.

Τα πράγματα δεν θα είναι δύσκολα μόνο για τον Ομπάμα αλλά και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές τους διαιρέσεις με τα μέλη της ακροδεξιάς τους πτέρυγας «Tea Party» που δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένα να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και πολιτικού συμβιβασμού με τους Δημοκρατικούς.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα, που εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας και ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κερδίζοντας σχεδόν 245 έδρες, την μεγαλύτερη πλειοψηφία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι πλέον σε θέση να επιβάλουν την κοινοβουλευτική ατζέντα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του Αμερικανού προέδρου. Οι προτεραιότητές τους θα είναι οικονομικές. Όπως επισημαίνει η «Wall Street Journal», δεκάδες «αναπτυξιακά» νομοσχέδια βρίσκονται στα «σκαριά» για την έγκριση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού «Keystone XL» ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, της βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις και την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών πλαισίων. «Αυτό το πείραμα της υπερβολική κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο», δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚονελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.Ο ΜακΚόνελ επεσήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και μάλλον δεν θα επικυρώσει νόμους που θα διαλύουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της προεδρίας του, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας.  Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του Ιανουαρίου, θα αφοσιωθεί επίσης «στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και στον περιορισμό του προβλήματος των δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες, δείχνουν την απογοήτευση εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ: το 79% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει το «έργο» του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Λιγότερος από ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

-Για πρώτη φορά έπειτα από 141 χρόνια, ένας Ρεπουμπλικάνος κερδίζει την έδρα της Γερουσίας στο Αρκάνσας.

Στο Αρκάνσας, οι Ρεπουμπλικάνοι πανηγυρίζουν καθώς για πρώτη φορά έπειτα από 141 χρόνια, ένας Ρεπουμπλικάνος από τη συγκεκριμένη πολιτεία, έχουν παρουσία στη Γερουσία. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μαρκ Πράιορ έχασε από τον Ρεπουμπλικάνο, Τομ Κότον. «Η ήττα του Πράιορ ήρθε παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον έδωσε «μάχη» για να τον διατηρήσει στην γενέτειρά του.Ο νεαρός Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τόμ Κότον, ένας πρώην στρατιώτης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, κέρδισε την έδρα της Γερουσίας στο Αρκάνσας από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Μαρκ Πράιερ ο οποίος επεδίωκε την επανεκλογή του για μια τρίτη θητεία», γράφει το CNN.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...