Πούτιν: Πολιτικοί οι λόγοι της μείωσης της τιμής του πετρελαίου

Πούτιν: Πολιτικοί οι λόγοι της μείωσης της τιμής του πετρελαίου

Ο Ρώσος πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά όσων υποστηρίζουν ότι η πτώση των τιμών είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας κατά της Μόσχας από Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ

Νερό στο μύλο όσων υποστηρίζουν στη Ρωσία ότι η μείωση των τιμών του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα συνωμοσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ κατά της Μόσχας έριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του σε κινεζικά ΜΜΕ.



«Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών», ξεκίνησε την απάντησή του ο Πούτιν για να προσθέσει άμεσα ότι «επιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (...). Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων».

Η τιμή του ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο από τα τέλη του Ιουνίου, γεγονός που αντανακλά την παγκόσμια τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές του μαύρου χρυσού. Καθώς τιμάται λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, είναι πολύ κάτω από την τιμή που επιθυμεί το Κρεμλίνο, τα 114 δολάρια δηλαδή, ώστε να ισοσκελίζεται ο ρωσικός προϋπολογισμός. Αυτή η συγκυρία πλήττει ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία, η οποία ήδη ασθμαίνει λόγω των κυρώσεων τις οποίες επέβαλε η Δύση εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν μεταβεί στο Πεκίνο για τη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) την επόμενη εβδομάδα και κατόπιν στο Μπρισμπέιν για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).
Η Ρωσία εφοδιάζει την Ευρώπη με περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνει. Ήδη όμως έχει αρχίσει να διαθέτει περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα, και σκοπεύει να διπλασιάσει την ποσότητα που της πωλεί εντός της δεκαετίας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, έχει εξάλλου συμφωνήσει ήδη να αρχίσει να παραδίδει αέριο μέσω αγωγού στην Κίνα από το 2019 και σταδιακά να της διαθέτει 38 δισεκ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αγοράζει οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης από τη Ρωσία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...