Προκαλεί η Άγκυρα: Δεν αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ

Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας - Ανησυχητική η παράλληλη αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο - «Στο κενό» οι προσπάθειες του ειδικού απετσαλμένου του ΟΗΕ
Την απόφαση της Άγκυρας να διατηρήσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να συνεχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες, κάνοντας, μάλιστα, παράλληλη αναφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διακήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».



Και αυτό, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά απέρριψε πρόταση του ΟΗΕ να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ για τρεις μήνες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την πρόταση για απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να μετέφερε στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος είχε στην τουρκική πρωτεύουσα σειρά επαφών, στο πλαίσιο προσπάθειας να εκτονωθεί η κρίση και να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, εισέπραξε την άρνηση της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Αϊντε εργάζεται πάνω σε μια φόρμουλα για την κατανομή των εσόδων από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να έχει επαφές σε Αθήνα και Λευκωσία, με στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει περαιτέρω την προκλητική στάση της, καθώς στο γραπτό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται αναφορά στην απόφαση να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα συγκεκριμένα σημεία στην ανακοίνωση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν «απάντηση» στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, από την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι απειλείται και έχει καταστήσει σαφή την ενόχλησή της.

Πάντως, η αναφορά στην ίδια πρόταση σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ επιτείνει τον προβληματισμό για ενδεχόμενες κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, με τη μετακίνηση της ερευνητικής δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός» σε άλλες περιοχές.

Ειδικά για την Κύπρο, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην περιοχή όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει εξουσιοδοτήσει την εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία, για έρευνες».

Μενέντεζ: Πείτε στην Τουρκία να φύγει από την κυπριακή ΑΟΖ

 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής μίλησε τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ - Αποκλειστικό θέμα της συζήτησης ήταν η «προκλητική στάση» της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου και ο κ. Μενέντεζ κάλεσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ στους συνομιλητές του στην Άγκυρα

Τη «βαθύτατη ανησυχία» του για την «παράνομη εισβολή» της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, εκφράζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.



Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας www.mignatiou.com, ο κ. Μενέντεζ μίλησε και τηλεφωνικά με τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί στις 20 Νοεμβρίου την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως σημειώνεται, αποκλειστικό θέμα της τηλεφωνικής συζήτησης ήταν η «προκλητική στάση» της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου και ο κ. Μενέντεζ κάλεσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ στους συνομιλητές του στην Άγκυρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι η κίνηση του επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον «εξαιρετικά σημαντική», καθώς εκφράζει μεγάλο αριθμό συναδέλφων του.

Στην επιστολή του προς τον κ. Μπάιντεν και τον κ. Κέρι, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιού Τζέρσεϊ αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία απαιτεί άμεση απάντηση», καλώντας τους να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας «την άμεση απόσυρση (των τουρκικών πλοίων) από την κυπριακή ΑΟΖ».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογραμμίζει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι «οι Κύπριοι χρειάζονται την σθεναρή φωνή σας για το θέμα αυτό, για να προτρέψετε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αποσυρθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου, έτσι ώστε οι συνομιλίες για την επανένωση να επαναληφθούν. Η ενεργός συμμετοχή σας στο κυπριακό δημιούργησε νέες ελπίδες για τις συνομιλίες, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο».

Ο κ. Μενέντεζ δικαιολογεί την απόφαση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία «οφείλεται αποκλειστικά στις τουρκικές παράνομες ενέργειες», προσθέτοντας ότι «όπως γνωρίζετε, η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρος για 40 χρόνια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχοντας παρεμποδίσει ενεργά στο διάστημα αυτό τα δικαιώματα του κυπριακού λαού να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους της χώρας του και έχει παρατείνει την ταλαιπωρία του, με την υποστήριξη της αδιαλλαξίας των τουρκοκυπριακών θέσεων, σ' όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Στη συνέχεια, αφού καταγράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει δημόσια τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ο κ. Μενέντεζ τονίζει προς στον κ. Μπάιντεν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να συνταχθούν με τη διεθνή κοινότητα καλώντας την Τουρκία να αποσυρθεί άμεσα από την διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου και να συμφωνήσει να εργαστεί για μία τουρκοκυπριακή θέση που θα επιδιώκει τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως συμφωνήθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου».

Τέλος, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπενθυμίζει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι «δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τους Ελληνοκύπριους και του Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους να επιτύχουν αυτό τον στόχο» και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον κ. Ερντογάν, «ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να εμπλακούν ξανά σε έντιμες και παραγωγικές διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Αναστασιάδης: Αν συνεχιστεί η παρανομία, θα μπλοκάρουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

 

«Δεν έχουμε άλλες επιλογές» είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - Ευχαριστίες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη στάση της Ελλάδας

Σκηνικό έντασης έχει στήσει η Τουρκία με το Μπαρμπαρός να βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιβλέποντας τις εργασίες που γίνονται στα κοιτάσματα. Από όλες τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις η Τουρκία δεν πτοείται, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει έτοιμος να μπλοκάρει, αν χρειαστεί, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.



«Εάν συνεχίσει η παρανομία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα έχουμε επιλογές και το έχω καταστήσει γραπτώς -προς τους εταίρους μας- γνωστό, για να μην βρεθεί κανένας προ εκπλήξεως» πως η Κύπρος θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ.

Γενικότερος είναι ο προβληματισμός για το πού το πάει η Τουρκία, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως στόχος της είναι η «έγερση του θέματος του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι αδιανόητο να γίνει. Ένα δεύτερο είναι να δώσει λόγο στη συνδιαχείριση ή να παγώσει την προσπάθεια αξιοποίησης του δικαιώματος για εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων. Κάτι για το οποίο επίσης δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και να ανεχτούμε. Δεν τίθεται θέμα από δικής μας πλευράς να γίνουν μονομερείς ενέργειες που να παραγνωρίζουν τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων ή, γιατί όχι, μελλοντικά και συμβάσεων με την Τουρκία».

 Η Τουρκία έχει πολεμικά σκάφη στην περιοχή, η Ελλάδα στέλνει άλλα δύο. Στην περίπτωση που η Τουρκία φέρει κι άλλα πολεμικά πλοία, ο κ. Αναστασιάδης υπογραμμίζει: «Από όσο γνωρίζω, ούτε η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά ούτε και η ελληνική έχουν διάθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης και αυτό που προσδωκώ είναι ότι δεν θα το επιδιώξει ούτε η Τουρκία».

Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Μεγαλόνησο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει: «Η παρουσία του και μόνο στέλνει ο ισχυρότατο μήνυμα ότι η Ελλάδα, υπεύθυνα συμπεριφερόμενη και σεβόμενη τους διεθνής νόμους, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είναι εδώ όχι για να επιβάλλει αυτό που οι Ελληνοκύπριοι θέλουν, αλλά για να βοηθήσει, όπως έπραττε πάντοτε, να εξευρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της παρτρίδας μας».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...