ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ *«Horizonτιο» βίντεο όπως και να κρατάμε το κινητό *(Φωτό+Βίντεο)

«Θεράπευσαν» ένα… hi-tech σύνδρομο και έδωσαν λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Οι Πέτρος Δουβαντζής και Στέλιος Πετράκης από την Θεσσαλονίκη ανέπτυξαν την «Horizon», μια εφαρμογή που αντιμετωπίζει το ενοχλητικό φαινόμενο της λήψης των «κάθετων βίντεο»
, γνωστό και ως «Vertical Video Syndrome». Πρόκειται για την… οπτικοακουστική πάθηση της κάμερας των φορητών συσκευών, η οποία «εκδηλώνεται» όταν ο χρήστης ξεκινάει να βγάζει βίντεο, κρατώντας το smartphone ή το τάμπλετ με λάθος γωνία. Η φαινομενικά «απλή» εφαρμογή των δύο νέων Ελληνόπουλων, δηλαδή, που έφτασε και στην πρώτη θέση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της «Apple» σε πολλές χώρες της υφηλίου, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να τραβάει πάντα οριζόντια βίντεο, ανεξάρτητα από το πως κρατάει τη συσκευή του!



«Παρατηρήσαμε ότι καθημερινά ανέβαιναν αρκετά βίντεο στο Διαδίκτυο που είτε ήταν κάθετα -τα φημισμένα Vertical Videos- είτε περιστραμμένα σε περίεργες γωνίες. Η τελική λήψη σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζει μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά του βίντεο με αποτέλεσμα να μη φαίνεται καθόλου καλά το οπτικοακουστικό υλικό στις τηλεοράσεις, στους υπολογιστές και στις υπόλοιπες φορητές συσκευές», λέει στον «Ε.Τ.» ο 29χρονος Πέτρος που είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει λάβει το Μεταπτυχιακό του από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, το αν υπήρχε κάποια λύση σε αυτό το σύνδρομο της κάθετης λήψης. Τότε σκεφτήκαμε να αναπτύξουμε το Horizon, το οποίο δίνει λύση σε αυτό το -μέχρι πρότινος- άλυτο πρόβλημα των καμερών. Ο χρήστης, δηλαδή, μπορεί να κρατήσει τη συσκευή του κάθετα, υπό γωνία ή ακόμη και να την περιστρέφει όσο τραβάει βίντεο και η λήψη θα είναι πάντα οριζόντια. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να σκέφτεται πως κρατάει το κινητό του όταν βγάζει βίντεο, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα σωστό», συμπληρώνει από την πλευρά του ο 28χρονος Στέλιος, απόφοιτος Πληροφορικής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό από το ίδιο τμήμα.


Η εφαρμογή της εταιρίας των δύο Θεσσαλονικιών, με την ονομασία «Evil Window Dog», μετρά ήδη δέκα μήνες ζωής στο App Store της Apple και περίπου ένα μήνα στα «Google Play Store» και «Amazon AppStore» με εκατοντάδες χιλιάδες downloads. Η Horizon, που είναι η τρίτη εφαρμογή της εταιρίας, χρησιμοποιεί τις μετρήσεις από το γυροσκόπιο των συσκευών, ώστε να μετασχηματίζει το βίντεο σε πραγματικό χρόνο για να είναι πάντα οριζόντιο.

«Όπως κάθε άλλη εφαρμογή στα ηλεκτρονικά καταστήματα υπάρχουν -πλέον- εφαρμογές με παρόμοια λειτουργικότητα, κάτι όμως που δεν μας ανησυχεί, καθώς φροντίζουμε να ανανεώνουμε συχνά την εφαρμογή με νέα χαρακτηριστικά», εξηγεί ο Πέτρος και συνεχίζει λέγοντας: «Οι εταιρίες που κυκλοφόρησαν την πρώτη τους εφαρμογή και έγινε άμεση επιτυχία αποτελούν την εξαίρεση που όμως επιβεβαιώνει τον κανόνα: Η δημιουργία εφαρμογών θέλει πάθος, υπομονή και όρεξη για διαρκή πειραματισμό και αλλαγές. Όλα αυτά είναι μαθήματα μέσα από τα οποία ο δημιουργός βελτιώνεται και παράλληλα βελτιώνει και την ποιότητα των εφαρμογών του».


Από το δωμάτιο του πατρικού σπιτιού τους, στην… παγκόσμια αγορά:
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους δυο προγραμματιστές, που ξεκίνησαν την εταιρία από το δωμάτιο στο πατρικό τους, η εμπειρία του να επιχειρεί κάποιος στην Ελλάδα -ενώ απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό- δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, παροτρύνοντας τους νέους στην υλοποίηση των ιδεών τους. Τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δημιουργίας της νέας εταιρικής μορφής ΙΚΕ, η διαδικασία σύστασης εταιρίας είναι πλέον ευκολότερη, γεγονός που κάνει τους νέους επιχειρηματίες να ασχολούνται περισσότερο με το προϊόν παρά με την όποια φορολογική και λογιστική γραφειοκρατία», επισημαίνει ο Στέλιος και καταλήγει: «Συν τοις άλλοις, όταν ένα προϊόν, όπως μια εφαρμογή για φορητές συσκευές, ξεφεύγει από τα πλαίσια της Ελλάδας και έχει πελάτες σε ολόκληρο τον πλανήτη, τότε η επιτυχία του δεν εξαρτάται τόσο από την οικονομία της χώρας στην οποία εδρεύει η εταιρία, όσο από τις λύσεις που προσφέρει στο χρήστη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
http://panayiotismavraganis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...