ΚΕΑ: 25 συμμετέχοντες, από 18 χώρες,Eτσι φωτίζεται η νύχτα

Πώς μπορούμε να φωτίσουμε διακριτικά ένα κτίριο χωρίς να γίνει η νύχτα μέρα, διατηρώντας τον έναστρο ουρανό ως σπάνιο φυσικό πόρο; Την απάντηση επιχείρησε να δώσει το 1ο Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού Rethink the Night, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού στην Τζια.


Οι συμμετέχοντες φώτισαν για λίγες μέρες τρία παραθαλάσσια σημεία του νησιού, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνικές. Και απέδειξαν ότι ο τεχνητός φωτισμός μπορεί
να λειτουργήσει διαλεκτικά με το νυχτερινό τοπίο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.




 Το γραφικό κυκλαδονήσι ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης, καθώς ο νυχτερινός ουρανός του είναι εξαιρετικής ποιότητας, εφάμιλλης του Αστεροσκοπείου Παρανάλ της Χιλής. Σε αυτό έχουν συντελέσει τρεις παράγοντες: η καθυστέρηση του εξηλεκτρισμού του, ο μικρός πληθυσμός του και τα μετεωρολογικά χαρακτηριστικά του, ιδιαίτερα οι ισχυροί άνεμοι που καθαρίζουν με μεγάλη ταχύτητα τον ουρανό από τα σύννεφα μεταξύ Τζιας και Λαυρίου, προστατεύοντάς τον από τη φωτορύπανση.

Οι 25 συμμετέχοντες, από 18 χώρες, ήταν απόφοιτοι ή τελειόφοιτοι μεταπτυχιακών σπουδών στο Σχεδιασμό Φωτισμού και εργάστηκαν στους Αγίους Αναργύρους στο Βουρκάρι, στα ερείπια της Κόκκας και στην παραλία του Οτζιά. «Δεν μας ενδιέφερε να φωτίσουμε περισσότερο, αλλά να επεκτείνουμε την ποιότητα φωτισμού της νύχτας, περιορίζοντας την ένταση», εξηγεί ο κ. Γιώργος Παϊσίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού. «Οι εφαρμογές σκόπιμα δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει ωριμάσει και το περιβάλλον για να τις υποδεχτεί. Θα πρέπει δηλαδή να έχει μεριμνήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μην απαξιωθεί ένα ωραίο δημιούργημα, που θα θαυμάσουν όλοι για λίγο αλλά μετά θα το αφήσουν να ευτελιστεί».

Στο δάπεδο του περιβόλου του ναού των Αγίων Αναργύρων τοποθετήθηκαν φωσφορίζοντα στίγματα, στην Κόκκα αναλογικοί και ψηφιακοί προβολείς απεικόνισης σχεδίων πάνω στα βιομηχανικά μνημεία, ενώ στον Οτζιά τα οπτικά ερεθίσματα (ήπιος κυματισμός του φωτός) συνοδεύονταν από ηχητικά (μουσική υπόκρουση), όπως προτάσσει η λεγόμενη τεχνική της συναισθησίας. Το 2015
η Κέα θα φιλοξενήσει για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού - αυτήν τη φορά με θέμα τον κατανυκτικό φωτισμό εκκλησιαστικών ναών στην Ιουλίδα και την ανάδειξη πρότυπων διαδρομών που τους συνδέουν.

«Η δουλειά που έγινε φέτος ήταν υψηλού επαγγελματικού επιπέδου. Οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποίησαν πραγματικό εξοπλισμό και δοκίμασαν στην πράξη πραγματικές τεχνολογίες», υπογραμμίζει
ο κ. Παϊσίδης. «Επίσης, όλοι οι εγκαταστάτες, δηλαδή οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες, ήταν ντόπιοι, γεγονός που αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στο νησί.
Γιατί σε αυτούς τους ανθρώπους, που δούλεψαν μαζί μας και άρα είδαν στην πράξη μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα, μπορεί στην ουσία να στηριχτεί ο πολιτισμός του νυχτερινού τοπίου της Κέας. Και να φυτευτεί ο σπόρος της αλλαγής...».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...