Αλμα 9,81% στο Χρηματιστήριο με «διαβατήριο» τη συμφωνία

Εκρηξη στις τιμές των μετοχών στην χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τους ξένους επενδυτές να επανεμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους αλλά και η «στροφή προς τον ρεαλισμό» που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση.

Ισχυρή ήταν από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης η παρουσία ξένων επενδυτών με χαρακτήρα μακροπρόθεσμο, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν θέσεις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αλλαγή τάσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των συναλλαγών που διαμορφώθηκαν στα 253,31 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο 10λεπτο της συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνούσε τα 30 εκατ. και στο πρώτο ημίωρο τα 48,1 εκατ. ευρώ.
Η προσοχή της αγοράς εστιάστηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης να μη σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και στο γεγονός ότι η Αθήνα θα σεβαστεί τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών και θα επανεξετάσει περιπτώσεις που δεν έχουν αρχίσει. Αυτό άλλωστε δικαιολογεί τη θετική συμπεριφορά μετοχών, όπως η Lamda Development (+17,91%) και η ΔΕΗ (+13,72%).
Αλμα 9,81% στο Χρηματιστήριο με «διαβατήριο» τη συμφωνία
Με ικανοποίηση έγιναν δεκτές και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις τράπεζες, καθώς οποιαδήποτε πολιτική επιλεγεί θα σέβεται την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Να σημειωθεί πως τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν μόνον για τη διασφάλιση της επάρκειας του τραπεζικού κλάδου, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, οι οποίες επίσης δεν πρόκειται να επηρεάσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά σημαντικές απώλειες υπέστησαν χθες όσοι φοβήθηκαν νέα αποτυχία της συμφωνίας στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, αλλά και το τριήμερο που ακολουθούσε, και επέλεξαν σημαντική μείωση των θέσεων στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.
Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων δυόμισι μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 (1.035,08 μονάδες). Συγκεκριμένα ο Δείκτης έκλεισε στις 937,96 μονάδες ενισχυμένος κατά 9,81%. Εφόσον το επίπεδο αυτό εμπεδωθεί, ο δείκτης μπορεί σύντομα να φθάσει και πάλι το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Οσον αφορά τον τραπεζικό δείκτη έκλεισε στο υψηλότερο των τελευταίων 31 ημερών, (+17,25%) με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/1/2015 (960 μονάδες).
Με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Alpha Bank (+17,03%), της Eθνικής (+16,67%), της Eurobank (+16%) και της Tράπεζας Πειραιώς (+19,97%).
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 39,53%, της Εθνικής με κέρδη 34,67% και της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 37,57%!
Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισαν της MIG (+16,22%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+14,29%), της ΔΕΗ (+13,72%), της ΕΥΔΑΠ (+10,66%), της ΕΧΑΕ (+10%), της ΜΕΤΚΑ (+11,6%), της Jumbo (+12,97%), του ΟΛΠ (+10,18%) και του ΟΤΕ (+15,98%).
Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν στο 8,6% από 9,7% την Παρασκευή, ενώ στα 3ετή ομόλογα η απόδοση υποχώρησε στο 11,77% από 16,15%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει ξεφύγει πλήρως από το κλίμα ανησυχίας που κυριαρχούσε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς τώρα ξεκινά αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να επιτευχθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να εκτιμήσουν και τις όποιες πολιτικές αναταραχές θα μπορούσαν να επιφέρουν τα νέα μέτρα, όταν αυτά οριστικοποιηθούν.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...