Αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση επιδιώκει η κυβέρνηση

Με τη λίστα των δικών της κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων, που δεν περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, αλλά ακυρώνουν στην πράξη το περιβόητο "mail Χαρδούβελη", και με πρώτο κομβικό σταθμό το σημερινό Brussels Group, όπου θα συζητηθεί η λίστα των δράσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση,
η ελληνική πλευρά δρομολογεί τη νέα σχέση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους και εντείνει τη διαπραγμάτευση ενόψει του Eurogroup για να "ξεκλειδώσει" η κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και προσέρχεται στις συνομιλίες με αυτό ως βασική επιδίωξή της. Παράλληλα, δεν εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει δεκτό ενδεχόμενο πισωγύρισμα εκ μέρους των δανειστών σε απαιτήσεις που ήγειραν προς την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή του προς διευκρίνιση προηγούμενων αναφορών του στο Star, ο Ευκ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι "όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας", εκφράζοντας αισιοδοξία ότι, ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, "αυτή η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ". Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις δήλωνε νωρίτερα ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι το θετικό σενάριο και ότι "αν δεν έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους". Την πεποίθησή του ότι τελικά η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε μια "έντιμη συμφωνία" εξέφρασε (ρ/σ Real) ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.

Η κοστολογημένη ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για έσοδα "που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ". Σημειώνουν επίσης ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι αυτές για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τούς "συνήθεις υπόπτους" αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες. Ακόμα, το επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Απολογισμός της δίμηνης διαπραγμάτευσης

Η τροχιοδρόμηση της διαπραγμάτευσης στην τελική ευθεία για το Eurogroup συμπίπτει με την ολοκλήρωση δύο μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής στο διάστημα αυτό υπήρξε και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους "για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα Μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, της δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας".
Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν χθες βασικούς σταθμούς στη δίμηνη αυτή πορεία ξεκινώντας από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου που καθιερώνει το πλαίσιο μεταβατικής περιόδου για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Αναφέρονταν επίσης στην επίμονη πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία νέων δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών, θέτοντας παράλληλα τα θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα. Υπενθύμιζαν ότι, στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, ζητήθηκε η άρση όλων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε βάρος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ υπενθύμιζαν και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων.

"Σενάριο φαντασίας ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών"

Παράλληλα με την επισήμανση ότι η χώρα εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, ενώ έχει να εισπράξει δόση από την Κομισιόν ή το ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. (Αυτό σε συνδυασμό με τα παραπάνω αποτελούν για την κυβέρνηση απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του Δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.)
Αυτό το σημείο προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να κάνουν λόγο για απειλές περί στάσης πληρωμών. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι το επίμαχο σημείο συμπεριλαμβάνεται στην καταγραφή της διαπραγματευτικής πορείας, δεν προσθέτει τίποτε καινούργιο και δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης. "Συνεπώς το ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί", σχολίαζαν.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...