Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ- Τι προβλέπει..Παράλληλα οι προσληφθέντες στη ΝΕΡΙΤ απειλούν με αγωγές για να μπλοκάρουν την λύση της ΕΡΤ.

«Την Πέμπτη να λειτουργεί η ΕΡΤ», είχε ζητήσει πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον στενό του συνεργάτη υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Ο τελευταίος, ο οποίος έχει αναλάβει την αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ και εργάζεται νυχθημερόν για την ανασύσταση του δημόσιου φορέα της ραδιοτηλεόρασης, χαμογέλασε συγκαταβατικά.
Και οι δύο γνώριζαν ότι εκείνη την Πέμπτη δεν προλάβαινε να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, και ουσιαστικά η «απαίτηση» του πρωθυπουργού ήταν δείγμα της ανάγκης για δημόσια ραδιοτηλεόραση…
Όμως την επόμενη Πέμπτη – δηλαδή σήμερα – προλάβαινε. Και γι’ αυτό ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου ότι στις 5 Μαρτίου θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο.
Ωστόσο το νομοσχέδιο για την ανασύσταση της ΕΡΤ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ούτε εστάλη για διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν ορισμένα προβλήματα που ουσιαστικά προέρχονται από την αντίδραση όσων προσελήφθηκαν στη ΝΕΡΙΤ, αλλά και της νυν διοίκησης της ΝΕΡΙΤ.
Η διοίκηση Μάη επιθυμεί η νέα ΕΡΤ να είναι «διάδοχο σχήμα» της ΝΕΡΙΤ, δηλαδή να φορτωθεί όλα τα βάρη της, και κάνει ότι μπορεί για να μην ανασυσταθεί με βάση όσα ίσχυαν τον Ιούνιο του 2013, όταν έπεσε το «μαύρο». Ουσιαστικά η διοίκηση Μάη θέλει να φορτώσει την διαχείρισή της στην επόμενη διοίκηση!
Παράλληλα οι προσληφθέντες στη ΝΕΡΙΤ (άσχετα από τις αμφιλεγόμενες διαδικασίες με τις οποίες προσελήφθηκαν…) απειλούν με αγωγές για να μπλοκάρουν την λύση της ΕΡΤ. Εκτός από την «συγκατοίκηση» με τους συναδέλφους τους της ΕΡΤ (που πλέον θα είναι δικαιωμένοι για τον αγώνα τους), αυτό που φοβούνται είναι ότι θα χρειαστεί να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις που έλαβαν όταν απολύθηκαν από την ΕΡΤ – διότι αρκετοί από όσους βρίσκονται σήμερα στη ΝΕΡΙΤ πήραν αποζημίωση από την ΕΡΤ και αμέσως μετά προσελήφθηκαν στη ΔΤ και στη ΝΕΡΙΤ.
πηγη 

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ- Τι προβλέπει

Την Δευτέρα κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Την Δευτέρα κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου προαναγγέλλουν την κατάθεση του νομοσχεδίου και αναφέρουν ότι η εξεύρεση ορθής λύσης στην μετάβαση από την ΝΕΡΙΤ στην νέα ΕΡΤ αποτέλεσαν τους λόγους καθυστέρησης του σχεδίου νόμου που αναμενόταν την περασμένη Πέμπτη.
Παράλληλα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του ThetOC ότι επίκειται αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την λειτουργία της ΕΡΤ όπου επιστρέφουν όλοι οι απολυμένοι υπάλληλοι. Αναλυτικά η παρουσίαση των βασικών σημείων του νομοσχεδίου όπως παρουσιάζεται σε non paper του Μ. Μαξίμου έχει ως εξής:
Α) ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ:
Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013
Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ
Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ
Η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παραπάνω σημεία είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα
Ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση
Β) ΓΕΝΙΚΑ
Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.
Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.
Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.
Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο.

Έτσι επιστρέφει η ΕΡΤ

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
ERT
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου με το οποίο επαναλειτουργεί η ΕΡΤ επισημαίνει η κυβέρνηση. Όπως τονίζουν στο Μαξίμου «διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς διακοπή και με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών, καθώς και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως σήμερα».
Για την κυβέρνηση οι στόχοι ήταν 3:
α) οικονομική εξυγίανση σε πλήρη ανάπτυξη και χωρίς επιβάρυνση
Αυτό επιτυγχάνεται «χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους αλλά με εξοικονόμηση πόρων, κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, των κρυφών αμοιβών, και ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο των πεπραγμένων του παρελθόντος επαναλειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη με μουσικά σύνολα, διαδικτυακούς ιστότοπους και οπτικοακουστικό αρχείο». Επισημαίνεται πως η ΕΡΤ θα καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας και θα απευθύνεται και προς τον απόδημο ελληνισμό προσφέροντας ποιοτικό περιεχόμενο και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

β) επιστροφή των απολυμένων στις δουλειές τους
Αναβιώνουν οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου που ίσχυαν στις 11 Ιουνίου 2013. Η επαναφορά αυτή, διευκρινίζει το Μαξίμου, δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση ούτε επιβαρύνει τον πολίτη. Μάλιστα το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στο σημερινό ύψος των 3 ευρώ μηνιαίως (αν και είχε γραφεί πως θα αυξηθεί), ενώ υπάρχει για πρώτη φορά και μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σημειώνεται πως διατηρούνται και οι συμβάσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ.

γ) διασφάλιση της ανεξαρτησίας αλλά και του κοινωνικού ελέγχου της ΕΡΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Απαρτίζεται από 7 μέλη: α) Πρόεδρο, β) Διευθύνοντα Σύμβουλο, γ) τρία (3) μέλη, με ειδικές γνώσεις και πείρα που μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε., δ) δύο (2) μέλη, που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της ΕΡΤ Α.Ε. Τα πρώτα 5 μέλη του Δ.Σ. επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση, ενώ τα 2 μέλη εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική, καθολική ψηφοφορία.
Για το πρώτο, μεταβατικό έτος ορίζεται ΔΣ, με μονοετή θητεία, με παρόμοια σύνθεση και συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΕΣΥ. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων.
Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με για πρώτη φορά υποχρεωτική συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.
ti-deutera-to-nomosxedio-gia-tin-ert--ti-problepei

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...