Ξέμειναν από πράσινη ανάπτυξη επτά περιοχές της χώρας

Οι Σέρρες, τα Φάρσαλα, η Νίσυρος, το Νεστόριο Καστοριάς, ο Βελβεντός Κοζάνης, το Μαλεβίζι Κρήτης και η Σητεία επιλέχθηκαν πριν από τρία χρόνια να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης».

Το έργο προκηρύχθηκε ως ένα πιλοτικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και φορέα διαχείρισης το ΚΑΠΕ.
Συνολικά υποβλήθηκαν 42 προτάσεις, θετικά όμως αξιολογήθηκαν μόνο 7 καθώς αυτοί είχαν τους πληρέστερους και πλέον ωφέλιμους φακέλους. Ωστόσο, παρά την θετική αξιολόγηση οι περιοχές αυτές ουδέποτε μοιράστηκαν τα 37 εκ. ευρώ από τα 50 εκ. ευρώ που προέβλεπε η δράση και ο λόγος, όπως επικαλέστηκε χθες στους εκπροσώπους των περιοχών που τον επισκέφτηκαν, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Τσιρώνης είναι ότι χάθηκαν ...στο δρόμο οι απαιτούμενοι πόροι.
"Είναι κρίμα που το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί στην προηγούμενη χρονική περίοδο. Η υπαιτιότητα όμως δεν ήταν των δημάρχων, καθώς αυτοί ήταν καθόλα έτοιμοι. Ο προκάτοχός μου τους είχε μιλήσει για έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων, καθώς και του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης αυτών" επισήμανε ο κ. Τσιρώνης.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι, η υλοποίηση ενός νέου Πρότυπου Πράσινης Ανάπτυξης, οδηγώντας στο μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας ή και εκπομπών CO2, με επέκταση των πιλοτικών δράσεων σε όλη την επικράτεια.
Ο κ. Τσιρώνης δήλωσε στους εκπροσώπους των επτά περιοχών ότι θα καταβάλλει προσπάθεια να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Όπως σημείωσε σε χώρες με πολύ μικρότερο απόθεμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως είναι το Güssing στην Αυστρία), είναι ήδη τελείως ανεξάρτητες από ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουν φτηνή δική τους ενέργεια.
"Η δική μας κατεύθυνση», σημείωσε ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ «είναι πάντα προς την αυτοπαραγωγή. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ενεργειακούς κολοσσούς, θέλουμε κάθε κοινότητα να είναι ενεργειακά αυτάρκης. Αυτό θα αποτελέσει πυλώνα και εφαλτήριο ανάπτυξης.
pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...