Σε σατιρική εκπομπή του ZDF o Αργύρης Σφοντούρης κατέρριψε όλα τα
επιχειρήματα του Βερολίνου για τις πολεμικές αποζημιώσεις - «Κάποτε την
υπόθεση γνώριζαν 100-200 Γερμανοί, τώρα πολλοί περισσότεροι» δηλώνει ο
75χρονος επιζήσας
Λίγες λέξεις και μια εικόνα χρειάστηκαν
προκειμένου η γερμανική κοινή γνώμη να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με
το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.Πρωταγωνιστής ο 75χρονος Αργύρης Σφοντούρης, ο οποίος με την παρουσία του στην σατιρική εκπομπή Die Anstalt του γερμανικού καναλιού ZDF συγκλόνισε ακόμα και τους συνήθως συγκρατημένους Γερμανούς θεατές που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.
Στο σκετς με το σχετικό θέμα ένας «υπάλληλος» του υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε να δώσει οδηγίες σε έναν «χρεωμένο πελάτη» που δήλωνε άγνοια για το αίτημα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων.
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ακολουθεί ο Γερμανός «υπάλληλος» αναπτύσσει όλη την επιχειρηματολογία των τελευταίων δεκαετιών της γερμανικής κυβέρνησης όταν ξαφνικά στο φόντο εμφανίζεται μια ασπρόμαυρη φωτογραφία.
Σε αυτήν εμφανίζεται ένα μικρό αγόρι το οποίο σε μια στιγμή έχασε μάνα, πατέρα και 30 συγγενείς και το οποίο μετά από χρόνια απευθύνθηκε στις γερμανικές αρχές για τη σφαγή του Διστόμου. Όταν το πλάνο αλλάζει στο κάδρο εμφανίζεται ένας ασπρομάλλης άνδρας. Αυτοσυστήνεται ως Αργύρης Σφοντούρης και δηλώνει ότι είναι το αγόρι στη φωτογραφία. Στα επόμενα δευτερόλεπτα περιγράφει τι έζησε εκείνη την αποφράδα ημέρα της 10ης Ιουνίου 1944 όταν τα SS έσφαξαν την οικογένειά του.
Ο ίδιος ο κ. Σφοντούρης ο οποίος εδώ και 20 χρόνια διεξάγει έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα για τη δικαίωση των σφαγιασθέντων, δηλώνει «δικαιωμένος και έκπληκτος» από το ενδιαφέρον των μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ.
«Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή από το γερμανικό κοινό το οποίο μάλιστα πλήρωσε για να έρθει και αυθόρμητα χειροκρότησε όταν εμφανίστηκα. Στο τέλος χρειάστηκε να υποκλιθούμε τρεις φορές από τα ζεστά και δυνατά χειροκροτήματα. Αληθινά συγκινήθηκα» δηλώνει ο 75χρονος Διστομίτης στον Ελεύθερο Τύπο.
«Δεν πρόκειται να σταματήσω να παλεύω μέχρι να δικαιωθούμε. Κάποτε την υπόθεση γνώριζαν 100-200 Γερμανοί, τώρα πολλοί περισσότεροι» καταλήγει.
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου