Τσίπρας από Βρυξέλλες: Τέλος τα υφεσιακά μέτρα, λίστα μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και υπέρ της κοινωνίας (Video)

"Δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα,  οι ελληνικές αρχές  έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων", ξεκαθάρισε για άλλη μιά φορά ο Α. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι "η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία" τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "ξεκαθαρίστηκαν και θέματα διαδικασίας. Οι συναντήσεις για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μόνο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών".
..

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε  το κλίμα κατά την συνάντηση φιλικό και τον απολογισμό θετικό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι "είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας παρά να μας συζητούν οι άλλοι". "Βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγματεύση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία μεδ τους εταίρους" κατέληξε.

«Οχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μεσα στο δύσκολο πεδίο που ονομάζεται ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας  ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ενώ αναφέρθηκε και στην σπουδαιότητα του πακέτου των 2 δισ ευρώ που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.
Στην ερώτηση  σχετικά με το πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο Α. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν λάθος θα βάλουμε χρονικά όρια και στη συνάντηση συμφωνήθηκε να μην ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τον χρόνο. «Είπαμε να ξεκινησουμε συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να η λίστα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό»
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομία τόσο προς τους πολίτες όσο και προς του θεσμούς. Διαβεβαίωσε  και για την ασφάλεια των καταθέσεων λέγοντας ότι «είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα"», ενώ συνέστησε ψυχραιμία απέναντι στο «κλίμα ανασφάλειας», το οποίο, όπως υποστήριξε, ενδέχεται να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε μια Ευρώπη με συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και στην ελληνική κυβέρνηση. Μίλησε ακόμη για προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και δήλωσε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα.
«Είμαστε μία κυβέρνηση που μέσα σε 55 μέρες έχει προλάβει να διαπραγματευτεί και να παράξει νομοθετικό έργο σεβόμενη πάντα τη δημοκρατία και τον διάλογο. Αυτή η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε τη διάθεσή μας να κυβερνήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν αλλά αντικαθίστανται από τα τεχνικά κλιμάκια και τους τεχνοκράτες. Αυτή η νοοτροπία υπήρχε στην Ελλάδα πέντε χρόνια», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για να εντοπιστούν καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στην Ελβετία και δεν έχουν φορολογηθεί. «Μία συμφωνία που είχε ζητήσει τότε η Ελβετία από την προηγούμενη κυβέρνηση» σχολίασε.
Μέσα στον επόμενο χρόνο ο Α. Τσίπρας εκτίμησε ότι μπορούν να εισρεύσουν 800 εκατ. από τη φοροδιαφυγή.
πηγη 

Το «καυτό» παρασκήνιο της Συνόδου των «8» - Ποιοι συγκρούστηκαν με τον Αλ. Τσίπρα και τι τους απάντησε

Το «καυτό» παρασκήνιο της Συνόδου των «8» - Ποιοι συγκρούστηκαν με τον Αλ. Τσίπρα και τι τους απάντησε
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε κατά τη χθεσινή 8μερή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας τόσο από την Άγκελα Μέρκελ όσο και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιστρέφοντας ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις τα "πυρά".
Ειδικότερα, πιεστική ήταν η Άγκελα Μέρκελ καθώς ζήτησε λεπτομέρειες για νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ήταν παράλληλα πολύ επίμονη στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε θέμα συμπεριφοράς της Αθήνας στα τεχνικά κλιμάκια αλλά και δηλώσεων του Γ. Βαρουφάκη. Λέγεται μάλιστα ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απευθύνει συστάσεις στον υπουργό Οικονομικών για τις συνεχείς συνεντεύξεις που δίνει και τα όσα λέει.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη στάση της Αθήνας προς τα τεχνικά κλιμάκια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στη Γερμανιίδα καγκελάριο ότι η Αθήνα θέλει τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες όμως θα είναι βασισμένες σε διεθνείς συνεργασίες και θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα κατέχει στρατηγική θέση.
Της είπε μάλιστα ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις το γερμανικό Δημόσιο κατέχει μεγάλο ποσοστό σε εταιρείες κολοσσούς και σε κεντρικές υποδομές του κράτους.
Απαντώντας στον κ. Γιούνκερ ουσιαστικά τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι δηλώσεις από τη μεριά αλλά και από την άλλη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τοποθετήσεις του Β. Σόιμπλε ο οποίος -όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός- ήθελε να εκτρέψει τη συμφωνία σε επίπεδα προ των εκλογών και να επιβάλλει έλεγχο από την τρόικα.
Ζήτησε μάλιστα από τους εταίρους να του πουν καθαρά εάν θέλουν να υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή εάν θέλουν να βρεθεί κοινός τόπος και όταν η απάντηση που πήρε κρίθηκε πως ήταν στη θετική κατεύθυνση, τότε κατέστη εφικτή η απεμπλοκή της συζήτησης και η συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Αντιπαράθεση υπήρξε και με τον Μ. Ντράγκι ο οποίος απέρριψε το αίτημα για αύξηση του πλαφόν στην έκδοση εντόκων λέγοντας ότι έχουν δοθεί πάνω από 100 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες.
πηγη 

«ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ»

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε κιόλας

Με τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε για την Ελλάδα η χθεσινή μίνι συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλες προστατεύτηκε η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε κιόλας
Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός, λίγο μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ, τονίζοντας πως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι ήταν απαραίτητη η πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Ανέφερε ότι πλέον έχουν οι πάντες την ίδια ανάγνωση των συμφωνηθέντων και ότι ουδείς θέτει είτε θέμα πέμπτης αξιολόγησης είτε εφαρμογής υφεσιακών μέτρων.
Οι ελληνικές αρχές θα καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική στην Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε, συζητάμε αλλά νομοθετούμε».
«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια» προσέθεσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση που άφησε πληγές και πρέπει να κλείσουν.
Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε κιόλας
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε, επίσης, τη δήλωση τού προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη διάθεση 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Μέσα στο δύσκολο πεδίο που λέγεται ΕΕ υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυσχέρειες δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι πλέον η εφαρμογή των αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθούν στις Βρυξέλες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό.
Τόνισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας», ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες, και κάλεσε τους πάντες «να μην ακούνε τις Κασσάνδρες».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας «κάλυψε» τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι υπάρχει σαφώς προσπάθεια αποδόμησής του, ενώ σημείωσε ότι παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, δεν τίθεται θέμα καταπάτησης των δημοκρατικών αρχών στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο κλίμα των διαβουλεύσεων, χθες και σήμερα στις Βρυξέλες, δήλωσε πως συμφώνησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι «είναι καλύτερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητάνε οι άλλοι για μας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...