Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε πιο κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία – αισιοδοξώ»

«Επισημάναμε  την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, παραμονής της διεξαγωγής του Eurogroup στη Ρίγα, αναφορικά με τις συναντήσεις που προηγήθηκαν, με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  «Έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης», είπε χαρακτηριστικά.


Σε παρεμφερές πνεύμα «συνεννόησης» κινήθηκε, νωρίτερα, δήλωση της Α. Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, ώστε να μην «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα, προτού επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές της.

Στις δηλώσεις του ο Α. Τσίπρας στάθηκε στο μεταναστευτικό, που ήταν και το αντικείμενο της προηγηθείσας Συνόδου Κορυφής των «28». Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε αναδειχθούν στη Σύνοδο ορισμένες πλευρές του ζητήματος, όπως οι εξής:

Πρώτον, να επισημανθεί ότι, μολονότι η πρόσφατη τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα είχε ως θύματα πρόσφυγες από τη Λιβύη, είναι ιδιαίτερα σοβαρά όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, με τις ροές απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία.

Δεύτερον, να επισημανθεί  «η ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας όχι μόνο με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, αλλά και με τις χώρες διέλευσης»- εν προκειμένω με την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο πρέπει να συμβάλλει στην εξασφάλιση περισσότερο ανθρώπινων συνθηκών για αυτούς τους ανθρώπους. Παρατήρησε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις που θα συμβαδίζουν με δυο στόχους: σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλεια.

Τέλος, ο Α. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά «δικαιότερη κατανομή ευθύνης» στον τομέα της περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...