Η ΕΡΤ οδήγησε σε πτώση την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «αναστατώνει» τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Οταν ο Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωνε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, λίγοι ήταν αυτοί εντός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πίστευαν ότι η απόφαση αυτή θα σηματοδοτούσε την «αρχή του τέλους» για την προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα, λίγο πριν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι συγκεκριμένες επιλογές θα προκαλέσουν δομικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ.


Ομως, οι «κόκκινες γραμμές» τις οποίες φαίνεται ότι βάζουν ισχυρά στελέχη απέναντι σε συγκεκριμένες επιλογές, όπως η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και αρκετοί εκ των βουλευτών και στελεχών του κόμματος, επιβεβαιώνουν ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ήδη αποτελεί την αφορμή για να ξεκινήσουν διαδικασίες οι οποίες θα οδηγήσουν στον «ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας».

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την –σχετικά ισχυρή, μέχρι τότε, στα μάτια της κοινής γνώμης- συγκυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Από την ανακοίνωση – σοκ του Σίμου Κεδίκογλου στις 11 Ιουνίου του 2013 και μετά, η πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν διαρκώς πτωτική. Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε και οι δύο εναπομείναντες εταίροι (Σαμαράς και Βενιζέλος) έβλεπαν μήνα με το μήνα τα ποσοστά της απήχησης τους στην κοινωνία να συρρικνώνονται δραματικά (γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε με το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών).

Σήμερα, λίγο πριν την επανέναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ, όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα με επίκεντρο το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, σηματοδοτούν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από πιθανές μετακινήσεις και, ενδεχομένως, διασπάσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Το περιεχόμενο του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ σε συνδυασμό με την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου να τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ.Λάμπης Ταγματάρχης αποτελεί, ίσως, το πρώτο θέμα που προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος το οποίο αποτελεί τον «κορμό» της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου 2015. Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Ραδιομέγαρο, τόσο στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η πρόεδρος της Βουλής ΖωήΚωνσταντοπούλου φαίνονται ήδη να έχουν χαράξει τις δικές τους διαχωριστικές «γραμμές» απέναντι στις επιλογές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.


Ο κίνδυνος μιας αρνητικής γνωμοδότησης

Στις αντιδράσεις που προκαλούνται από τον τρόπο και τις επιλογές του Μαξίμου γύρω από την ΕΡΤ αποδίδουν σε ένα βαθμό κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (τα μέλη της οποίας θα γνωμοδοτούσαν σε σχέση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης). Οσο και αν, επισήμως, η δικαιολογία για την αναβολή της συνεδρίασης ήταν το ταξίδι του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας ΝίκουΠαππά στη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρχαν και άλλοι λόγοι για την αναβολή…

Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο αρνητικής γνωμοδότησης της ΕπιτροπήςΘεσμών και Διαφάνειας επί της πρότασης του κ. Παππά για το νέο δ.σ. της ΕΡΤ φαίνεται ότι μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ συγκέντρωνε σημαντικές πιθανότητες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και γνωμοδοτικός ο ρόλος της Επιτροπής, είναι βέβαιο ότι ο υπουργός Επικρατείας θα δεχόταν ένα ισχυρό πολιτικό χτύπημα και, μάλιστα, «εκ των έσω».

Επαφές στο ανώτατο επίπεδο

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η θέση της κυρίας Κωνσταντοπούλου καθώς ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών (μεταξύ των οποίων φέρεται να ανήκει και η κυρία Ραχήλ Μακρή) και δη μελών της Επιτροπής Διαφάνειας, έγιναν γνωστοί στο Μέγαρο Μαξίμου και το αμέσως προηγούμενο σαββατοκύριακο. Οπως αναφέρουν, υπήρξαν επαφές στο ανώτατο επίπεδο, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν σαφείς οι «κόκκινες γραμμές».

Αλλωστε, η… «κακή» μέρα σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκαλούν οι επιλογές για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ φάνηκε από νωρίς. Τη διαφωνία τους με την τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα ΚαββαδίαΑγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Με κοινή τους δήλωση, 10 ημέρες πριν, είχαν καλέσει την κυβέρνηση και τον κ. Παππά να επανεξετάσει την απόφασή του επισημαίνοντας πως η επιλογή του κ. Ταγματάρχη «εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους -που κράτησαν επί 23 μήνες ανοιχτή την ΕΡΤ και είναι αυτοί που, τελικά, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τη νέα ΕΡΤ που αξίζει η χώρα και η κοινωνία». «Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι δεν χτίζεις το καινούριο με παλιά υλικά» είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τη ρήξη που προκαλούν οι επιλογές για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στις σχέσεις της κυβέρνησης με ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων οι οποίοι στήριξαν δυναμικά πολύ πριν τις τελευταίες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ, και στην προκειμένη των εργαζομένων της «ελεύθερης ΕΡΤ» (ertopen), καταδεικνύει και το περιεχόμενο του ψηφίσματος το οποίο συνέταξαν και έδωσαν στη δημοσιότητα μόλις πριν από ένα εικοσιτετράωρο. Ορισμένα αποσπάσματα του ψηφίσματος είναι ενδεικτικά: «Οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης ΕΡΤ που κρατάμε ζωντανή τη φωνή της σε όλη την Ελλάδα μετά το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό μαύρο της 11ης Ιουνίου του 2013, με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει η ΕΡΤ την ερχόμενη Δευτέρα (…) Θεωρούμε αυτονόητο ότι την Δευτέρα η ΕΡΤ θα έχει να παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν ουσιαστικά όλοι οι εργαζόμενοι της και σε όλο το εύρος του παραγόμενου προϊόντος και δεν θα καταφύγει σε απαξιωτικές λύσεις απλής αλλαγής του λογότυπου στην οθόνη (…) Μας προβληματίζει εντόνως το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει αναφερθεί ούτε μια φορά στο εύρος των δομών της ΕΡΤ που θα επαναλειτουργήσουν παρά το γεγονός ότι είναι κομβικό ζήτημα για τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες, τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά για το μέλλον και το κύρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (…) Οι διακηρύξεις για μία ΕΡΤ μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος δεν είναι δυνατόν να υλοποιούνται με την επανεγκατάσταση στην ΕΡΤ του ίδιου ακριβώς συστήματος που ροκάνισε τη δυναμική της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για το σύστημα που υπηρέτησε όλες τις διοικήσεις των τελευταίων ετών. Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την τοποθέτηση στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενός προσώπου που υπηρέτησε ιδέες και σχέδια συρρίκνωσης που απορρίπτουμε, τον Λάμπη Ταγματάρχη, και τον καλούμε να μην επιχειρήσει να συνεργαστεί εκ νέου με το ίδιο αυτό σύστημα. Οι εργαζόμενοι θέλουν νέα ΕΡΤ. Δεν πάλεψαν 23 ολόκληρους μήνες για να δουν την ΕΡΤ να ξαναπέφτει στα χέρια των ίδιων επιτήδειων».

πήγη: presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...