Καρκίνος του προστάτη: Με ποια διατροφή θα τον προλάβετε

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες και η έκτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού.

Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η εθνικότητα και η καταγωγή, η ηλικία, γενετικοί και ιδιαίτερα περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρεάζουν τον κίνδυνο της εμφάν
ισης καρκίνου του προστάτη.


Οι διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη είναι οι εξής:

Φυτικής προέλευσης συστατικά τροφίμων
Τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες, όπως π.χ. οι βιταμίνες C και Ε, έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες.Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται κυρίως στα κίτρινο-πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλουν την προώθηση του όγκου. Μερικά φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οδηγούν σε δέσμευση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA και πιθανώς καρκίνο.

Ντομάτα και λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, που κατά κύριο λόγο βρίσκεται σε ντομάτες και σε φρούτα όπως το καρπούζι, το οποίο περιορίζει την οξειδωτική βλάβη σε κυτταρικά μακρομόρια. Η πρόσληψη ντομάτας και τα επίπεδα λυκοπένιου στον ορό του αίματος, συνδέονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη ή την εξέλιξη των καρκίνων.

Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά, που περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, το λάχανο και το μπρόκολο, έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα του DNA από βλάβη.

Πράσινο τσάι
Οι πολυφαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν επιστημονικά συσχετιστεί με την πρόληψη μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τις πολυφαινόλες, με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Τα λιπαρά ψάρια -όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και η πέστροφα- περιέχουν τα γνωστά πλέον για τις ποικίλες ευεργετικές τους δράσεις λιπαρά οξέα, που ονομάζονται ωμέγα-3 και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μεμονωμένες μελέτες με χρήση λιναρόσπορου (επίσης πλούσια πηγή ω3) έδειξαν επίσης συσχέτιση με την πρόληψη του καρκίνου.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε έχει δράση αντι-προσταγλαδίνης, συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Γενικές οδηγίες
-Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
-Τρώτε φυτικής προέλευσης λίπος και αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά.
-Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε καθημερινά.
-Τρώτε ψάρια.
-Μειώστε την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που τρώτε καθημερινά.
-Πίνετε πράσινο τσάι.
-Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου.
-Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
onmed.gr

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...