Η Αθήνα να πει ναι σε όλα και μετά διαπραγμάτευση!

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παρέμειναν και χθες σε νεκρό σημείο, με τους εταίρους-δανειστές να μην κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω, επιμένοντας στις προτάσεις που διαμορφώθηκαν στο Βερολίνο υπό την καθοδήγηση της Ανγκελα Μέρκελ και παρουσιάστηκαν στις 3 Ιουνίου στον Αλ. Τσίπρα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να απορριφθούν αμέσως από τον πρωθυπουργό.

Βέβαια, συνεχίστηκαν, όπως αναμενόταν, οι απειλητικές δηλώσεις με το σκιάχτρο του Grexit και οι πιεστικές συστάσεις προς την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί ασυζητητί τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.
Ολα αυτά ενώ πλανάται το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής για την Ελλάδα την Κυριακή…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις εντολές του Βερολίνου. Ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι παραμένει σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση για να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως διαμεσολαβήτρια, αλλά όταν ερωτήθηκε εάν προτίθεται να απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έθεσε ως προϋπόθεση «να υπάρξει κάτι νέο» από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη από την περασμένη Κυριακ | ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Παρατηρητής»
Με άλλα λόγια, να πει η Αθήνα «ναι» στο σύνολο του πακέτου. Προς το παρόν, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από την περασμένη Κυριακή, ούτε έγιναν ανταλλαγές προτάσεων και κειμένων. Συνεπώς η Κομισιόν παίζει πλέον τον ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων. Και ο «φίλος» Ζ.Κ. Γιούνκερ σήκωσε το τηλέφωνο για να ενημερώσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη για τη θέση των θεσμών. Τίποτε το πονηρό…
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ προσκάλεσε χθες σε γεύμα εργασίας τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για να συζητήσουν την εμβάθυνση της ευρωζώνης, θέμα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου (25-26). Πάλι τίποτε το πονηρό... Το γεύμα εργασίας των «5» ήταν προγραμματισμένο από πολύ καιρό. Βέβαια, συζητήθηκε σε έκταση το ελληνικό ζήτημα, παρά τη δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ όταν αποχωρούσε από το κτίριο της Κομισιόν ότι δεν συζητήθηκε η Ελλάδα. Το μόνο που απασχολεί τον Ολλανδό είναι να σώσει τη θέση του.
Λαλίστατος, όπως πάντα, ήταν ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί ενδεχόμενη έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη, διότι θα ήταν πλήγμα για την ίδια και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σήμερα...
Ο Γάλλος πρόσθεσε, όμως, ότι σήμερα η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα Grexit, ενώ μέχρι τώρα απέκλειε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας και έλεγε συνεχώς ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β.
Δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε και ο επιτηρητής του Γάλλου (πάνε μαζί αυτοί οι δύο), ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος από τη Λιθουανία προειδοποίησε την Αθήνα ότι ο χρόνος της διαπραγμάτευσης τελειώνει και είναι κατανοητό πολλές χώρες να συζητούν σενάρια για σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Παρά τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν αποχωρούσε από το κτίριο που στεγάζει την Κομισιόν, συζητήθηκε εκτενώς το ελληνικό ζήτημα στο γεύμα των «πέντε» με πρωτοβουλία Γιούνκερ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...