Γαλλικό Πρακτορείο :Νέα τηλεδιάσκεψη Ολάντ- Μέρκελ -Τσίπρα απόψε

Πολιτική στήριξη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την άμεση εξέρευση λύσης εντός του Ιουνίου δίνουν η Ά. Μέρκελ και ο Φ. Ολάντ.
Πολιτική στήριξη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την άμεση εξέρευση λύσης εντός του Ιουνίου δίνουν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ,
λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί η επίσημη πρόταση των Θεσμών.

Σε αντιδιαστολή με το κλίμα των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε -ο οποίος σημείωσε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι συζητήσεις δεν θα τελειώσουν σύντομα- η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι οι δανειστές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ερωτηθείσα για το αν θα μπορούσε να δοθεί και άλλος χρόνος μετά τον Ιούνιο για την Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «όλη η δουλειά που κάνουμε έχει ως κατεύθυνση να βοηθήσουμε την ολοκλήρωση μέσα στο συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο. Εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Καγκελάριος δεν προχωρά μόνη της, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η 'Αγγελα Μέρκελ στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και το κατά πόσον νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο.

«Δεν υπάρχει δική της πορεία. Υπάρχει μια στενή επαφή της Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου, με τους ευρωπαίους εταίρους, τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η συζήτηση την Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο. Δεν επρόκειτο για λήψη αποφάσεων, αλλά για μια κοινή αξιολόγηση της κατάστασης. Για την Γερμανία και την Γαλλία είναι σημαντικό οι Θεσμοί να επεξεργαστούν μια κοινή θέση και να συζητήσουν για αυτήν με την ελληνική κυβέρνηση. Δόξα τω Θεώ, τρέχουν αυτές οι συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μεταξύ της κυρίας Μέρκελ, του κ. Ολάντ και του κ. Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβερνησης και των Θεσμών και μετά αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τις αποφάσεις του Eurogroup. «Η Καγκελάριος και ο υπουργός Οκονομικών βρίσκονται σε στενότατη επαφή με πολλούς παράγοντες», πρόσθεσε.

Πιο ενθουσιώδεις πάντως ήταν οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν πρέπει να ζητάς πάρα πολλά από την Ελλάδα ώστε να μην πνιγεί η ανάπτυξη αλλά δεν γίνεται να ζητά και πολύ λίγα γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για την ευρώζώνη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι «η πολυαναμενόμενη συμφωνία μπορεί να είναι λίγες ημέρες ή ώρες μακρυά».
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...