Φιλίπ Λεγκρέν-«Hλίθιους και ανίκανους» χαρακτήρισε τους αξιωματούχους της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως το διήμερο 17-18 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της 30μελούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους

«Hλίθιους και ανίκανους» χαρακτήρισε τους αξιωματούχους της Κομισιόν από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο πρώην σύμβουλος του Μανουέλ Μπαρόζο,
Φιλίπ Λεγκρέν, την ίδια ώρα που Γαλλίδα ευρωβουλευτής κατονόμασε σειρά εταιρειών που εμπλέκονται στα Luxleaks, δηλαδή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και φορολογούνται ευνοϊκά στο Λουξεμβούργο.
Σε ακρόασή του χθες στο Κοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο γνωστός οικονομολόγος, που την περίοδο 2011-2014 υπήρξε σύμβουλος του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ως «τελείως λάθος» και υπογράμμισε: «Ηταν γνήσιο λάθος λόγω ιδεολογίας.
Η εμπειρία μου από την Κομισιόν δείχνει πόσοι αξιωματούχοι είναι πραγματικά ανίκανοι. Δεν προέβλεψαν την κρίση, δεν ήξεραν πώς να την αντιμετωπίσουν, έκαναν τερατωδώς λανθασμένες υποθέσεις. Μπορείς να τους κατηγορήσεις για πανικό και ανικανότητα. Πολλοί στην ηλιθιότητά τους θεωρούσαν ότι θα πετύχει».
«Πραξικόπημα»
Χαρακτήρισε μάλιστα ως «μορφή πραξικοπήματος» και «κατάχρηση εξουσίας» τις αντικαταστάσεις των πρώην πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι με τραπεζίτες, ενώ -αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος- τάχθηκε υπέρ της «ανακούφισης» και, σε διαφορετική περίπτωση, συμβούλεψε την Ελλάδα να απειλήσει με στάση πληρωμών ή να φύγει τελικά από το ευρώ. Σημειώνεται ότι ο κ. Λεγκρέν είχε ταχθεί προ των εκλογών υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Φιλίπ Λεγκρέν O πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο, Φιλίπ Λεγκρέν, σε ακρόασή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επικαλέστηκε ένα έγγραφο του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2010, πριν από την υπογραφή του Μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα περνούσε αρκετά χρόνια μείωσης του ΑΕΠ της, ο κ. Λεγκρέν τόνισε πως η δική του ερμηνεία για την αιτία υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο ήταν «ο συγκεκαλυμμένος τρόπος διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών για τα δάνειά τους στη νότια Ευρώπη».
Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Γάλλος πρώην διοικητής της ΕΚΤ Ζ.-Κλ. Τρισέ «λειτουργούσε με βάση τα συμφέροντα των γαλλικών τραπεζών».
Τα πρώτα συμπεράσματα
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως το διήμερο 17-18 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της 30μελούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, ενώ σε κοινές δηλώσεις της με τη Γαλλίδα πρώην ανακρίτρια και νυν ευρωβουλευτή των Πρασίνων Εβα Ζολί -γνωστή για τη συνεισφορά της στην πάταξη της διαφθοράς- κατονόμασαν σειρά εταιρειών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Luxleaks.
H Γαλλίδα ευρωβουλευτής Εβά Ζολί H Γαλλίδα ευρωβουλευτής Εβά Ζολί | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η κ. Ζολί ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να μη δεχτεί περισσότερες θυσίες, αλλά αντίθετα να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όμως φορολογούνται στο Λουξεμβούργο. «Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η VIM Power Parts, Venus, McArthurGlen, Coca-Cola Hellenic Bottling, Eurobank, Ακαδημία Πλάτωνος MALL, Varnish Investments και WIND Hellas», επισήμανε η κ. Ζολί, σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτές τις δομές στο Λουξεμβούργο είναι ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε ακόμη σε «αμερικανικές εταιρείες, όπως τα περιβόητα ορυχεία, το Eldorado Gold, με τους εταίρους τους, τους Καναδούς, που καταστρέφουν το τοπίο, καταστρέφουν δάση, αλλά δεν πληρώνουν φόρους», ενώ κατονόμασε και τρεις γερμανικές εταιρείες (Bayer, BMW, Bosch), οι οποίες «καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό των οφειλόμενων φόρων στην Ελλάδα προς όφελος της Ολλανδίας του κ. Ντάισελμπλουμ».
Χωρίς να προσδιορίσει το ποσόν, υπογράμμισε πως είναι σίγουρο ότι «το ελληνικό κράτος στερήθηκε δισεκατομμύρια έσοδα σε φόρους». Οσον αφορά το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει τη συνδρομή του ίδιου του Ερβέ Φαλσιανί για την αναμόχλευση της υπόθεσης. Αλλωστε τον είχε συναντήσει πρόσφατα στο Παρίσι.
● Σήμερα προσέρχεται για τρίτη φορά στην Επιτροπή Θεσμών, όπου επίσης προεδρεύει η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο διατελέσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης.

«Η Siemens» ήταν το κράτος

«Η Siemens» ήταν το κράτος


Με τη φράση του Σήφη Βαλυράκη ότι «το κράτος ήταν η Siemens» η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνέχισε χθες τις προσπάθειές της για αναμόχλευση του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.
Η πρόεδρος της Βουλής (και της Επιτροπής) Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να κληθεί προς ακρόαση και ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών τον Αύγουστο του 2012 είχε υπογράψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διατελέσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Σ. Βαλυράκης, κατά τη δεύτερη συνεχόμενη ακρόασή του κατηγόρησε ευθέως την ελληνική Δικαιοσύνη ότι αρνήθηκε, τουλάχιστον αρχικά, να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ έκανε λόγο για «ευθύνες και διαχρονικά αρνητική θέση» εκ μέρους της Θέμιδος.
Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε πάντως πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του 2012 είναι -εκτός από επιζήμιος- «άκυρος και ανυπόστατος», καθώς δεν κυρώθηκε στο προβλεπόμενο διάστημα.
Από την πλευρά της Ν.Δ., ο Χαράλαμπος Αθανασίου (προ)κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία «να καταργήσει με ένα νόμο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ την κατηγόρησε ότι ανακινεί το θέμα για επικοινωνιακούς λόγους.
Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), ο οποίος είναι και ο μόνος βουλευτής στην Επιτροπή Θεσμών που συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή της περιόδου 2010-2011, υπενθύμισε ότι όταν κλιμάκιο βουλευτών είχε πάει στο Μόναχο για να εξετάσει τους εμπλεκόμενους Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, συνάντησε στόματα ερμητικά κλειστά. «Εγώ ντράπηκα, κάναμε 25 ερωτήσεις και μας έλεγαν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Ηταν απαράδεκτη η εισαγγελέας του Μονάχου, δεν μπορούσαμε να ρωτήσουμε, μιλάμε για τρομοκρατία», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ήταν ουσιαστικά «ξέπλυμα της Siemens».



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...