«Σταυροφορία» για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής Ξεκινά νέο ερευνητικό πρόγραμμα με προεξέχων μέλος τον Στίβεν Χόκινγκ

Η αναζήτηση νοήμονος εξωγήινης ζωής λαμβάνει νέες διαστάσεις με το νέο ερευνητικό πρόγραμμα

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μπορίσοβιτς Μίλνερ που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών είναι επίσης γνωστός για την αγάπη του για το Διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γονείς του τον ονόμασαν Γιούρι προς τιμήν του θρυλικού Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε από τα σύνορα της Γης.
Ο Μίλνερ χρηματοδοτεί ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης ζωής και μάλιστα κάποιου προηγμένου πολιτισμού.

Θέλουμε να τους… ακούσουμε
Το πρόγραμμα ονομάζεται Breakthrough Listen και οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια. Σε πρώτη φάση ο Μίλνερ προσέφερε 100 εκ. δολάρια με τα οποία οι ερευνητές αναμένεται να δεσμεύσουν για δική τους χρήση χιλιάδες ώρες λειτουργίας αυτών των τηλεσκoπίων. Η έρευνα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν θα επικεντρωθεί μόνο στον γαλαξία μας αλλά σε περίπου 100 γαλαξίες. Στόχος είναι να εντοπιστούν σήματα που προέρχονται από νοήμονες πολιτισμούς. Η εκκίνηση του προγράμματος έγινε την Δευτέρα στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου με κεντρικό ομιλητή τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και άλλοι διάσημοι επιστήμονες όπως Βρετανός αστρονόμος Μάρτιν Ρις και ο Αμερικανός αστρονόμος Φράνκ Ντρέικ εκ των πρωτοπόρων των ερευνητικών προσπαθειών εντοπισμού προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών όπως το πρόγραμμα SETI. «Το νέο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυξάνει τις ελπίδες για την απάντηση του ερωτήματος του ο άνθρωπος έχει παρέα στο Σύμπαν. Ηρθε η ώρα να δεσμευτούμε στην απάντηση αυτού του ερωτήματος. Ο άνθρωπος έχει βαθιά ανάγκη να εξερευνά, να μαθαίνει, να γνωρίζει. Επιπλέον ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον έτσι είναι σημαντικό για εμάς να μάθουμε αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν» ανέφερε στην ομιλία του ο Χόκινγκ. Ο Μίλνερ χρηματοδοτεί και ένα δεύτερο πρόγραμμα, με την ονομασία Breakthrough Message, το οποίο έχει στόχο τη σύνταξη ενός μηνύματος που θα μπορούσαν να μεταδώσουν οι γήινοι στο Διάστημα.


Στ. Χόκιγκ: Επένδυση 100 εκ.ευρώ στην αναζήτηση εξωγήινων

Στ. Χόκιγκ:  Επένδυση 100 εκ.ευρώ στην αναζήτηση εξωγήινων
Στοιχηματίζει περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ ο Στίβεν Χόκιγκ ότι θα ανακαλυφθούν εξωγήινοι πολιτισμοί και μάλιστα τόσο εξελιγμένοι ώστε να χρησιμοποιούν ραδιοτηλεπικοινωνίες.
«Πιστεύουμε πως η ζωή που δημιουργήθηκε αυθόρμητα στον πλανήτη μας, επομένως σε ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει να έχει εμφανισθεί και αλλού. Συνεπώς, κάπου στον κόσμο, ίσως υπάρχει κάποια μορφή ζωής με νοημοσύνη, η οποία να βλέπει το φως μας και να ξέρει τι σημαίνει. Ή μήπως το φως αυτό περιπλανιέται σε έναν κόσμο χωρίς ζωή; Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα. Ηρθε η ώρα να το απαντήσουμε», δήλωσε ο διάσημος Στήβεν Χόκιγκ, αναλαμβάνοντας κι επίσημα τον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου στη νέα πρωτοβουλία αναζήτησης εξωγήινων.
Το εγχείρημα , υποστηρίζεται από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών του Λονδίνου,έχει προϋπολογισμό 92 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη δεκαετία και κύριο στόχο να συλλέξουν και να αναλύσουν οι επιστήμονες ραδιοσήματα από ένα εκατομμύριο άστρα που βρίσκονται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη.
Ο μέγας χορηγός είναι πάντως, ρωσικής καταγωγής. Πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ (ο οποίος σπούδασε φυσικός και εγκατέλειψε το διδακτορικό που είχε ξεκινήσει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σπουδάζοντας στη συνέχεια οικονομικά στις ΗΠΑ), ο οποίος χρηματοδοτεί την αποστολή που ονομάστηκε Breakthrough Listen.
Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να σαρώσουν μία περιοχή του Διαστήματος δέκα φορές μεγαλύτερη απ΄ό,τι τα προηγούμενα προγράμματα και να ερευνήσουν πέντε φορές περισσότερο το ραδιοφάσμα με ταχύτητα εκατό φορές μεγαλύτερη, με τη βοήθεια των δύο ισχυρότερων τηλεσκόπιων στον κόσμο: το Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια και το Parkes Telescope στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.
Μάλιστα, το κοινό καλείται να συνδεθεί από το σπίτι και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στο SETI@home , ένα διαδικτυακό πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...