Τσίπρας σε Μεϊμαράκη: Αν αγωνιάτε γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής; Γιατί δεν ζητάτε εκλογές; (vid)

Παραμύθια χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι η Ελλάδα έβγαινε από το μνημόνιο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος (στη δευτερολογία του για τη συζήτηση των προαπαιτούμενων μέτρων, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές), κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει μεγαλείο ψυχής και να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πορεία για την αναδιάρθρωση του χρέους
- «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε κυρίως όταν χάνουν τη στήριξή τους στην κοινωνία. Και η δική μας κυβέρνηση δεν έχει χάσει καθόλου τη στήριξή της στην κοινωνία. Δεν θα τη χάσει και μέσα στο κοινοβούλιο. Διότι δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, θα σας δώσω δύο στοιχεία για όσα αναφέρατε. Η πρώτη απάντηση έχει να κάνει με το πόσα δισεκατομμύρια φέρνουμε εμείς σε σχέση με το e-mail Χαρδούβελη. Αυτό το τέχνασμα ότι βγαίναμε δήθεν από το μνημόνιο ήταν παραμύθι αντίστοιχου μεγέθους με το success story. Μια χώρα, όταν έχει χρέος 180% του ΑΕΠ και προσεγγίζει πλέον το 200% σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, είναι μια χώρα που δεν μπορεί να βγει στις αγορές αν δεν έχει επέλθει η αναγκαία απομείωση του χρέους», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας:
«Εγώ να παραδεχτώ ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που φέρνουμε είναι σκληρά και δεν πιστεύω πως θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία. Όμως αυτά τα εξασφαλισμένα 85 δισ. καλύπτουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Για την επόμενη 3ετία έχουμε μία de facto αναδιάρθρωση, αφού δεν έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες. Πριν από λίγο είχαμε τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ, που έλεγε ότι είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι πρέπει να συζητήσουν την απομείωση του ελληνικού χρέους. Μια εξέλιξη θετική, γιατί αν υπάρχει μία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση είναι αυτή, για να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ».
Και συνέχισε σχετικά με όσα προβλέπει η συμφωνία: «Επιπλέον, η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει κι ένα πακέτο 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Η προέλκυση επενδύσεων είναι η μόνη δυνατότητα για να αναθερμανθεί η οικονομία και να βγούμε από την κρίση. Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν στα προγράμματα του 2010 και του 2012. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσω μία συμφωνία με πολλά τα σημεία της οποίας διαφωνώ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, σημειώνοντας ότι τελειώνει αυτή για έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε ότι είναι δύσκολη συμφωνία, αλλά μπορεί να δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση, νωρίτερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Παράλληλα, ο Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με αυτούς που έχουν στοχοποιήσει τον ελληνικό λαό, με την κα Μέρκελ, το κ. Σόιμπλε και τον κ. Βέμπερ, υπογραμμίζοντας πως «εμείς δίνουμε αγώνα έξω από τις πολιτικές μας συμμαχίες», για να αναφερθεί επίσης σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό, «μετά από πολλά χρόνια».
Αφού σημείωσε δε πως: «Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει τη συμφωνία, αλλά οφείλω να πω και του στραβού το δίκιο», ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας: «Κύριε Μεϊμαράκη, είδα ότι έχετε μεγάλη αγωνία για το τι θα ψηφίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αγωνιάτε για την κυβερνητική συνοχή. Αν αγωνιάτε τόσο γιατί δεν κάνετε μια πρόταση μομφής. Ή ακόμα ακόμα γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Οι κυβερνήσεις πέφτουνε κυρίως όταν χάνουν τη στήριξή τους στην κοινωνία. Και η δική μας κυβέρνηση δεν έχει χάσει καθόλου τη στήριξή της στην κοινωνία, δεν θα τη χάσει και μέσα στο κοινοβούλιο. Διότι δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι «δεν πήρατε για το χρέος τίποτε περισσότερο από ότι υπήρχε στην συμφωνία του 2012», τονίζοντας πως τα μέτρα θα πρέπει να τα υλοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να το κάνει με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε έτσι να απαντήσει για δεύτερη φορά, τονίζοντας: «Στην απόφαση του Eurogroup του 2012, υπήρχε απλά μια υπόσχεση. Ότι όταν η χώρα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα δούμε, θα συζητήσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτή την απόφαση όμως υπάρχει σαφής δέσμευση ότι αμέσως μετά την πρώτη επόμενη αξιολόγηση, θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδόμηση του χρέους και επιπλέον γίνεται αναφορά σε δύο όρους. Περίοδος χάριτος και επιμήκυνση. Αυτοί οι δύο όροι δεν υπήρχαν στην προηγούμενη απόφαση».
Αφού χαρακτήρισε, δε, εθνικό στόχο το ζήτημα αυτό για το οποίο όμως και οι εταίροι οφείλουν να είναι εντάξει στις υποσχέσεις τους, κατέληξε: «Για να υλοποιηθεί αυτός ο εθνικός στόχος οφείλουμε όχι μόνο εμείς να είμαστε εντάξει, πρέπει και οι εταίροι να είναι εντάξει στις υποσχέσεις τους. Διότι εδώ υπάρχει μια σύγκρουση που υπερβαίνει την ελληνική πλευρά και τους εταίρους. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Οι τρεις θεσμοί δεν έχουν ίδια άποψη για αυτό. Από τη μια πλευρά το ΔΝΤ με επιλογή για σκληρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τώρα θέτει ως προϋπόθεση, για την οποιαδήποτε συμμετοχή του στο πρόγραμμα, την ουσιαστική απομείωση, αναδιάρθρωση, μέχρι και για κούρεμα μιλήσανε του χρέους. Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαίοι εταίροι μας, με πρωτοστάτες Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν ούτε καν να συζητάνε για τη δυνατότητα κουρέματος, μέχρι πρότινος δεν θέλανε να συζητάνε ούτε για την αναδιάρθρωση, θέλανε όμως σώνει και καλά την παρουσία του ΔΝΤ. Πλέον τώρα δεσμεύονται και αναγκάζονται και συζητάνε και με δηλώσεις τους για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».

phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...