X.Σπίρτζης: "Έκλεισαν την ΕΡΤ για να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις συχνότητες"

Σε διαβούλευση θα τεθεί πιθανότατα από σήμερα, Τετάρτη (22/07/2015) το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
 
«Σήμερα, αν προλάβουμε, το νομοσχέδιο βγαίνει προς διαβούλευση. Θα περιλαμβάνει τρεις προϋποθέσεις:
 
1. Τον διαγωνισμό για αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, δουλειά που αρκετούς μήνες τη δουλεύουμε με τον Νίκο Παππά.
2. Την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ, που θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της DIGEA.
3. Τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει να είναι μια Αρχή που δεν ελέγχεται από πουθενά και δε λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.
 
Μιλώντας «στο Κόκκινο», υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική ευθύνη και για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
 
Όπως είπε, στη διαβούλευση για τον διαγωνισμό μετείχαν 26 εταιρείες, αλλά τελικά, υπήρξε μόνο μία προσφορά, αυτή της Digea, στην οποία είναι μέτοχοι τα 6 ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν πανελλαδικά.
 
«Στόχος είναι να σπάσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που έχει στηθεί στη χώρα, ώστε να μη μπορεί κανείς να ελέγξει την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
 
«Η ΕΡΤ, πριν την κλείσουν, ήταν ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και πάροχος τηλεοπτικού σήματος και πάροχος περιεχομένου, κάτι σαν την DIGEA. Όμως, ενάμισι μήνα πριν τον διαγωνισμό, επεβλήθη το “μαύρο” στην ΕΡΤ», πρόσθεσε.
 
«Ακυρώθηκε, μάλιστα, και ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΕΡΤ για την αγορά πομπών, όπως έγινε μετά και με τη ΝΕΡΙΤ. Το αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ να πληρώνει σήμερα ένα μεγάλο ποσό στην DIGEA για να εκπέμπει!», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.
 
Και πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την αλληλουχία των κινήσεων μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και των κυβερνητικών πράξεων, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να μη συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις συχνότητες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και όχι μόνο σε μία πράξη. Πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για το διαγωνισμό όπως έγινε στην ΕΕΤΤ, καθώς ενώ βάσει του καταστατικού οι προσφορές πρέπει να είναι τουλάχιστον 2, αναθεώρησε και κατέληξε ότι μπορεί να είναι και ο πάροχος. Υπάρχει και πρόσθετη πολιτική ευθύνη γιατί αντί να υπάρχει ένας χάρτης συχνοτήτων ανά την Ελλάδα, ξαφνικά βγήκε υπουργική απόφαση χωρίς καμία μελέτη που έχει 156 σημεία».
 
«Από την πλευρά μας», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, «ό,τι στοιχεία είχαμε τα δώσαμε στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών για να διερευνήσει τις ευθύνες για το πώς έτρεξε ο διαγωνισμός».
 
Τέλος, αναφορικά με το «θολό» τοπίο με τις προσωρινές άδειες των ιδιωτικών καναλιών και τις πολιτικές ευθύνες, ο υπουργός ανέφερε: «Έχουν προσωρινές άδειες, που ανανεώνονται. Επομένως, με τον τρόπο αυτό, είναι σε μια διαρκή διαβούλευση ή αλισβερίσι η κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Είναι δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει αυτό το αλισβερίσι. Επομένως, θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία που θα είναι από μηδενική βάση, άρα όποιος θέλει να κάνει κανάλι ή έχει θα μπορεί να συμμετάσχει, εφόσον πληροί τα κριτήρια».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...