Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Για τις δράσεις που προετοιμάζονται και στις οποίες μπορεί όποιος/α ενδιαφέρεται να δηλώσει την εθελοντική του συμμετοχή, μας ενημερώνει η ελληνική ένωση προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος (HELMEPA).
Σύμφωνα με την HELMEPA: «H εθελοντική αυτή δράση είναι πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ και πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη.
Αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδος του στον κόσμο, καθώς από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 12 εκατομμύρια εθελοντές σε 160 χώρες του κόσμου!
Σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι να μετρήσει το βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ατόμων και τοπικών κοινωνιών όταν καλούνται να καθαρίσουν εθελοντικά από τα σκουπίδια τις παραλίες που όλοι απολαμβάνουμε το καλοκαίρι.
Στην Ελλάδα, τη δράση αυτή συντονίζει από το 1991 η HELMEPA, η οποία προσκαλεί εταιρείες-μέλη, Λιμενικές Αρχές, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς και παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA, ναυτικούς και ιστιοπλοϊκούς ομίλους, καταδυτικά κέντρα, πολιτιστικούς συλλόγους και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη την χώρα να συμβάλλουν εθελοντικά αφιερώνοντας ένα πρωινό στον καθαρισμό μίας κοντινής παραλίας, τμήματος του βυθού, όχθης ποταμού ή λίμνης».
helmepa-aktesΣυνεχίζοντας η HELMEPA, αναφέρει ότι: «Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (International Coastal Cleanup – ICC) έχει οριστεί το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015.
Για να διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή φορέων και πολιτών, η HELMEPA εντάσσει την πρωτοβουλία αυτή στο «Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον», που ξεκινάει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών και διαρκεί μέχρι την 19 Οκτωβρίου 2015″.

Xρήσιμα στοιχεία

Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες υποστηρικτικό υλικό (οδηγίες οργάνωσης καθαρισμού, αφίσες) και το ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων, το οποίο καλούνται να επιστρέψουν συμπληρωμένο. Επίσης, δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω του website και της σελίδας της HELMEPA στο Facebook, Τα στοιχεία που συλλέγονται, επεξεργάζονται από τη HELMEPA και το Ocean Conservancy ως προς τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων και δημοσιοποιούνται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη της ρύπανσης.
Στην εκστρατεία του 2014 στην Ελλάδα συμμετείχαν 7.200 εθελοντές σε 199 παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς σε όλη τη χώρα. Συνολικά, οι εθελοντές καθάρισαν 117 χλμ ακτογραμμής και συνέλλεξαν 20 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους οι 6 ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
Συνολικά οι εθελοντές συνέλεξαν 225.665 τεμάχια απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων 95.391 αποτσίγαρα, που αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές. Στην πρώτη δεκάδα των απορριμμάτων συναντάμε κυρίως πλαστικά απορρίμματα που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, γεγονός το οποίο και αναδεικνύει την ατομική ευθύνη στη ρύπανση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές     (τμχ)

Αποτσίγαρα     95.391
Πλαστικά πώματα μπουκαλιών     16.790
Πλαστικά μπουκάλια     14.380
Καλαμάκια     12.191
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.     10.926
Πλαστικά καπάκια συσκευασιών       7.108
Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών       5.835
Συσκευασίες τροφίμων       5.792
Πλαστικές σακούλες       5.728
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ.       5.478
map-greeceΔυστυχώς, για άλλη μια φορά βρέθηκαν στις ακτές πεταμένα είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως 99 ηλεκτρικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα, 8 καρέκλες, 2 στρώματα κρεβατιού και ένας καναπές, 2 σχάρες ψησταριάς αλλά και είδη ρουχισμού και υπόδησης όπως 36 παπούτσια και σαγιονάρες! Επίσης, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως 419 μπαταρίες, 323 χρησιμοποιημένες πάνες και 188 σύριγγες καθώς και εγκαταλελειμμένα αλιευτικά σύνεργα, όπως 894 μέτρα συνθετικών διχτυών και 1.309 μέτρων πετονιάς.
Σημαντική συμβολή στην Εκστρατεία είχαν 150 εθελοντές δύτες, οι οποίοι οργάνωσαν 30 υποβρύχιους καθαρισμούς σε Άνδρο, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Θεσσαλονίκη, Καβούρι, Κέρκυρα, Λουτράκι, Πάτμο, Ρέθυμνο και Ψαθόπυργο Αχαΐας.
Ανέσυραν από το βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους άνω των 4 τόνων, μεταξύ των οποίων 100 ελαστικά και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων, 125 μέτρα σχοινί, 189 μεταλλικούς σωλήνες, 21 άγκυρες, 4 ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, 3 κάδους σκουπιδιών, 2 ομπρέλες θαλάσσης και το σκελετό μιας μοτοσικλέτας!


Φωτο: HELMEPA
Σχετική είδηση: «Να Σώσουμε τις Θάλασσες»: Συνέντευξη του Δ. Μητσάτσου στο www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...