Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar

Τέλος στα σενάρια περί εγκατάλειψης της επένδυσης από τους Αζέρους έβαλε η χθεσινή συνάντηση με ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ. Όλο το σχέδιο αξιοποίησης. Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν έντονα το προηγούμενο διάστημα και αφορούσαν στην πρόθεση της Socar να απεμπλακεί από την επένδυση στον ΔΕΣΦΑ έβαλε η χθεσινή
συνάντηση αντιπροσωπείας των Αζέρων με ανώτερα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.
Κατά τις πληροφορίες, οι Αζέροι φέρεται πως είχαν διαμηνύσει, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, προς την ελληνική πλευρά, πως αν δεν προχωρούσε αποφασιστικά η συμφωνία για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), η Socar ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει οριστικά την εν λόγω επένδυση.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση, το κλίμα άλλαξε άρδην, με τους Αζέρους να επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η Socar επιβεβαίωσε τη βούλησή της για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την παράταση, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2015, της διάρκειας ισχύος της σύμβασης πώλησης μετοχών και της εγγυητικής επιστολής ύψους 40 εκατ. ευρώ (η οποία λήγει στα τέλη Αυγούστου).
Το προσφερόμενο τίμημα για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% από το ΤΑΙΠΕΔ και 35% από τα ΕΛΠΕ) ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Ο διεθνής διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το 2012, με την Αζερική Socar να προκρίνεται.
Παρά το γεγονός πως τον Δεκέμβριο του 2013 έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Αζέρων για τη σύμβαση εξαγοράς, η μεταβίβαση δεν έλαβε ποτέ μέχρι σήμερα σάρκα και οστά, καθώς προσέκρουσε σε κωλύματα προερχόμενα από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Πλέον, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος των Αζέρων, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar.
Oι πληροφορίες θέλουν τους Αζέρους να επιλέγουν τη λύση της άμεσης πώλησης ποσοστού 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες από το συνολικό 66% που θα αποκτήσουν. Το υπόλοιπο 49% αναμένεται να παραμείνει στα χέρια των Αζέρων, ενώ για το 17% ενδιαφέρον φέρεται πως έχουν ήδη εκδηλώσει η ιταλική SNAM, η ισπανική Enagas και η ρουμανική Transgaz.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...