Α. Τσίπρας: «Όποιος θέλει να αποδράσει ας αποδράσει, εμείς όμως προχωράμε μπροστά»

Έχοντας ως κεντρική πολιτική θέση ότι το «παλιό καθεστώς» δεν πρέπει να επιστρέψει και προτάσσοντας το δικό του σύνθημα «μόνο μπροστά», ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε σειρά διλημμάτων ενόψει των εκλογών, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στη «Λαϊκή Ενότητα» για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δήλωσε κατηγορηματικά ότι αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να κάνει
γιατί, όπως υπογράμμισε, αντίπαλος είναι το σύστημα «που θέλει να σηκώσει κεφάλι».
Αναφερόμενος στις δυνάμεις που εκφράζουν το παλιό καθεστώς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχουν σημασία τα ονόματα, δηλαδή αν λέγονται Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Γεννηματά, Θεοδωράκης, αλλά σημασία έχει αυτοί που είναι πίσω τους.
Σημείωσε, επίσης, ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν παράλληλα και ΟΧΙ στο «παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα», στην εξάρτηση, τη διαπλοκή, ήταν όχι στους βαρώνους, τους εθνικούς εργολάβους, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους. Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα τονίζοντας ότι το ΟΧΙ και το ρεύμα που δημιούργησε, θα μείνει στην ιστορία ως παρακαταθήκη ηθικής ανάτασης και δημοκρατίας «και δεν θα το αφήσουμε στους νεκροθάφτες του και στους αυτοδιοριζόμενους αντιπροσώπους του», εννοώντας τη Λαϊκή Ενότητα. Το ΟΧΙ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους.
Ο πρώην πρωθυπουργός θέτοντας το δίλημμα των εκλογών έθεσε σειρά ερωτημάτων ως προς το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του χρέους, τη στιγμή που, όπως είπε, το παλιό καθεστώς το θεωρούσε βιώσιμο στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών κ.ά.
Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, όπως τις παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο κ. Τσίπρας, είναι:
1. Να μπει μπροστά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς.
2. Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής
3. Να προωθήσει μορφές συνεργατικής οικονομίας
4. Η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους
5. Η ανοικοδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας
6. Η υλοποίηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στην Παιδεία
7. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους
8. Η εξάλειψη διακρίσεων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και λόγω χρώματος.

Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η ώρα να ξαναμαζέψουμε τη δύναμή μας και να βγούμε στους δρόμους για μεταφέρουμε ένα μήνυμα:. «Είμαστε παρόντες και ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε πριν από 7 μήνες». Στην κοινωνία θα δώσουμε τη μάχη και εκεί θα κριθούμε όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όποιος θέλει να πενθήσει ας πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει ας αποδράσει, εμείς όμως προχωράμε μπροστά, γιατί τις καλύτερες μάχες δεν τις δώσαμε ακόμη».
Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει θυμός, αλλά, πρόσθεσε, ξέρω ότι υπάρχει και αποφασιστικότητα, γιατί η μάχη συνεχίζεται και είναι αυτή που πρέπει να καθορίσει στάσεις και πρωτοβουλίες καθώς το κεντρικό ερώτημα είναι ποια είναι επιλογή που θα προστατεύσει το λαό. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, επισήμανε, ότι βαδίζουμε κάτω από πυρά, το σχέδιο της άλλης πλευράς ήταν από την πρώτη στιγμή, η αριστερή παρένθεση. Ζούμε στιγμές, είπε ο κ. Τσίπρας, που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει και υπογράμμισε ότι στην εκλογική μάχη θα κριθεί το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει.
«Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε και τόνισε ότι «έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα».
Απάντησε σε όσους λένε ότι αυτός ο αγώνας πήγε χαμένος: «ας φανταστούμε πού θα ήταν η χώρα, η συμφωνία και η αριστερά χωρίς αυτόν τον αγώνα. Τι συμφωνία θα έφερνε αλήθεια ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός;».
Δίνοντας και το ιδεολογικό σίγμα, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απωλέσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, τονίζοντας ότι η ζωή και η πολιτική απαιτούν ελιγμούς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε στόχους μας και δεν θα εγκαταλείψουμε τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ομιλία του Α. Τσίπρα στην Πενελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

Κόρινθος : Παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουρεμπές αλλά δεν θέτει υποψηφιότητα

Παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα θέσει υποψηφιότητα στην Κορινθία ο βουλευτής Φάνης Κουρεμπές. Ο κ. Κουρεμπές στη δήλωσή του αναφέρει :
«Η ελληνική κυβέρνηση μετά από 6 μήνες διαπραγμάτευση εκβιάστηκε στο να υπογράψει μια συμφωνία την οποία δεν θεωρώ ότι είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη. Η μη ύπαρξη, αυτή τη στιγμή, βιώσιμης προοπτικής δημιουργεί επιτακτικά την ανάγκη εκπόνησης ενός εναλλακτικού σχεδίου, με στόχο την απεμπλοκή της κυβέρνησης της αριστεράς, της κοινωνίας και της χώρας, από τις πολιτικές λιτότητας. Η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου που θα έθετε τους όρους μιας ριζοσπαστικής διακυβέρνησης στις νέες συνθήκες, δεν κατέστει δυνατή με την προκήρυξη των εκλογών. Ένα σχέδιο που θα αρχίζει και θα τελειώνει στην καλύτερη διαχείριση και την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς εναλλακτικό δρόμο, προσωπικά δε με βρίσκει σύμφωνο.Από τη άλλη μεριά το οποιοδήποτε σχέδιο με αιχμή το ζήτημα του νομίσματος, στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί πρόταση διεξόδου».
Ο κ. Κουρεμπές υποστηρίζει πως για τους παραπάνω λόγους αυτούς η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια σε αυτές τις εκλογές είναι αυτονόητη, παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρεί ότι είναι, ακόμα, ο μόνος πολιτικός χώρος της Αριστεράς, που παρά τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης, μπορεί να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο απεμπλοκής και παραμένει πολιτικά και κοινωνικά ενεργός γιατί οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, σοσιαλισμό, δεν σταματούν ποτέ».

ΛΛΑΔΑ

Έντονη κριτική Φ. Γεννηματά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Με τη φράση «Νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ- Η εποχή της λεηλασίας τελείωσε», η Φώφη Γεννηματά έδωσε το σύνθημα της εκλογικής μάχης στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του κόμματος, που συνεδριάζουν από το μεσημέρι για να εγκρίνουν την εκλογική τακτική τους.

Δ. Κουτσούμπας: Στόχος του ΚΚΕ στις εκλογές είναι να βγει πιο δυνατό

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που είπε αλήθεια στο λαό και δεν έδωσε ψεύτικές ελπίδες, ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση με διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ και με κυρίαρχα τα μονοπώλια στην οικονομία και την εξουσία σε αντίθεση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ευθύνη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Λαφαζάνη» υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο γγ της ΚΕ

Θ. Θεοχαρόπουλος: Υπέρ της συνεργασίας ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Συνεδριάζει εδώ και λίγη ώρα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για να αποφασίσει την κάθοδο στις εκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής που ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της κατά πλειοψηφία – 7 υπέρ, 3 κατά, 1 αποχή- και παρουσίασε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα καθορίσει τις εξελίξεις

Την πεποίθηση ότι το Ποτάμι είναι πολύ ψηλά στην επιλογή της ελληνικής κοινωνίας και θα του δώσει τη δυνατότητα να καθορίσει τις εξελίξεις στην επόμενη κυβέρνηση, εξέφρασε το Σάββατο, ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...