Κραυγή αγωνίας στον Guardian: Λέρος, το μικροσκοπικό νησί που αντιμετωπίζει αβοήθητο την προσφυγική κρίση

Ένα οδοιπορικό του Guardian στη ακριτική Λέρο που βιώνει το μεταναστευτικό πρόβλημα προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με ίδια μέσα, την ανθρωπιστική κρίση (Vid)
  Η ρεπόρτερ του βρετανικού Guardian βρέθηκε στην ακριτική Λέρο των Δωδεκανήσων για να καταγράψει το προσφυγικό δράμα που έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα,
με εκατοντάδες μετανάστες να φτάνουν σε καθημερινή βάση στο νησί.
ADVERTISEMENT
Μεταδίδει η Phoebe Greenwood: "Η Λέρος είναι ένα μικροσκοπικό ελληνικό νησί κοντά στις ακτές της Τουρκίας, όπου περίπου 2.500 μετανάστες έχουν φτάσει παράνομα με βάρκες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Χωρίς τη στήριξη της Αθήνας και της Ευρώπης, οι τοπικές αρχές βασίζονται στις ομάδες ντόπιων και εθελοντών για να αποτρέψουν το χάος της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο, όσο αυξάνονται οι αριθμοί των μεταναστών που φτάνουν στη Λέρο, τόσο το νησί φτάνει σε οριακό σημείο".

"Εμείς στο σκάφος ήμασταν 29, τέσσερις από τη Συρία και οι υπόλοιποι από το Ιράκ. Μας έλεγαν ότι δεν έχουν διαβατήριο και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει ποιοι είναι. Η κυβέρνηση της Γερμανίας δίνει λεφτά, σπίτι, φαγητό σε όσους δηλώνουν Σύροι" αποκαλύπτει μια νεαρή κοπέλα από τη Συρία, την ώρα που ο δήμαρχος του νησιού τονίζει πως δεν υπάρχουν χρήματα για να διατεθούν για την ανθρωπιστική κρίση.
Κάτοικοι της Λέρου καταγγέλλουν πως υπάρχουν ξενοδοχεία με διαθέσιμα δωμάτια, αλλά δεν συνεργάζονται για προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, με αποτέλεσμα πολλοί να διαμένουν στον δρόμο. Άλλοι φιλοξενούνται σε κτίρια που διαθέτει ο δήμος, τα οποία ωστόσο έχουν πλέον γεμίσει.

Χριστοδουλοπούλου: Ζούμε μια κρίση μέσα στην κρίση

Από τη δική της μεριά, η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε δηλώσεις της στον Guardian αναφέρει πως η "Ευρώπη δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τη θέση της αλληλεγγύης έχει πάρει ο εθνικός εγωισμός. Εμείς λέμε ότι ζούμε μια κρίση μέσα στην κρίση. Χωρίς τις ΜΚΟ, τις ομάδες αλληλεγγύης και τις ομάδες των πολιτών, δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση".
Τα καθημερινά περιστατικά εισόδου εκατοντάδων μεταναστών από το Φαρμακονήσι έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που παραμένουν στο νησί, την ώρα που τα τρόφιμα είναι περιορισμένα.
Για το μείζον αυτό θέμα, ο Δήμαρχος Λέρου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο καθώς και στην Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Κόλιας αναφέρει τα ακόλουθα:
"Επανερχόμενος στο γνωστό πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών, θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω την έντονη αγανάκτηση και την αγωνία μου. Όπως σας έγινε γνωστό με έγγραφο μου στις 11.08.2015, η κατάσταση στο νησί της Λέρου είναι εκτός ορίων.
Τα προβλήματα μεγαλώνουν θέτοντας σε κίνδυνο όχι πλέον την υγεία μόνο των παράτυπων μεταναστών, αλλά και την ίδια τους τη ζωή, όπως και των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του.
Αναγνωρίζουμε την απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί, όμως οδηγούμαστε πλέον σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Το αίτημα μας για να αποσταλεί αρματαγωγό ή κάποιο επιβατικό πλοίο προκειμένου να μεταφέρει τους παράτυπους μετανάστες παραμένει ανεκτέλεστο.
Σας ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.
Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες καθώς αδυνατούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο ως δήμος, αστυνομικό τμήμα, Λιμεναρχείο, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκκλησία και σας καθιστούμε υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί".

Άμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο.
Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα. Αλλά μέχρι τότε η κινητή μονάδα, που είναι ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες, εξηγεί ο κ. Νίκας.
Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.
Τα σημεία στα τρία νησιά έχουν εντοπιστεί, λέει ο κ. Νίκας, ενώ στη Λέρο ζητείται η παραχώρηση του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ για τις Κινητές Μονάδες, η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις και με ιδρύματα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...