40 εκατ. ευρώ τον χρόνο από φαρμακευτικές εταιρείες για «προνομιακή πρόσβαση» στις Βρυξέλλες

Με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε λομπίστες και δεκάδες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους προσπαθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να εξασφαλίσουν «προνομιακή πρόσβαση» στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που επιδιώκει να ρίξει φως στο μέγεθος της επιρροής της φαρμακοβιομηχανίας στην πολιτική φαρμάκου και υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα έγινε από το CEO (Corporate Europe Observatory), ερευνητική ομάδα καταχωρημένη στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Άμστερνταμ, με στόχο να «αποκαλύπτει την προνομιακή πρόσβαση και επιρροή των εταιριών και των ομάδων λόμπι τους στη χάραξη της πολιτικής της Ε.Ε.«.
Τα ευρήματά της δείχνουν ότι η φαρμακευτική βιομηχανία -δηλαδή, εταιρείες, ενώσεις και οι δέκα εταιρείες λόμπινγκ που απασχολούν- ξοδεύει σήμερα 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, 15 φορές περισσότερα από ομάδες κοινωνικής δράσης και καταναλωτικές οργανώσεις για άσκηση επιρροής.
Η έρευνα του CEO αποκαλύπτει ότι:
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) είχε πάνω από 50 συναντήσεις με ευρωπαίους υπεύθυνους του τομέα στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων και μισού μηνών της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
«Big Pharma», όπως αποκαλούν οι επικριτές της τη φαρμακοβιομηχανία, φέρεται να χρησιμοποιεί γλώσσα σχεδιασμένη με ακρίβεια ώστε να χειραγωγεί τη δημόσια κατανόηση. «Pharmish» αποκαλεί τη συγκεκριμένη γλώσσα ο Ντέιβιντ Χαμερστάιν, από την οργάνωση TACD (TransAtlantic Consumer Dialogue). Ένα παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο όρος «καινοτομία«. Η βιομηχανία φαρμάκου τον χρησιμοποιεί παραπλανητικά, λέει, καθώς ο όρος καινοτομία δεν αναφέρεται οπωσδήποτε σε ένα φάρμακο που είναι κάτι νέο ή φέρνει μια διαφορετική θεραπεία, αλλά απλώς σε ένα νέο φάρμακο στην αγορά, ακόμη κι αν δεν έχει νέα θεραπευτική αξία.
-Οι ασθενείς ουσιαστικά καλούνται να χρηματοδοτήσουν την «έρευνα» για τα φάρμακα εις διπλούν, με δεδομένο ότι μέρος του κόστους έχει ήδη καλυφθεί από πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και συχνά πραγματοποιούν την έρευνα και την ανάπτυξη προτού οι φαρμακευτικές εταιρίες αγοράσουν τα δικαιώματα.
ÖÜñìáêá óå ñÜöéá öáñìáêåßïõ ôçò ÁèÞíáò , ÐÝìðôç 19 Áõãïýóôïõ 2010. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ
Ενδεικτική του τρόπου που λειτουργεί η φαρμακοβιομηχανία είναι η τεράστια αύξηση των ποσών που ξοδεύει για άσκηση επιρροής. Η EFPIA δαπάνησε για τον σκοπό αυτό 5 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο, έναντι 50.000 ευρώ το 2010.
Και τα ποσά που διακυβεύονται είναι ακόμη μεγαλύτερα. Σύμφωνα με το Spiegel online, «αριθμός-ρεκόρ από πατέντες πρόκειται να λήξουν τα επόμενα χρόνια, και ένας μεγάλος αριθμός από φθηνότερα διάδοχα φάρμακα θα αντικαταστήσουν τα λεγόμενα «blockbusters», που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έχουν κάνει τη φαρμακευτική βιομηχανία τον πιο επικερδή κλάδο του κόσμου«.
Για τον λόγο αυτό, οι βιομηχανίες πιέζουν ώστε η συμφωνία TTIP μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ να τους διασφαλίσει μεγαλύτερες περιόδους μονοπώλιου και υψηλότερες τιμές για αποκλειστικά φάρμακα, όπως γράφει η έκθεση του CEO.
Η έρευνα τονίζει ότι, «η φαρμακοβιομηχανία κρατά τα ηνία μιας τεράστιας και καλά χρηματοδοτούμενης μηχανής άσκησης επιρροής στις Βρυξέλλες, απολαμβάνοντας σχεδόν συστηματική πρόσβαση στα άτομα που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή«. Και καταλήγει, «το να ρίχνει κανείς φως στη δύναμη πυρός του φαρμακευτικού λόμπι και να αποδομεί την ατζέντα του, είναι ένα κρίσιμο βήμα στο να υπηρετεί τις αληθινά δημόσιες ανάγκες στην υγεία και να διευκολύνει την πρόσβαση σε ζωτικής ανάγκης φάρμακα παντού στον πλανήτη«.
Πηγές: CEO, Independent
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...