Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν το σχέδιο Γιούνκερ ενώ η Αυστρία βάζει φρένο

Με στόχο να ανακουφίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, που αποκαλούνται πρώτη γραμμή στο προσφυγικό κύμα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι το Παρίσι θα υποδεχθεί «24.000 πρόσφυγες» τα δύο επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα αναμένονται 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα υποδεχθεί περίπου 13.200 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα, 14.100 στην Ουγγαρία και περισσότερους από 4.000 που έφθασαν στην Ιταλία, αποκάλυψαν πηγές στις Βρυξέλλες.
Εν αναμονή του επίσημου σχεδίου Γιούνκερ για τις ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων, υπολογίζεται ότι η Γερμανία με ποσοστό 26,2%, η Γαλλία με ποσοστό 20% και η Ισπανία με 12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες, πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων.
Πρόκειται για έκτακτο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει επιπλέον μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια, συμπληρώνοντας την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, που ανακοινώθηκε τον Μάιο, όπως διευκρίνισαν ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να θέσει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σ” έναν νέο κατάλογο «ασφαλών» χωρών, ενδεχόμενα αιτήματα για άσυλο πολιτών των οποίων θα εξετάζονται με ταχύτητα ώστε να επιταχύνεται η απέλαση των περισσοτέρων εξ αυτών.
Το σχέδιο Γιούνκερ, αποσκοπεί στο να γεφυρώσει το χάσμα ανατολής – δύσης εντός Ε.Ε, σχετικά με την κατανομή των προσφύγων, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Timeς, όπου και επισημαίνεται ότι:
«Το αδιέξοδο που επικρατεί αναφορικά με τις ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων, εντείνεται καθώς μετά τις αντιδράσεις Ουγγαρίας, Τσεχίας και Πολωνίας, εμπόδια προβάλλουν και οι Βαυαροί αντάρτες της Ανγκελα Μέρκελ από το αδερφό Κόμμα της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης που προειδοποιούν ότι η Γερμανία δεν θα τα καταφέρει να σηκώσει το βάρος και χαρακτηρίζουν λάθος την απόφαση Μέρκελ να επιτρέψει μαζική είσοδο προσφύγων από την Ουγγαρία.
Η Αυστρία προειδοποιεί στο μεταξύ, ότι δεν θα παραμείνει επ΄αόριστον ευθυγραμμισμένη με τη Γερμανία, στο θέμα της ελεύθερης εισόδου προσφύγων.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, κατήγγειλε μάλιστα την Ε.Ε ότι χωρίς εννιαία πολιτική αφήνει ανεξέλεγκτους τους διακινητές και σε συνέντευξη του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk επεσήμανε ότι: Αν οι αιτούντες άσυλο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις στη χώρα τους, τότε δεν θα ξεκινούν για το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και δεν θα έχουν ανάγκη τους διακινητές. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους αδύναμους να ζητούν άσυλο πριν εγκαταλείψουν τη γενέτειρα τους.
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής μεταναστών στις περιοχές που ήδη υπάρχει μεγάλη εισροή ανθρώπων, δηλαδή στην Ουγγαρία και την Ελλάδα, αλλά και εκτός της ΕΕ, για παράδειγμα στη Σερβία».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...