Αίγυπτος* Τουρίστες σκοτώθηκαν «κατά λάθος» από αιγυπτιακές δυνάμεις

Τουλάχιστον δύο Μεξικανοί και άλλα 10 άτομα σκοτώθηκαν στη δυτική έρημο της Αιγύπτου μετά την επίθεση που δέχτηκαν από δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, νόμιζαν ότι «κυνηγούσαν τρομοκράτες»

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη κοινή επιχείρηση αστυνομίας και στρατού «κατά τρομοκρατών» στην περιοχή αυτή που συνορεύει με τη Λιβύη, όταν «οι δυνάμεις ενεπλάκησαν με τέσσερα τζιπ που ανήκαν σε γκρουπ τουριστών από το Μεξικό».
Δώδεκα είναι συνολικά οι νεκροί και 10 οι τραυματίες, αναφέρει η ανακοίνωση για την «επιχείρηση» που έγινε στην όαση Bahariya χθες το απόγευμα. Δύο από τα θύματα και τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες είναι Μεξικανοί πολίτες, ενώ ακόμα «εξετάζονται οι ταυτότητες των υπολοίπων».
«Το Μεξικό καταδικάζει τις ενέργειες κατά πολιτών του και ζητά από την κυβέρνηση της Αιγύπτου ενδελεχή έρευνα για να διευκρινιστεί τι ακριβώς έγινε» ανέφερε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο σε δήλωσή του. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στην Γκίζα, νοτιοδυτικά του Καΐρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», έξι Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν και μεταξύ αυτών είναι και ο 37χρονος Awad Fathi, ξεναγός τουριστών και διαχειριστής στο ξενοδοχείο «Kisr al-Buwati» που βρίσκεται στην όαση Bahariya, δημοφιλή στάση για τους ξένους επισκέπτες, 370 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου υποστήριξε ότι η ομάδα των τουριστών δεν είχε τις απαραίτητες άδειες για να βρίσκονται στην περιοχή, όπου η πρόσβαση γενικώς είναι «απαγορευμένη», επομένως και η παρουσία τους εκεί ήταν «παράνομη».

Οι αρχές στην Αίγυπτο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις κλιμακούμενες επιθέσεις ομάδων εξτρεμιστών ενόπλων, που συμπαρατάσσονται με το Ισλαμικό Κράτος, έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς και έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρό τους και δυτικούς.
Νωρίτερα χθες το Ισλαμικό Κράτος μέσω twitter «ανακοίνωσε» ότι απώθησε επίθεση από τις αιγυπτιακές δυνάμεις στη δυτική έρημο, εξέλιξη που δείχνει την «επέκταση» των δραστηριοτήτων των εξτρεμιστών, οι οποίοι ως επί το πλείστον μέχρι τώρα δρούσαν στα ανατολικά, στη χερσόνησο του Σινάν και σποραδικά στο Κάιρο και σε άλλες κοντινές πόλεις.
Η τεράστια δυτική έρημος είναι μια περιοχή όπου ανθεί η διακίνηση όπλων και αποτελεί «πύλη εισόδου» ενόπλων από τη Λιβύη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...