«Φρούριο» η ΕΕ: Στέλνει στρατό στα σύνορα - Θα βυθίζει πλοιάρια διακινητών

Με τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επαναφέρουν το ένα μετά το άλλο τους συνοριακούς ελέγχους, προσπαθώντας να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων, η έγκριση της χρήσης στρατιωτικής βίας κατά των διακινητών έρχεται να σκληρύνει τη στάση της Ένωσης απέναντι στους πρόσφυγες, που καταφεύγουν στα νύχια των δουλεμπόρων καθώς δεν υπάρχει νόμιμη οδός διαφυγής από την εμπόλεμη ζώνη προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.
Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να βυθίζουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές.
Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση - στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες - συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.
Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.
Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.
Αυστρία: Στρατός σε ρόλο αστυνομίας για τους πρόσφυγες
Την χρήση του στρατού σε αστυνομικά καθήκοντα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα με την Ουγγαρία αποφάσισε η αυστριακή κυβέρνηση.
Η συνδρομή του στρατού συνίσταται τόσο στο θέμα του ελέγχου όσο και στη μέριμνα για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή, διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αναφέροντας ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που επανήλθαν από χθες στα γερμανοαυστριακά σύνορα (ΣΣ έπειτα από σχετική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για άρση της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν), δεν αποτελούν κλείσιμο των συνόρων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καγκελάριο, το ζήτημα του ασύλου στον κόσμο, δεν μπορεί να λυθεί μόνον με τη συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά απαιτείται η επί τόπου βοήθεια γι’ αυτό και θα πρέπει οι χώρες που υποστηρίζουν τον ανθρωπισμό να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα, για παράδειγμα με την δημιουργία "Hotspots", ενώ μέσα στην Ευρώπη είναι απαραίτητη μια κατανομή των προσφύγων.
Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι δεν έχει αρθεί η ισχύς της συνθήκης του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, ενώ υπάρχει η πρόθεση για την κατάργησή του και την αντικατάστασή του με άλλον κανονισμό που όμως ακόμη δεν υπάρχει.
Ο κ. Φάιμαν, συνοδευόμενος από τον Αυστριακό αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μιτερλένερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, θα έχει αύριο, Τρίτη, στο Βερολίνο, συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προς συζήτηση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών στην Ευρωπαική Ενωση, για την οποία, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα σε Βιέννη και Βερολίνο.
Τέλος η συνθήκη Σένγκεν για τη Γερμανία - Παρελθόν η ελεύθερη διέλευση των συνόρων
Στο μεταξύ, η Γερμανία προχώρησε σε μονομερή παραβίαση της συνθήκες Σένγκεν, επαναφέροντας τους συνοριακούς ελέγχους και βάζοντας τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν δήλωσε στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ότι οι συνοριακοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων στο γερμανικό έδαφος θα διαρκέσουν "τουλάχιστον πολλές εβδομάδες".
"Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους, διότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς που έφθαναν δεν ήσαν πραγματικοί πρόσφυγες. Δεν έχει κανένα νόημα, ακόμη και για τους πρόσφυγες, να επιτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιου χάους, και επίσης, ταυτόχρονα, διακυβεύεται η ασφάλεια της Γερμανία", δήλωσε ο Γιόακιμ Χέρμαν, της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).
Σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγμαρ Γκάμπριελ η Γερμανία είναι πιθανόν να αναγκασθεί να υποδεχθεί μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 800.000 που μέχρι σήμερα υπολόγιζε το Βερολίνο.
"Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτή τη χρονιά, δεν θα χρειαστεί να υποδεχθούμε 800.000 πρόσφυγες όπως προβλεπόταν από το υπυοργείο Εσωτερικών, αλλά ένα εκατομμύριο", δήλωσε ο Γκάμπριελ στην ιστοσελίδα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται.
Στο μεταξύ, οι ουγγρικές αρχές, οι οποίες προσπάθησαν τις τελευταίες εβδομάδες να θέσουν εμπόδια στην μετακίνηση των προσφύγων προς τα αυστριακά σύνορα, μεταφέρουν σήμερα, μία ημέρα πριν από το "σφράγισμα" του σερβο-ουγγρικών συνόρων, απευθείας με τρένα χιλιάδες πρόσφυγες από τη μεθόριο με τη Σερβία στα αυστριακά σύνορα.
Οι ουγγρικές αρχές δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία.
Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων δεν σημαίνει ότι η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της στους αιτούντες άσυλο και σε αυτούς που ζητούν να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα.
Και η Πολωνία έτοιμη να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους
Η Πολωνία είναι έτοιμη να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Εύα Κοπατς.
Η ίδια δήλωσε επίσης πως γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνήσει σε αυτόματες ποσοστώσεις για την υποδοχη προσφύγων και ότι η Βαρσοβία ζητεί να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
"Μόλις λάβω οποιαδήποτε ειδοποίηση για οποιαδήποτε απειλή (στη συνοριακή ασφάλεια), η Πολωνία θα αρχίσει να ελέγχει τα συνορά της", δήλωσε η Κόπατς προς δημοσιογράφους. "Θα δεχθούμε μόνο όσους πρόσφυγες έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε, ούτε έναν περισσότερο ή λιγότερο", τόνισε.
Νέα δίοδος προς τη Γερμανία μέσω Σλοβενίας για τους πρόσφυγες
Λόγω των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στα σύνορα Ουγγαρίας και Αυστρίας, που έχουν τεθεί σε ισχύ για τους πρόσφυγες, τις τελευταίες μέρες αυξήθηκαν τα περιστατικά με πρόσφυγες που ταξιδεύουν προς την Αυστρία και τη Γερμανία και επιλέγουν διαδρομή μέσω της Σλοβενίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ" του Μάριμπορ, η σλοβενική αστυνομία το περασμένο Σάββατο κοντά στη συνοριακή διάβαση Σέντιλι προς την Αυστρία, κατά την προσπάθεια παράνομης εισόδου στη γειτονική χώρα σταμάτησε ένα μικρό λεωφορείο με ρουμανικές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν 21 υπήκοοι Ιράν και Αφγανιστάν.
Το λεωφορείο οδηγούσε ένας 43χρονος Ρουμάνος και διαπιστώθηκε ότι είχε εισέλθει παράνομα στη Σλοβενία από την Ουγγαρία.
Ταυτόχρονα, οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι την ίδια μέρα, στην περιοχή Σεντίλι, από την πλευρά της Αυστρίας σταμάτησαν 43 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία που είχαν εισέλθει στη χώρα μέσω Σλοβενίας.
Η Αυστρία και η Σλοβενία έχουν διμερή συμφωνία για την επιστροφή ατόμων που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα. Όμως η σλοβενική αστυνομία σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε ότι η αυστριακή αστυνομία δεν την ενημέρωσε για άτομα που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα ούτε παρέδωσε αποδεικτικά στοιχεία, οπότε η έκδοση των συγκεκριμένων προσφύγων στη Σλοβενία είναι αμφίβολη.
Το αρχηγείο της σλοβενικής αστυνομίας με ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ αναφέρει ότι εξακολουθεί να διεξάγει αυξημένους ελέγχους στα σύνορα και να λαμβάνει άλλα επιχειρησιακά μέτρα για κοινά σύνορα με την Αυστρία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...