Σύγκρουση κυβέρνησης-βαρόνων των ΜΜΕ για τις άδειες - Θα καταφέρει ο Α.Τσίπρας να σπάσει τη διαπλοκή;

 Μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των «βαρόνων» των ΜΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το Σάββατο στη Βουλή για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Με την κυβέρνηση να έχει χάσει ήδη μία μάχη, πριν τις εκλογές το ερώτημα είναι θα καταφέρει τελικά να κερδίσει τον…
πόλεμο και να βάλει τάξη σε ένα τοπίο, που όπως η ίδια ισχυρίζεται κυριαρχούν οι «νταβατζήδες», στέλνοντας τους στο Ταμείο που απέχουν πολλά χρόνια;

Χθες, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δέχθηκε επίθεση από τα πολιτικά κόμματα ότι επιχειρεί να ελέγξει το «παιχνίδι» στα ΜΜΕ, ότι επιστρέφει πίσω κατά 20 χρόνια τον κλάδο των ΜΜΕ και πολλά άλλα. Η Χρυσή Αυτή ήταν αυτή που υποστήριξε το νομοσχέδιο με την επισήμανση και αυτή πώς η κυβέρνηση «δεν θα αντικαταστήσει τους νταβατζήδες του σήμερα με άλλους αύριο».

Ήταν η πρόγευση για όσα θα ακολουθούσαν στα βραδινά δελτία. Στα περισσότερα κανάλια, στα μεγάλα, το μισό δελτίο ήταν αφιερωμένο στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό. Αυτή η επίθεση αναμένεται να κλιμακωθεί εντός των επομένων ημερών τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν οι «βαρόνοι», ή οι «αρχιερείς της διαπλοκής», όπως τους είχε ονομάσει ο Κώστας Καραμανλής.




Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα αργά το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στους «Mediαρχες» τονίζοντας, «σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο Τέλος του Κόσμου, αποτέλεσαν σήμερα το κυβερνητικό ρεπορτάζ των απογευματινών δελτίων των περισσότερων ιδιωτικών σταθμών. Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας».
Στο σημείο αυτό θα έλεγε κανείς… είναι πολλά τα λεφτά. Οι κάτοχοι των τηλεοπτικών αδειών ήρθε η ώρα να πληρώσουν. Μόνο και μόνο από τα τέλη συχνοτήτων της τελευταίας 4ετίας οφείλουν 24 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν. Όσοι δε θελήσουν να συνεχίσουν να έχουν την τηλεοπτική άδεια θα πρέπει ανάλογα με αυτή να πληρώσουν από 2 έως 8 εκατομμύρια ευρώ.
Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να πληρώνουν τα τέλη συχνοτήτων σε τακτική βάση, ενώ θα είναι ξεκάθαρη και με όρους η μετοχική σύνθεση των καναλιών. 
Πέραν δε των οφειλών προς το Δημόσιο υπάρχουν και αυτές προς τις τράπεζες, από τις οποίες οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ είχαν προνομιακή σχέση όλα τα προηγούμενα χρόνια για αν μην θυμηθούμε τα περίφημα «θαλασσοδάνεια» που έδιναν παλαιότερα οι κυβερνήσεις για να έχουν τη στήριξη συγκεκριμένων media.
Σε προσωρινή καθυστέρηση οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν προς τις τράπεζες δάνεια 39 εκατομμυρίων ευρώ, σε ρύθμιση 118 εκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Θηριώδη ποσά σε μία αγορά που καταρρέει και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν στις τράπεζες.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ κατάσχονται σπίτια πολιτών για μερικές χιλιάδες ευρώ, κατάσχονται συντάξεις και μισθοί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να πληρωθούν δάνεια σε καθυστέρηση και γενικώς οι πολίτες βουλιάζουν στη φτώχια και την εξαθλίωση από τα συνεχή επώδυνα οικονομικά μέτρα, που αυξάνονται λόγω και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. 
Οι πολίτες πληρώνουν τη στήριξη των τραπεζών για να μπορούν οι «Καναλάρχες» να χρωστούν με την άνεση τους, αλλά και να συνεχίζουν να δανείζονται χρήματα τη στιγμή που οι στρόφιγγες έχουν κλείσει για όλες τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το big deal της διαπλοκής. Στηρίζουμε μέσω των καναλιών για να παίρνουμε δάνεια. 
Η κυβέρνηση στο πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησης της χώρας δεν κατάφερε να σπάσει το απόστημα και αυτό το πλήρωσε με την επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και προεκλογικά. Η ίδια επίθεση συνεχίζεται και σήμερα. 
Αποτελεί ερώτημα λοιπόν αν θα καταφέρει τελικώς να σπάσει τη διαπλοκή μεταξύ των ΜΜΕ και ενός συστήματος εξουσίας που λαμβάνει και τις αποφάσεις για τις τύχες αυτού εδώ του λαού τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Το βιώνουμε σήμερα. Κάποιοι δεν έχουν να φάνε και ορισμένοι άλλοι φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ με τα εκατομμύρια «παρκαρισμένα» στις τράπεζες της Ελβετίας, της Γερμανίας του Λουξεμβούργου.
Αν έμεινε κάτι θετικό να πράξει αυτή η κυβέρνηση, που ψήφισε και υλοποιεί το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο είναι να στείλει το λογαριασμό και στους έχοντες και να διαλύσει το σύστημα εξουσίας που απομυζούσε και συνεχίζει για δεκαετίες αυτόν εδώ τον τόπο.






Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και σύμφωνα με πληροφορίες θα εισαχθεί με την διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη και θα ψηφιστεί το Σάββατο από την Ολομέλεια.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής
της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες».
Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρός, προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς».
Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό ο οποίος αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών και για την τιμή εκκίνησης των αδειών με κοινή απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά με το νομοσχέδιο ορίζεται η έννοια του παρόχου περιεχόμενου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, η λειτουργία και οι υπηρεσίες που αφορά η αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου, παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τη διενέργεια της αδειοδότησης μέσω δημοπρασίας από το Ε.Σ.Ρ. με την έκδοση σχετικής προκήρυξης και γίνεται και η διάκριση των χορηγούμενων αδειών σε εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ανάλογα με τη γεωγραφική κάλυψη που αυτές αφορούν.
Η διαδικασία αδειοδότησης θα γίνει σύμφωνα με τους ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων, οι οποίοι δύνανται να τροποποιούνται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών καθώς και ότι καθορίζονται με τους Χάρτες Συχνοτήτων οι συχνότητες, οι τεχνικές προδιαγραφές που οφείλουν να πληρούν οι πάροχοι δικτύου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

Ο αριθμός των προκηρυσσόμενων αδειών παρόχων περιεχομένου ανά κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος και είδος περιεχομένου καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οιαρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από γνώμη του Ε.Σ.Ρ., καθώς και ότι με κοινή υπουργική απόφαση του ιδίου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά κατηγορία δημοπρατούμενης άδειας, ομοίως με γνώμη του Ε.Σ.Ρ.
Η χρονική διάρκεια ισχύος των αδειών καθορίζεται σε δέκα (10) έτη.
Πόσο προσωπικό πρέπει να έχει ο κάθε σταθμός
α. τετρακόσια (400) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου
β. διακόσια (200) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου
γ. πενήντα (50) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα
δ. είκοσι (20) άτομα για άδεια περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα.
Οι όροι χορήγησης των αδειών
Προβλέπεται ότι με την προκήρυξη του ΕΣΡ θα καθοριστούν οι όροι χορήγησης των αδειών και ειδικότερα: α) η εμβέλεια, το πρόγραμμα και το είδος του περιεχομένου που αφορούν , β) η χρονική διάρκεια της άδειας, γ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, δ) το χρονοδιάγραμμα, τα στάδια και ο τρόπος διενέργειας της διαδικασίας χορήγησης των αδειών μέσω της δημοπρασίας, ε) η τιμή εκκίνησης ανά κατηγορία άδειας, στ) οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων στη διαδικασία τόσο της προεπιλογής όσο και της τελικής φάσης της δημοπρασίας και η διαδικασία ελέγχου της συνδρομής αυτών, ζ) τα έγγραφα που απαιτείται να υποβάλλουν οι υποψήφιοι, η) ο τρόπος ανακήρυξης των αδειούχων και οι υποχρεώσεις αυτών. Η διαδικασία  χορήγησης αδειών εθνικής εμβέλειας και αδειών περιφερειακής εμβέλειας για κάθε περιφέρεια είναι αυτοτελής.

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...