Champions League: Ο Ιντέγε «εκτέλεσε» τους Κροάτες

Ο Ολυμπιακός «άλωσε» και το "Μάξιμιρ" επικρατώντας με 1-0 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με ωραίο γκολ του Ιντέγε, και έκανε δύο τις εκτός έδρας νίκες του στον 6ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι το φαβορί για μια θέση μεταξύ των πρώτων δύο που δίνει πρόκριση στους «16». Ο πρωταθλητής Ελλάδας έφτασε στους έξι βαθμούς με την έβδομη εκτός έδρας νίκη του στο Τσάμπιονς Λιγκ και έφτασε την Μπάγερν στην πρώτη θέση, αφού οι Βαυαροί ηττήθηκαν 0-2 στο Λονδίνο από την Άρσεναλ.


 Με νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης» επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την επόμενη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός θα περιμένει την Άρσεναλ για να παίξει για δύο αποτελέσματα.
 πηγη

  Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ζντράβκο Μάμιτς * Ο μετρ της διαφθοράς στο δρόμο του Ολυμπιακού…(Φωτό+Βίντεο)
Αν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μία φορά «θέματα» με την δικαιοσύνη, ο ομόλογος του στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ζντράβκο Μάμιτς τον κάνει να μοιάζει με παιδί του κατηχητικού…
Η επιχείρηση ήταν οργανωμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια. Εκείνο το πρωινό της 3ης Ιουλίου δεν ήταν όπως τα όλα.
Μία ομάδα ειδικών επιχειρήσεων της κροατικής αστυνομίας εξοπλισμένοι σαν αστακοί μαζί με εξέχοντα μέλη της κροατικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς (USKOK) κάνουν ταυτόχρονο «ντου» στα σπίτια των αδελφών Ζντράβκο και Ζόραν Μάμιτς στο Ζάγκρεμπ, στα γραφεία τους, όπως και σε αυτά της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, κάνοντας φύλλο και φτερό ότι χαρτί υπήρχε και μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο ενοχής. Τα εντάλματα σύλληψης είχαν ήδη βγει μόνο που οι κροατικές είχαν ξεχάσει μία μικρή λεπτομέρεια. Ο ισχυρός άνδρας των ισόβιων πρωταθλητών Κροατίας, όπως και ο αδελφός του (προπονητής και τεχνικός διευθυντής συνάμα) έλειπαν στην Σλοβενία για προετοιμασία! 






















Η βόμβα όμως είχε σκάσει. Αυτό που αποτελούσε κοινό μυστικό σε όλη την χώρα, για πρώτη φορά είχε γίνει πια υπόθεση της κυβέρνησης. Το απόστημα είχε σπάσει. Τα τοπικά μέσα έγραψαν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση υπεξαίρεσης και απάτης στην ιστορία της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι αδελφοί Μάμιτς κατηγορούνταν ότι είχαν υπεξαιρέσει ένα ποσό 117.8 εκατομμυρίων Κούνα (15,2 εκατομμύρια ευρώ) από παράνομες συναλλαγές, πλαστά συμβόλαια, μίζες από παράνομα μυστικά συμβόλαια, που αφορούσαν πωλήσεις παικτών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στο εξωτερικό (Μόντριτς, Εντουάρντο, Λόβρεν, Βουκόγεβιτς, Τσόρλουκα, Κόβασιτς, Χαλίλοβιτς και πολλοί πολλοί άλλοι) αλλά και ακόμα 11,2 εκατομμύρια Κούνα (1,5 εκατομμύριο ευρώ) ως προϊόν φοροδιαφυγής. Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Αυτό ήταν το χειρότερα κρυμμένο μυστικό στην ιστορία του κροατικού ποδοσφαίρου. Όλοι το ήξεραν, μα ουδείς τολμούσε να μιλήσει. Κι αυτό γιατί το θέμα δεν ήταν καθαρά αθλητικό…
Τα νέα ταξίδεψαν με αστραπιαία ταχύτητα στην Σλοβενία. Τα δύο αδέλφια, αφού πρώτα συμβουλεύτηκαν το νομικό τους επιτελείο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Ζάγκρεμπ για να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη, όμως τους περίμενε μία ακόμα έκπληξη. Με το που πέρασαν τα σύνορα, το αυτοκίνητο τους ακινητοποιήθηκε από περιπολικά. Οι δύο άνθρωποι που αποτελούσαν για μία δεκαετία κράτος εν κράτει στο κροατικό ποδόσφαιρο είχαν πια χειροπέδες στα χέρια και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, μαζί με τον πρόεδρο της κροατικής ομοσπονδίας Νταμίρ Βρμπάνκοβιτς (παλιό εξέχον στέλεχος της Ντινάμο Ζάγκρεμπ), ο οποίος φερόταν ως συνεργός στο καλά στημένο πλυντήριο εξαγωγής ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό.
Όποιος γνωρίζει καλά τον Ζντράβκο Μάμιτς δεν παραξενεύτηκε από την οργίλη αντίδραση του: «Είναι μία γενοκτονία απέναντι σε μένα, την οικογένεια μου, την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και την Κροατία. Όλος ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια και θα καταλάβει ότι η κομουνιστική κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους για πολιτικούς σκοπούς, ενόψει των εκλογών του 2016. Φαίνεται ότι δεν ανέχονται ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις. Είναι μία εκδικητική κίνηση, απέναντι σε ανθρώπους που έχουν εκφράσει εδώ και χρόνια δημόσια τις δεξιές πολιτικές τους πεποιθήσεις». Ακριβώς τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε και η δικηγόρος τους Γιαντράνκα Σλοκοβιτς, που δήλωσε ότι οι πελάτες της είναι αθώοι λέγοντας πως: «είναι μία ύποπτη διαδικασία που έχει σαν πολιτικό σκοπό την εξαφάνιση του Ζντράβκο και του Ζόραν Μάμιτς από την αθλητική ζωή του τόπου».
Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1959 στο Μπιέλοβαρ, γιος μετανάστη στο Μόναχο, ο μεσαίος γιος μίας φαμίλιας που ζούσε και ανέπνεε για το ποδόσφαιρο. Ο βενιαμίν της οικογένειας Ζόραν, αν και δεν ήταν τίποτα το τρομερό έκανε μεγάλη καριέρα στην Μπουντεσλίγκα, ο πρωτότοκος Στόγιαν που ήταν το μεγάλο ταλέντο δεν εξελίχθηκε ποτέ και ο Ζντράβκο ήταν πάντα ο… καταφερτζής. Μολονότι έφτασε ως τις ακαδημίες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έκοψε την μπάλα από τα 15 του, καταλαβαίνοντας ότι δεν έχει μέλλον στην μπάλα, αλλά στις επιχειρήσεις. Την πρώτη του δουλειά θα μπορούσε να την σκαρφιστεί μόνο το μυαλό ενός παμπόνηρου πιτσιρικά. Ο 15χρονος Ζντράβκο αγόρασε -για ένα κομμάτι ψωμί- μεγάλα κομμάτια φελιζόλ, τα έκοψε σε τετράγωνα κομμάτια και ήταν ο αρχηγός της συμμορίας που τα πουλούσε ως καθισματάκια έξω από το «Μάξιμιρ»!
Σύντομα η φήμη του διαδόθηκε και ξεπέρασε τα στενά όρια της γειτονιάς του. Η επόμενη του δουλειά ήταν πλασιέ σε εργοστάσιο που εμπορευόταν δέρματα και υφάσματα. Αργότερα, δούλεψε πάλι ως πωλητής σε εργοστάσιο ξυλείας. Λέγεται, ότι χωρίς καν να περάσει τα σύνορα του Ζάγκρεμπ, μπορούσε να πουλήσει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε! Η πρώτη του επένδυση ήταν ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης αναψυκτικών, το οποίο πούλησε σε έναν αμφιβόλου ηθικής έμπορο. Η ανώμαλη οικονομική κατάσταση της μεταπολεμικής Κροατίας με τις νέες καπιταλιστικές επιρροές ευνοούσε την εύκολο και γρήγορο πλουτισμό.
Ο Μάμιτς αποφασίζει να γίνει ατζέντης και να μπει στο ποδόσφαιρο. Έμαθε την πιάτσα από διάφορα πόστα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ, την Όσιεκ, την Σέγκεστα και την Σέσβετε και σύντομα κατάλαβε ότι η δουλειά έχει ψωμί. Πολύ ψωμί! Το 2000 γίνεται μέλος του Δ.Σ. της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και ανοίγει την Mamic Sports Agency αλλά και την ASA International. Ο σκοπός του ήταν απλός. Ο ρόλος του εντός της Ντινάμο Ζάγκρεμπ του επέτρεπε να προσελκύει τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, τα οποία έκανε δώρο στο σύλλογο, μέσω αυτού τα διαφήμιζε εκτός συνόρων και μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών αμφιβόλου νομικής υπόστασης μπορούσε να τσεπώνει με «μαύρα λεφτά» τις τεράστιες υπεραξίες που αυτοί καρπώνονταν. Ακόμα και σήμερα ο Λούκα Μόντριτς του δίνει το 20% των ετήσιων εισόδων του. Ο Εντουάρντο Ντα Σίλβα που πήγε 16 ετών παιδάκι στην Ντινάμο και μετέπειτα έκανε χρυσά συμβόλαια σε Άρσεναλ και Σαχτάρ μόλις πέρυσι ξεμπέρδεψε νομικά με το «συμβόλαιο σκλαβιάς», όπως το χαρακτήρισε. Αν ήταν όμως μόνο αυτό, δεν θα έτρεχε τίποτα…
Έχει παραδεχθεί πάμπολλες φορές (on και off the record) ότι έχει «στήσει» ματς εντός συνόρων! Το στίγμα στον σύλλογο μετά το 1-7 από την Λιόν, σε ένα ματς που οι Γάλλοι ήθελαν νίκη με 6 γκολ διαφορά να προκριθούν και οι Κροάτες αμυντικοί έκλειναν το μάτι σχεδόν μετά από κάθε γκολ που έτρωγαν δεν θα φύγει ποτέ, έστω κι αν νομικά δεν αποδείχθηκε ποτέ τίποτα. Η ΟΥΕΦΑ τον κάλεσε σε απολογία, όταν η κάμερα τον έπιασε να πανηγυρίζει μία νίκη επί της λιθουανικής Εκράνας με ναζιστικό χαιρετισμό. Είχε αποβληθεί για 15 χρόνια από το ποδόσφαιρο, όταν χτύπησε ένα μέλος του Δ.Σ. της κροατικής ομοσπονδίας, όμως παραδόξως η ποινή άρθηκε αφού το θύμα απέσυρε τις κατηγορίες!
Η άσκηση φυσικής βίας είναι το φόρτε του. Το 1995 χειροδίκησε επί του Γιόζιπ Στόιτς, όταν αυτός εξελέγη αντ’ αυτού ως Τεχνικός Διευθυντής της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τον υποχρέωσε να σκαρφαλώσει σε φράχτη για να γλιτώσει! Την ίδια χρονιά, χτύπησε τον παίκτη της ΝΚ Ζάγκρεμπ Νίκο Τσέκα και επιτέθηκε σε ένα αστυνομικό που τόλμησε να του κόψει κλήση για παράνομο παρκάρισμα της πολυτελούς του Jaguar! Αυτή η τελευταία υπόθεση, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές που τράβηξαν 9 χρόνια, μπήκε στο αρχείο αφού ο αστυνομικός (πάλι περιέργως) απέσυρε την καταγγελία!
Το 2003, έχοντας πατερίτσες μετά από μία επέμβαση στο γόνατο, όρμησε στο δημαρχείο του Ζάγκρεμπ και με αυτή ως όπλο χτύπησε τον υπεύθυνο πολεοδομίας Μιλένκο Μέσιτς, όταν εκείνος δεν έκανε δεκτό το σχέδιο του για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη! Το χτύπημα ήταν τόσο ισχυρό που του έσπασε το χέρι, όμως ξανά παραδόξως, ουδεμία καταγγελία έγινε στην αστυνομία!
Ο αγαπημένος του στόχος όμως, ήταν πάντα οι δημοσιογράφοι, αφού πάντα ένιωθε ανέγγιχτος, υπεράνω όλων. Ο δημοσιογράφος Kristijan Toplaja αναγκάστηκε να κρυφτεί στους θάμνους όταν τόλμησε να τον διακόψει στην μεικτή ζώνη, πέταξε μία αλατιέρα (!) σε ένα δημοσιογράφο της εφημερίδας 24 sata, εκτόξευσε θανατικές απειλές εναντίον ενός άλλου της Jutarnji List, που τόλμησε να του κάνει κριτική σε ένα άρθρο του, ενώ σχεδόν κάθε του συνέντευξη τύπου που συνήθως είναι κάτι ωριαίοι μονόλογοι είναι γεμάτοι φωνές, απειλές, ύβρεις!
Τον τελευταίο καιρό είναι παραδόξως σιωπηλός. Αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και κρύβεται για να αποφύγει τις εκρήξεις οργής. Δεν ήταν δική του επιλογή. Ο στενός του φίλος Μάριαν Χαντζέκοβιτς πρόσφατα αγόρασε την εταιρία EPH, που είναι ο μεγαλύτερος επικοινωνιακός κολοσσός της χώρας και μέσω του οποίου ελέγχει τα πιο επιδραστικά media στην Κροατία. Πλέον κάθε κουβέντα του Μάμιτς μοιράζεται με προσεγμένο δελτίο μόνο στα κατάλληλα mail και δημοσιεύεται επιμελώς από τα «δικά του» μέσα, ώστε να μην πλήττεται άλλο η δημόσια του εικόνα.
Ο Μάμιτς κατάφερε κάτι που ουδείς άλλος έχει πετύχει στην χώρα με οποιαδήποτε ομάδα. «Κλείδωσε» ισόβια το πρωτάθλημα στο «Μάξιμιρ». Το παίρνει σερί για 10 χρόνια κι ας έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα 15 προπονητές. Θα περίμενε κανείς, η οπαδική βάση του συλλόγου να έχει γιγαντωθεί. Να λατρεύεται σαν ήρωας από τον κόσμο της ομάδας. Φευ! Στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι μία ομάδα λαϊκής βάσης. Οι διαχειριστές / πρόεδροι της εκλέγονται από τα μέλη της.
Από την στιγμή που ο Μάμιτς ανέβηκε στην εξουσία του συλλόγου με διάφορα γραφειοκρατικά τρικ, φροντίζει ώστε οι κάλπες να βγάζουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Το μότο «ένα μέλος, μία ψήφος» ήταν το σύνθημα χιλιάδων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που μάταια ζητούν δημοκρατικές εκλογές στο σύλλογο. Οι πάνω από 50.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν για να απαιτήσουν νόμιμες, καθαρές, δημοκρατικές εκλογές στο σύλλογο πρακτικά πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού οι διασυνδέσεις του Μάμιτς σε πολιτικό, δικαστικό και μιντιακό επίπεδο έσβησαν τις εστίες φωτιάς.
Η πλατιά μάζα των αυθεντικών οπαδών της ομάδας νιώθει ότι ο Μάμιτς αφαίρεσε από τον σύλλογο την αυθεντική του ταυτότητα. Στην αρχή άρχισαν να αραιώνουν από τις εξέδρες, μολονότι η ομάδα κέρδιζε συνεχώς. Στην συνέχεια άρχισαν να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους με συνθήματα. Αργότερα με t-shirt που είχαν ένα σταυρό στην προσωπογραφία του Μάμιτς. Περίπου 1000 ultras της ομάδας που πρωτοστάτησαν σε αυτό κίνημα δεν μπορούν πια να ξαναπατήσουν στο γήπεδο.
Όλη την περσινή χρονιά η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έπαιζε μεταξύ συγγενών και φίλων (3.050 ο μέσος όρος εισιτηρίων) σε ένα γήπεδο 38.000 θέσεων! Οι φανατικοί μποϋκοτάρουν συστηματικά πια τα ματς της αγαπημένης τους ομάδας και μόλις το καλοκαίρι κάποιοι εξ’ αυτών συσπειρώθηκαν ξανά κι έσπασαν την αποχή, λίγο μετά την σύλληψη του Μάμιτς. Ακόμα και στο ματς της πρεμιέρας του  Champions League απέναντι στην Άρσεναλ (μετά από χρόνια αποχής από τους ομίλους) το γήπεδο ήταν μισοάδειο (ή μισογεμάτο, όπως το βλέπει κανείς) με 17.840 εισιτήρια.
Ο έλεγχος του στο εσωτερικό της χώρας είναι ολοκληρωτικός. Ο άλλοτε σεβάσμιος Νταβόρ Σούκερ (πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας) θεωρείται σήμερα μία μαριονέτα του Μάμιτς, ο οποίος μπορεί να επηρεάζει τις κλήσεις σε όλες τις εθνικές ομάδες, ώστε να αυξάνει την αξία των παικτών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ειδικά αυτών που εκπροσωπεί. Μπορεί πια να εκλέγει δικούς του ανθρώπους στην ηγεσία της κροατικής λίγκας ή της επιτροπής διαιτησίας. Να κάνει επίδειξη δύναμης στους εσωτερικούς αντιπάλους του, όπως και όποτε θέλει.
Λίγο πριν το περσινό ντέρμπι αιωνίων, οι οπαδοί της Χάιντουκ που ταξίδεψαν στο Ζάγκρεμπ -παραδόξως- κρατήθηκαν από την αστυνομία στα περίχωρα της πόλης, δίχως να έχουν πρόσβαση στο γήπεδο. Η Χάιντουκ αρνήθηκε να αγωνιστεί δίχως τους οπαδούς της και όχι μόνο τιμωρήθηκε με μηδενισμό και αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα, αλλά και με χρηματικό πρόστιμο! Μία ακόμα επίδειξη δύναμης! Η διαδήλωση 30.000 ατόμων που ακολούθησε στο Σπλιτ κατά του Μάμιτς και της κροατικής ηγεσίας στο ποδόσφαιρο πήγε κι αυτή άκλαφτη!
Μετά από 11 ημέρες στην στενή, οι αδερφοί Μάμιτς αποφυλακίστηκαν. Σε μία από τις ανακρίσεις που διέρρευσαν στο φως της δημοσιότητας ο Ζντράβκο Μάμιτς φέρεται να λέει στον άνθρωπο που τον ανακρίνει: «θα σε κόψω κομματάκια και θα σε θάψω». Ακόμα και σήμερα, 100 μέρες μετά την σύλληψη τους, δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος, έστω κι αν η έρευνα συνεχίζεται (;). Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League που ήρθε ως μάννα εξ’ ουρανού θα φέρει στα ταμεία του συλλόγου (πέρυσι έκλεισε με παθητικό 12 εκατομμυρίων ευρώ) πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, περίπου όσα φέρονται να καταχράστηκαν από τα ταμεία του συλλόγου! Αλήθεια, για πόσο ακόμα θα συνεχίζουν να ξεγλιστρούν από όλα;
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...