ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ*Η μονομαχία του Ράλλη και του Κωνσταντόπουλου, επειδή βρίστηκαν στη βουλή... Κατάφεραν να αστοχήσουν και οι δύο, αλλά δεν τήρησαν τον κανόνα της «συμφιλίωσης»

Νομίζετε ότι οι μονομαχίες γίνονταν μόνο στην άγρια δύση του Ελ Πάσο; Λάθος. Και στην Ελλάδα ήταν ένας τρόπος με τον οποίο οι άνδρες έλυναν τις διαφορές τους και μάλιστα ακόμη και οι πολιτικοί, που υποτίθεται ότι είχαν άλλα εργαλεία, όπως ο διάλογος. Ένας από τους μονομάχους ήταν ο Δημήτριος Ράλλης που διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός!
Η εσωκομματική μονομαχία Ο Δ. Ράλλης αν και ο πατέρας του ήταν υπουργός είχε έντονη αντιμοναρχική δράση κατά του Όθωνα.

 Μετά από τις σπουδές του στο Παρίσι, επέστρεψε και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ανήκε στην πλευρά του Χαρίλαου Τρικούπη, οποίος τον έκανε υπουργό, αλλά δημιούργησε δικό του κόμμα, το οποίο αποκάλεσε «τρίτο κόμμα». Το Φεβρουάριο του 1892 ο βασιλιάς Γεώργιος, που είχε διαδεχθεί τον Όθωνα έδωσε εντολή στο κόμμα του να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά αποδέκτης δεν ήταν αυτός. Η εντολή δόθηκε στον βουλευτή, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Ο Κωνσταντόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση και ακολούθησε σκληρή εσωκομματική κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών.

Αν και ήταν καλοί ρήτορες κανένας δεν είχε ισχυρά επιχειρήματα, που να πείθουν τον άλλο. Ο Δημήτριος Ράλλης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αυλικοφωλιά» και οι δυο πολιτικοί είπαν μεταξύ τους βαριές κουβέντες Ο Δημήτριος Ράλλης υπήρξε πέντε φορές πρωθυπουργός στη νεοσύστατη Ελλάδα Ο Δημήτριος Ράλλης υπήρξε πέντε φορές πρωθυπουργός στη νεοσύστατη Ελλάδα Ο Ράλλης πήρε το ζήτημα προσωπικά και δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να ασκεί έντονη κριτική στον Κωνσταντόπουλο. Το Νοέμβριο του 1893 ήρθε και η μοιραία σύγκρουση.




 Ο Ράλλης «πυρπολούσε» διαρκώς τον Κωνσταντόπουλο με καυστικά σχόλια και σημειώθηκαν επεισόδια μέσα στη Βουλή. Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως η μονομαχία θα έδινε τέλος στην προσωπική τους αντιπαράθεση. Ο βουλευτήε Κωνσταντίνος Κωνσατντόπουλος σχημάτισε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εντολή του βασιλιά Γεώργιου Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος σχημάτισε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εντολή του βασιλιά Γεωργίου Η μονομαχία την οποία ζήτησε ο Κωνσταντόπουλος, ορίστηκε στο Γουδί στις 19 Νοεμβρίου, 9 το πρωί.

Μάρτυρες ήταν οι συνταγματάρχες του πεζικού Γεώργιος Μαυρομιχάλης και Χρήστος Μπότσαρης από τη μεριά του Κωνσταντόπουλου. Από τη μεριά του Ράλλη ήταν οι βουλευτές Γεώργιος Κρεστενίτης και Αριστόβουλος Μάνεσης. Παρευρέθηκαν, επίσης, οι γιατροί Αμπελάς και Βελλίνης. Οι δύο άντρες πυροβόλησαν αλλά δεν βρήκαν στόχο. Έτσι, η μονομαχία έληξε αναίμακτα χωρίς όμως να δώσουν τα χέρια, όπως προέβλεπαν οι κανόνες των μονομαχιών.

Η μονομαχία του Δημήτριου Ράλλη με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο Η μονομαχία του Δημήτριου Ράλλη με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Δημήτριος Ράλλης έπαιρνε μέρος σε μονομαχία. Με τον ίδιο τρόπο είχε λύσει και τις διαφορές του με τον βουλευτή της Λακωνίας, Λεωνίδα Πετροπουλάκη. Ο Ράλλης νίκησε τραυματίζοντας τον βουλευτή στην ωμοπλάτη....
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...