Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, τη Δευτέρα το βράδυ, με την οποία θα ανοίξουν οι 3ήμερες εργασίες, με κορύφωση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Πάταξη διαφθοράς -παράλληλο πρόγραμμα -υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι το τρίπτυχο της πρωθυπουργικής ομιλίας ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η παρέμβασή του στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 
 Με την ομιλία του πρωθυπουργού ανοίγει το απόγευμα της Δευτέρας η αυλαία της τριήμερης ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους στόχους της 4ετίας που ανοίγεται μπροστά, με έμφαση στις άμεσες προτεραιότητες, έτσι όπως καθορίζονται από τη συμφωνία με τους εταίρους, αλλά και το άλλο, παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η σειρά των υπό κατάθεση νομοσχεδίων θα καθοριστεί πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις αποφάσεις του αυριανού Eurogroup και τις προτεραιότητες που θα ορισθούν εκεί, ενώ σειρά θα πάρουν στη συνέχεια τα έξι νομοσχέδια που ήταν από πριν έτοιμα, προτού δηλαδή οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Με καμβά τις κατευθύνσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να προτάξει ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, με στόχο να γίνουν άμεσα τα επόμενα δύο βήματα: διαπραγμάτευση για το χρέος και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι τρεις... «διαβολοβδομάδες»

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ήταν στην αποστολή της Νέας Υόρκης έλεγε από εκεί ότι η Αθήνα δεν έχει να φοβάται καθυστερήσεις ούτε υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες». Η κυβέρνηση, ωστόσο, είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει διαφορετικές προσεγγίσεις από τους εταίρους (όλοι θυμούνται τις διαφορές ΔΝΤ και Ευρωπαίων για μεταρρυθμίσεις και χρέος). Κατά το παρελθόν, έτσι, «πολλές φορές υπάρχει αναντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων - και το έχουμε δει στο παρελθόν, στο ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη», υπογράμμιζε η ίδια κυβερνητική πηγή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να αναδείξει τα σημεία της συμφωνίας με θετικό πρόσημο, τα οποία θα κάνει πράξη. Αυτά είναι, το χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής (αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει κάθε λόγο να πετύχει εκεί όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν πως... δεν έβλεπαν), το χτύπημα κατά της αδήλωτης εργασίας αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.
Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, επιπλέον, πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής εκκρεμή ζητήματα: «κόκκινα» δάνεια, εργασιακά -συλλογικές συμβάσεις, τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα ισοδύναμα για τον ΑΔΜΗΕ, τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Το παράλληλο πρόγραμμα

Εκτός όμως από τη συμφωνία, υπάρχουν και οι πολιτικές πέραν αυτής. «Η πολιτική εκτός συμφωνίας θα τρέχει παράλληλα με την υλοποίησή της», αναμένεται να τονίσει αύριο το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας. Η προηγούμενη εμπειρία, ολόκληρη η κυβέρνηση να είναι απορροφημένη από τη διαπραγμάτευση, απέδειξε τις αδυναμίες της στρατηγικής αυτής. Ώς εκ τούτου, η κυβέρνηση στο σύνολό της και περισσότερο οι αρμόδιοι υπουργοί σηκώνουν από την Πέμπτη το πρωί τα μανίκια σε τρεις άξονες: πρώτον, την κοινωνική πολιτική, δεύτερον, την πάταξη της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος και, τρίτον, τον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά, στην κοινωνική πολιτική, αυτή η κυβέρνηση επενδύει πολλά στον χώρο της Παιδείας, εκεί όπου θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει διάφορα εκκρεμή θέματα, όμως κάτι που θα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Φίλη είναι η διάθεση συναίνεσης μέσα από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Στον άλλον πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής, την Υγεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά της με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση με κορμό τη ριζοσπαστική Αριστερά αναπόφευκτα όμως θα επιδείξει μέγιστο ενδιαφέρον για την ένταξη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Τρίτος πυλώνας της κοινωνικής πολιτικής, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιστική κρίση, θέμα που, κατά προτεραιότητα, άρχισε να αντιμετωπίζει η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία. Αλλά οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από όλα...

Κεντρικός στόχος, η διαφθορά

Στο κεφάλαιο «διαφθορά - μαύρο χρήμα», είναι ήδη αντιληπτό ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα διαθέτει στελέχη με γνώση και αποφασιστικότητα να χτυπήσουν τις διαδρομές μαύρου χρήματος, ενώ ταυτόχρονα θα επεκταθεί και θα αναμορφωθεί η διαδικασία τού πόθεν έσχες. Πάντως, το χτύπημα της διαφθοράς αναδεικνύεται σε κεντρικό στόχο αυτής της κυβέρνησης και διϋπουργικών δράσεων.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση διαθέτει υφυπουργό με αποκλειστική αρμοδιότητα το θέμα αυτό, τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος θα ηγηθεί της προσπάθειας για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, της καινοτομίας, των συνεταιρισμών, της αποκέντρωσης των έργων.
Ενώ, όπως είχε επισημάνει και ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να επαναλάβει και αύριο, η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει προς ψήφιση τα εκκρεμή νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές συχνότητες, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, την έρευνα και καινοτομία, τέλος, όπως και πιο πάνω αναφέρθηκε, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ένα ειδικό θέμα που η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει, με συνέπειες δύσκολο να προσδιοριστούν από εβδομάδα σε εβδομάδα, είναι το προσφυγικό. Επί παραδείγματι, ποιος μπορεί σήμερα να προβλέψει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι προσφυγικές ροές μετά τους βομβαρδισμούς της Μόσχας; Ο πρωθυπουργός επέμεινε σε συναινετικές, διπλωματικές λύσεις, και με τη συμμετοχή της Τουρκίας σημειωτέον.
Κλείνοντας, αξίζει να θυμηθούμε το... καμπανάκι του πρωθυπουργού από το υπουργικό συμβούλιο, «κανείς μας δεν είναι μόνιμος, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε σας, ανήκουν στον ελληνικό λαό». Και υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται να διαμηνύσει πως σε κάθε υπουργείο θα τεθούν στόχοι άμεσοι, μετρήσιμοι και ελέγξιμοι, ανά πάσα στιγμή και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ με την παρέλευση του α' εξαμήνου θα γίνει η συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και ενός εκάστου υπουργού.