Πορτογαλία: Πήλινα πόδια για την νέα κυβέρνηση Κοέλιο

 Πορτογαλία: Τρικομματική Αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία;οχι απο Μερκελ??


Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας ξαναδιόρισε χθες τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της Κυριακής που ανέδειξαν το κόμμα του νικητή χωρίς όμως να πάρει την πλειοψηφία.


Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιο πήρε 38,6% στις εκλογές, παρά τα τέσσερα χρόνια δύσκολων μέτρων λιτότητας στη χώρα, ακολουθούμενος με απόσταση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (32,3%), του οποίου ο ηγέτης Αντόνιο Κόστα είπε την Τρίτη ότι ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη βουλή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ - το οποίο είναι αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ - και οι Κομμουνιστές κέρδισαν συνολικά 122 από τις 230 έδρες της βουλής, συγκρινόμενες με τις 107 το κεντροδεξιού συνασπισμού.






Μετά την αποτυχία συνομιλιών μεταξύ του Κοέλιο και του Κόστα για σχηματισμό κυβέρνησης, ο συντηρητικός πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε σε διάγγελμα στην τηλεόραση, «Έχω διορίσει τον κ. Κοέλιο ως πρωθυπουργό γιατί ηγείται ενός συνασπισμού ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.»

Αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην επιβιώσει. Αν τα τρία αριστερά κόμματα μαζί με τους Πράσινους καταφέρουν να επισημοποιήσουν μια βουλευτική ένωση - πράγμα το οποίο πλησιάζει να γίνει, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης - οι μέρες της κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι ήδη μετρημένες.

Η απόφαση του προέδρου να στραφεί στον Κοέλιο πρώτα «θα κοστίσει στη χώρα πολύ χρόνο γιατί το άτομο που έχει διοριστεί πρωθυπουργός αναπόφευκτα θα ανατραπεί από το κοινοβούλιο,» είπε ο σοσιαλιστής βουλευτής Χοάο Σοάρες.

Ο πρόεδρος Σίλβα αναγνώρισε την πιθανότητα αυτή, λέγοντας ότι "η τελευταία λέξη τώρα ανήκει στη βουλή" και προσθέτοντας ότι η απόρριψη του προγράμματος της κυβέρνησης από μια απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών θα εξαναγκάσει τη νέα κυβέρνηση σε παραίτηση.

Τώρα ο Κοέλιο πρέπει να ορίσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του μέσα σε 10 μέρες από τη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση.

Προτού την ανακοίνωσή του Σίλβα χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα να κυβερνήσει την Πορτογαλία μια σοσιαλιστική κυβέρνηση με υποστήριξη της σκληρής αριστεράς. Αν γίνει αυτό, είπε σε δηλώσεις του ενώ προσερχόταν στην ετήσια συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), «θα είναι η πρώτη φορά στη δημοκρατική ιστορία της Πορτογαλίας που το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές δεν κυβέρνησε.»

Αντίστοιχα στην Ισπανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι σοσιαλιστές θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν συμμαχήσουν με το νέο κόμμα ενάντια στη λιτότητα, το Ποδέμος, άλλο ένα αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το νέο κεντροδεξιό κόμμα Θιουδαδάνος.

Στο ίδιο συνέδριο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε ότι μια τέτοια σοσιαλιστική συμμαχία στην Πορτογαλία θα ήταν «πολύ αρνητική» εξέλιξη.
Πηγη
 Πορτογαλία: Τρικομματική Αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία;
Αναμένοντας τον πρόεδρο της Πορτογαλίας να ανακοινώσει πιθανώς και σήμερα σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τα κόμματα της Αριστεράς διαμήνυσαν ότι έχει επιτευχθεί μεταξύ τους συμφωνία και ότι οι Σοσιαλιστές με το ριζοσπαστικό Μπλόκο της Αριστεράς και τους κομμουνιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι επαφές με των αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα, ο οποίος με βάση το Σύνταγμα έχει την εξουσία να δώσει την εντολή στο κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογές- δηλαδή στον κεντροδεξιό Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Βουλή και θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Οι Σοσιαλιστές, όμως, που αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα με 32,3% του διαμήνυσαν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τα άλλα δυο κόμματα της Αριστεράς και επομένως διαθέτουν τις απαραίτητες 122 έδρες στην Βουλή για να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Η εντολή στην κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι «χάσιμο χρόνου», δήλωσε και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σούσα.
Ο Σοσιαλιστής ηγέτης, Αντόνιο Κόστα, υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο θα συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, αν και προτίθεται να «γυρίσει σελίδα στην λιτότητα».
Προεκλογικά το μεν Μπλόκο διακήρυσσε ότι θα θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος και να καταργήσουν τα μέτρα λιτότητας, οι δε κομμουνιστές ότι θέλουν να δουν την Πορτογαλία εκτός ευρωζώνης. Τώρα και τα δυο κόμματα δηλώνουν πρόθυμα να υπαναχωρήσουν, προκειμένου να εμποδίσουν την επιστροφή της κεντροδεξιάς την εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση εάν πάρουν πράγματι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο δρόμος μπροστά τους θα είναι δύσκολος και στους μεταξύ τους συμβιβασμούς και στις σχέσεις τους με τις Βρυξέλλες. Οπως γράφει η El Pais- μεταξύ άλλων, στόχος των τριών κομμάτων είναι:
▶ Κατώτατος μισθός: Μετά από τέσσερα χρόνια καθήλωσης του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση Κοέλιο τον αύξησε στα 505 ευρώ. Το Μπλόκο και οι Κομμουνιστές θέλουν να φθάσει στην θητεία αυτής της Βουλής στα 600 ευρώ, Οι Σοσιαλιστές έχουν υποσχεθεί να τον αυξήσουν, αλλά δεν έχουν προσδιορίσει πόσο. Στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός είναι 648 ευρώ.
▶ ΦΠΑ: Προεκλογικά οι Σοσιαλιστές υπόσχονταν την μείωση του ΦΠΑ στην εστιάσει από το 23% στο 13%. Το Μπλόκο προτιμά την μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 23% στο 6%.
▶ Κοινωνική Ασφάλιση: Οι Σοσιαλιστές πρότειναν την μείωση των εισφορών των πολιτών, αλλά με την παράλληλη μείωση των συντάξεων. Η πρόταση αποδοκιμάστηκε από όλους.
▶ Μισθοί Δημοσίων Υπαλλήλων: Και τα τρία κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν. Οι προτάσεις όμως διαφέρουν στον ρυθμό αποκατάστασης τους. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αναπλήρωση κατά 25% των απωλειών στις αμοιβές  ετησίως, οι Σοσιαλιστές λένε 50% τον χρόνο και τα δυο άλλα αριστερά κόμματα θέλουν πλήρη αποκατάσταση των αμοιβών τώρα.
▶ Συντάξεις: Η συμφωνία των τριών κομμάτων αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι δεν θα υποστούν άλλες απώλειες στα εισοδήματα τους. προβλέπει
Ολα τα μέτρα που αναφέρονται στην συμφωνία θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό (μόνο η μείωση του ΦΠΑ προβλέπεται να κοστίσει 400 εκατομμύρια) και χωρίς «ισοδύναμα» η Λισαβόνα δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες, όπως έχει υποσχεθεί ο Κόστα, ειδικά στην μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. 

 πηγη

Μια ηθοποιός που έγινε πολιτικός και ένας πρώην μεταλλεργάτης μπορεί να κρατούν το κλειδί για το αν η Πορτογαλία θα αποκτήσει τελικά την πρώτη εδώ και δεκαετίες αριστερή κυβέρνησή της, μετά το αμφίρροπο αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα.


Η 42χρονη Καταρίνα Μαρτίνς, μόλις που αρχίζει να συνηθίζει στο φως των προβολέων της πολιτικής δημοσιότητας ως επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ, ενώ ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ζερόνιμο ντε Σόουζα, έχει ήδη ακονίσει τις δεξιότητές του επιτιθέμενος στον καπιταλισμό εδώ και 40 χρόνια στη Βουλή.
Όμως ο ανερχόμενος αστέρας είναι η Μαρτίνς. Είναι έτοιμη να παίξει τον μεγαλύτερο έως τώρα ρόλο της οδηγώντας το κόμμα της, που τάσσεται κατά της λιτότητας, σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, η οποία χρειάζεται όμως και τους Κομμουνιστές του Σόουζα για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εκδιώξει έτσι από την εξουσία τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τους συντηρητικούς του.
«Είναι ένα φρέσκο πρόσωπο,όπως και ο Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας», σημειώνει το Ρόιτερς, που ενθουσίασε τους νεαρούς οπαδούς οι οποίοι είχαν χάσει τις ελπίδες τους στη διάρκεια της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο στο πλαίσιο της διάσωσης της πορτογαλικής οικονομίας από την Ε.Ε και το ΔΝΤ.
Ωστόσο είναι επίσης αποφασισμένη να διδαχθεί από την εμπειρία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση. Είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί», είχε πει η Μαρτίνς, η οποία έχει σπουδάσει γλωσσολογία και ντύνεται σχεδόν πάντα με μπλου-τζιν και μπλούζα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, τον Αύγουστο, πριν επανεκλεγεί στη συνέχεια στο αξίωμα.
Ενώ άλλοι φωνασκούν, εκείνη μιλάει με αφοπλιστική ψυχραιμία και βρίσκει απήχηση στην πορτογαλική πολιτική, στην οποία κυριαρχούν οι άνδρες, εκφράζοντας με ηπιότητα ένα κατηγορηματικό μήνυμα για την υπεράσπιση των μισθών, των συντάξεων και τους κράτους πρόνοιας.
«Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον δρα Πέδρο Πάσος Κοέλιο να ζητήσει συγγνώμη από τη χώρα», είπε χαμογελώντας ελαφρά και αναφερόμενη στο πρόγραμμα λιτότητας του απερχόμενου πρωθυπουργού στη διάρκεια ενός προεκλογικού ντιμπέιτ.

«Μεγάλη Καταρίνα»

Η Μαρτίνς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Αριστερού Μπλοκ το 2009, όμως ο πατέρας της, ένας καθηγητής μαθηματικών, και ο αδελφός της είχαν συμμετάσχει στο κόμμα κατά την ίδρυσή του το 2000.
Τα κακά αποτελέσματα του κόμματος στις πρόωρες εκλογές του 2011, όταν ο πρώην ηγέτης του, ο Φρανσίσκο Λούκα, απέτυχε να εκμεταλλευθεί την υποβόσκουσα κρίση του χρέους που ανάγκασε την Πορτογαλία να ζητήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την άνοδό της, το 2014, στη θέση του αρχηγού του κόμματος.
Και αυτόν τον μήνα, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Πορτογαλίας επέστρεψε στην ανάπτυξη και βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης, η Μαρτίνς οδήγησε το κόμμα της στο καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που σημείωσε ποτέ, με 10,2% των ψήφων, ένα ποσοστό που βοήθησε στο να μην μπορέσει ο Πάσος Κοέλιο να εξασφαλίσει μια νέα πλειοψηφία.
Οι οπαδοί της Μαρτίνς συνόψισαν τις ελπίδες τους αρχίζοντας να την αποκαλούν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «Μεγάλη Καταρίνα», ενώ μερικά μέσα ενημέρωσης, μετά την τελευταία άνοδο του κόμματός της, την επονομάζουν «Τυφώνα Καταρίνα».
«Στη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν εμφανίσθηκε στο προσκήνιο, οι ψηφοφόροι ταυτίζονταν πολύ με την Καταρίνα, ήταν πολύ σαφές», λέει ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Αριστερού Μπλοκ Ρικάρντο Μορέιρα. «Είχε την ικανότητα να πιάνει τις ελπίδες του λαού».
Η Μαρτίνς πρέπει τώρα να ζυγίσει προσεκτικά την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει στη δημοτικότητά της η συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους μετριοπαθέστερους Σοσιαλιστές, καθώς και ποιές πολιτικές είναι έτοιμη να δεχθεί.
Έχει δηλώσει πως θα επιμείνει στους στόχους της Ε.Ε για μείωση του ελλείμματος, κάτι που αποτελεί ήδη μεγάλο αντίτιμο, όμως επιμένει ότι οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις πρέπει να αναθεωρηθούν.
Ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα αρχίζει σήμερα Τρίτη διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων πριν επιλέξει έναν πρωθυπουργό.
Ο Πάσος Κοέλιο εξακολουθεί να περιμένει ότι θα πάρει την εντολή, όμως θα χρειασθεί την υποστήριξη του ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα , ο οποίος μοιάζει περισσότερο διατεθειμένος να συμμαχήσει με τους Σόουζα και Μαρτίνς.
«Η Καταρίνα ήταν ανέκαθεν σαφής και προτιμώ να χρησιμοποιήσω τα δικά της λόγια: “Το Αριστερό Μπλοκ θέλει να γίνει κυβέρνηση στην Πορτογαλία», λέει ο Μορέιρα.

Το τέλος του «Τείχους του Βερολίνου» της Πορτογαλίας;

Όμως, παρά τις φιλοδοξίες της, για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει επίσης να καταφέρει να δελεάσει τον κομμουνιστή ηγέτη Σόουζα, το κόμμα του οποίου κέρδισε το 8,2% των ψήφων.
Για χρόνια ο 68χρονος Σόουζα κυριάρχησε στην σκληροπυρηνική αριστερά της Πορτογαλίας υπερασπιζόμενος με πείσμα τα δικαιώματα των εργατών και υποστηρίζοντας πως η Πορτογαλία πρέπει να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει το ευρώ και να ανακτήσει τη «νομισματική κυριαρχία» της.
Ωστόσο μερικοί απ” αυτούς που βρίσκονται κοντά στον Σόουζα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 1975 και ήταν δύο φορές υποψήφιος για πρόεδρος της Πορτογαλίας, πιστεύουν πως μπορεί να είναι περισσότερο πρόθυμος απ” όσο πολλοί πιστεύουν για έναν συμβιβασμό για την εκδίωξη της κεντροδεξιάς.
«Δεν είναι δογματικός και σίγουρα δεν είναι ο άκαμπτος, άκαρδος σταλινιστής όπως μερικές φορές προσπαθούν να τον εμφανίσουν τα μέσα ενημέρωσης», λέει ο Κλεμέντε Άλβες, ένας σύντροφός του κομμουνιστής που ξέρει τον Σόουζα εδώ και 40 χρόνια και τον περιγράφει ως «έναν φυσιολογικό άνθρωπο» που του αρέσει να κάνει παρέα με φίλους, να λέει αστεία, να παίζει χαρτιά και να απολαμβάνει ένα ποτό.
«Θα κάνει από την πλευρά του τα πάντα για να βάλει ένα τέλος σ” αυτή την κυβέρνηση και να κυβερνήσουν στη θέση της οι Σοσιαλιστές», προσθέτει ο Άλβες.
Η Μαρτίνς και ο Σόουζα έχουν αμφότεροι πει στον Κόστα ότι είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν –είτε μέσω μιας κυβέρνησης συνασπισμού είτε συμμαχώντας μαζί του στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια στροφή για την σκληροπυρηνική αριστερά έπειτα από χρόνια που αντιπολιτευόταν τους μετριοπαθέστερους Σοσιαλιστές.
Ο Κόστα έχει ήδη δηλώσει γι” αυτή τη στροφή πως σηματοδοτεί την «πτώση του Τείχους του Βερολίνου στην Πορτογαλία».
Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν πως ο Σόουζα ενδέχεται να είναι δύσκολο να πειστεί, μετά τα πολλά χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
«Δεν αμφιβάλλω πως, αν ο Σόουζα καταλήξει σ” έναν συμβιβασμό με τα άλλα κόμματα, θα τηρήσει όλους τους όρους», λέει ο Άλβες. «Όμως και οι άλλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, αν δει πως οι άλλοι δεν τηρούν τους όρους, θα αναγνωρίσει πως ήταν ένα λάθος και δεν θα υπάρχει πια συμφωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...