«Γαλλικό κλειδί» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας βρήκε ο Τσίπρας...Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Ολάντ

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αρένα πλειστηριασμών (Vid)
(Vid)
«Χείρα βοηθείας» στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για τον μεγάλο σκόπελο των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας επεφύλασσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, προβάλλοντας εκ νέου ως ύψιστο θέμα της ατζέντας πλέον την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να φύγει οριστικά από το τραπέζι η ανόητη συζήτηση για Grexit, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία «αρένα πλειστηριασμών».

Ο Γάλλος Πρόεδρος σε μια ασυνήθιστη παρέμβασή του ακύρωσε ουσιαστικά τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας για τα κόκκινα δάνεια και τόνισε την ανάγκη να γίνει συζήτηση στην Ευρώπη.
Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Φρ. Ολαντ δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία στην αξιολόγηση. «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες είναι αυτά τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα μια «αρένα πλειστηριασμών». 

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν θα δεχτεί να γίνει αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «Άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και τα συμφωνηθέντα και άλλο κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κάποιος κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η χώρα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι το τέλος Νοέμβριου και ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Ειδικότερα στέλνοντας ξεκαθαρο μήνυμα στην τρόικα και με την στήριξη του Ολάντ είπε: «Όποιος νομίζει πως θα μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας, να γνωρίζει ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. H Ελλάδα είναι ισότιμος εταίρος κι όχι κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή. Σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά απαιτούμε και σεβασμό».
..

Τσίπρας: Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η χώρα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε παρότι υπάρχουν μέτρα που ψηφίστηκαν στα οποία διαφωνεί. .. «Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, όμως οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό, με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων δυνάμεων που ήθελαν διαίρεση της Ευρώπης, σχέδια που ίσως δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει», τόνισε. «Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ΄αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης. ..
 Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη», είπε. Ολάντ: Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες .. Η Γαλλία είναι πάντα σύμμαχος της Ελλάδας, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος. Το ελληνικό έθνος μπορεί να έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχασε την ψυχή του, τόνισε. .. «Αν κινητοποιήθηκα τόσο πολύ δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο πρώτος που το είπε αυτό ήταν ο Ντε Γκόλ, τόνισε. .. Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Τι σημαίνει «αξιολόγηση»; αναρωτήθηκε. «Πρέπει να ακούσουμε τους Ελληνες, που λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι απαραίτητο για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα». Αυτοί που διαπραγματεύονται πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους, συμπλήρωσε. Εμείς δεν μπορούμε να κινηθούμε μόνοι. Πρέπει να συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις, την προώθηση επενδύσεων και την επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό. Για το μεταναστευτικό, ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Συνολικά 500.000 πρόσφυγες υποδέχτηκε η χώρα και αυτό είναι ένα βάρος για την Ελλάδα, είπε με νόημα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots και να στηρίξουμε οικονομικά και με εξοπλισμό την Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...