Μιανμάρ: Συντριπτική νίκη της Αντιπολίτευσης

Περισσότερο από το 70% των εδρών σε όλη τη Μιανμάρ κέρδισε το κόμμα του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος. Το ποσοστό αυτό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, στο μέχρι πρότινος κόμμα της αντιπολίτευσης. Σε δήλωση νίκης προέβη το κόμμα NLD παρά την αναβολή από την εκλογική επιτροπή της ανακοίνωσης των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.


Συντριπτική νίκη του κόμματος της Αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ. Παραμένει ερώτημα τι θα πράξει η Αούνγκ Σαν Σου Κι στο ζήτημα της πρωθυπουργίας​
Η άνοδος στην εξουσία της Αούνγκ Σαν Σου Κι αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα εποχή τη χώρα, μετά από δεκαετίες στρατιωτικής χούντας. Παρά την επίσημη αυτοδιάλυση του στρατιωτικού καθεστώτος το 2011, πρώην στρατηγοί είναι ακόμα στην εξουσία, έχοντας εξασφαλισμένο -βάσει Συντάγματος- το 25% των εδρών. Η 70χρονη ακτιβίστρια και πολιτικός, κόρη του στρατηγού Αούνγκ Σαν, ήρωα της ανεξαρτησίας της Μιανμάρ, πέρασε 20 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, πριν αφεθεί ελεύθερη το 2011 στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Θέιν Σέιν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια η Αούνγκ Σαν Σου Κι ενσαρκώνει τις ελπίδες για δημοκρατία στη χώρα της. Έχει βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης.
Από τη μεριά του κυβερνώντος κόμματος στη Μιανμάρ, η προεδρία παραδέχθηκε την ήττα του USDP και δήλωσε ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν φαινόμενα πολιτικής αποσταθεροποίησης στην περίπτωση που η 70χρονη πολιτικός επιδιώξει να γίνει πρωθυπουργός, παραβιάζοντας τη σχετική διάταξη στον καταστατικό χάρτη της χώρας που απαγορεύει σε όσους βουλευτές έχουν παιδιά με διπλή υπηκοότητα να καταλαμβάνουν το συγκεκριμένο αξίωμα.
πηγη
Μιανμάρ
Χώρα στην Ασία
Η Μιανμάρ είναι μία μεγάλη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 676.578 τ.χλμ. και πληθυσμό 51.419.420 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2014. Βικιπαίδεια
Νόμισμα: Κυάτ της Μιανμάρ
Πληθυσμός: 53,26 εκατομμύρια (2013) Παγκόσμια Τράπεζα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...