Στη τελευταία της ομιλία ως πρόεδρος της Αργεντινής χθες, η Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ παρακάλεσε τους χιλιάδες υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί να την αποχαιρετήσουν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες να εγγυηθούν ότι τα επιτεύγματά της δεν θα απαλειφθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση σηματοδότησε το τέλος 12 χρόνων αριστερής διακυβέρνησης υπό την ηγεσία της Φερνάντες και του συζύγου της Νέστορ Κίρχνερ, τον οποίο διαδέχθηκε μετά από εκλογική νίκη το 2007 (ο Κίρχνερ πέθανε από καρκίνο το 2010). Σήμερα θα ορκιστεί ως νέος πρόεδρος ο Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος κέρδισε τον δεύτερο γύρο εκλογών τον Νοέμβριο.
"Πιστεύουμε σε όσα έχουμε καταφέρει ως τώρα, οπότε χρειάζεται να έχουμε θετική αντιμετώπιση και να εγγυηθούμε ότι αυτά δεν θα καταστραφούν," είπε στους υποστηρικτές της η Φερνάντες, στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απελθούσα πρόεδρος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Μάκρι. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας το 1983 όπου πρόεδρος δεν παρίσταται στην ορκωμοσία του εκλεγμένου διαδόχου του.
Πολλοί Αργεντίνοι θαυμάζουν την πρώην πρόεδρο για την διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων, την εθνικοποίηση μερικών εταιρειών και την εισαγωγή νέων πολιτικών δικαιωμάτων όπως των γάμων μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Μια υποστηρίκτρια κρατούσε πινακίδα σε σχήμα καρδιάς που έγραφε: "Σ' ευχαριστούμε για 12 χρόνια ισότητας, ίσης μεταχείρησης, (κοινωνικής) ένταξης και (εθνικής) κυριαρχίας".





Η κριτική που της ασκείται ισχυρίζεται ότι η Φερνάντες δημιούργησε μια κουλτούρα επιχορηγήσεων και έπνιξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής με παρεμβατικές πολιτικές. Ο Μάκρι έχει υποσχεθεί να ξηλώσει τους κρατικούς ελέγχους στην οικονομία και να ακολουθήσει περισσότερο ορθόδοξες πρακτικές.
Το κόμμα της Φερνάντες, Μέτωπο για τη Νίκη, εξακολουθεί να κρατεί τη πλειοψηφία των θέσεων στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Μάκρι να εισαγάγει μεγάλες αλλαγές, μια από τις οποίες θα χρειαστεί να κάνει είναι να μειώσει ένα μη βιώσιμο επίπεδο δημόσιων δαπανών.
Μερικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, σύμφωνα με οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, ο έλεγχος των κινήσεων κεφαλαίων έχει αποτρέψει τις επενδύσεις και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίπεδο του 25%.
  ΑΜΠΕ