Πρόσω ολοταχώς για οριοθέτηση ΑΟΖ Τι συμφώνησαν Τσίπρας, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι (Φωτό+Βίντεο)

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών και με δέσμευση για εντατικοποίηση των εργασιών για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την κάθε χώρα «όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου» έπεσαν οι τίτλοι τέλους της τρίτης τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η ενέργεια, και η οικονομική και πολιτική συνεργασία.

Η γεωστρατηγική σημασία της συμμαχίας αυτής σε άρρηκτο συνδυασμό με την αντίστοιχη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ κρίνεται εξαιρετικά θετική για την Αθήνα, καθώς κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως τίθενται οι βάσεις για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της περιοχής, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας για την φλεγόμενη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Και οι τρεις ηγέτες που μετείχαν στην τριμερή, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αλ Σίσι υπογράμμισαν φωτογραφίζοντας την Τουρκία για το θέμα της ΑΟΖ ότι «η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών». Η σαφής αυτή διατύπωση αφορούσε την Άγκυρα, η οποία βλέπει εξαιρετικά ανησυχητικά την σχηματιζόμενη συμμαχία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντά της στο Αιγαίο για την ΑΟΖ. Όλο το πρόβλημα της Άγκυρας εστιάζεται στο γεγονός ότι το καθεστώς Αλ Σίσι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Μόρσι που ήταν δεμένος στο άρμα της Άγκυρας, δέχεται ότι το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ.
Για αυτό το λόγο κιόλας η Άγκυρα επιχείρησε να στείλει το δικό της μήνυμα προβαίνοντας στις συνηθισμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, την ώρα που βρισκόταν μάλιστα σε εξέλιξη κοινή αεροναυτική άσκηση με την Αίγυπτο στο Αιγαίο.
Στα όσα συμφωνήθηκαν και αποτυπώθηκαν με τη διακήρυξη των Αθηνών, οι τρεις ηγέτες συνομολόγησαν σε πολιτικό επίπεδο την υποστήριξη της Αιγύπτου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, επαναβεβαίωσαν την κοινή θέση των τριών χωρών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται η δέσμευση για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Πέραν αυτού, υπογράμμισαν την ανάγκη αντιμετώπισης των αυξημένων μεικτών μεταναστευτικών ροών, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αναταραχής στην περιοχή, μέσω μιας προσέγγισης ολιστικής και συνολικής που θα εστιάζει στα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος και ειδικότερα στην επίλυση των συρράξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.
Τόνισαν τη σθεναρή υποστήριξη στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ενώ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη και δηλώνεται η στήριξη την κυβέρνηση του Ιράκ.
Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν τη σταθερή θέση τους για τη λύση των δύο κρατών που θα εγγυάται στον Παλαιστινιακό λαό ένα βιώσιμο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο και με εδαφική συνέχεια στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στη διακήρυξη των Αθηνών συνομολογείται η έντονη ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στην Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζεται η στήριξη στην κυβέρνηση του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας. Πέραν αυτού, εκτιμάται ότι η συμφωνία της Βιέννης για τα πυρηνικά του Ιράν αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας.
Επιπλέον, εκφράζεται η πλήρης και αταλάντευτη στήριξη στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Υπογραμμίζεται εκ νέου ότι η ανακάλυψη του μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης του γιγάντιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για αυτό το λόγο και οι τρεις συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τα εκκρεμή ζητήματα οριοθέτησης των παρακείμενων θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας διαρκούς Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα προωθήσει πρακτικά σχέδια τριμερούς ενδιαφέροντος» καταλήγει η διακήρυξη των Αθηνών.

Ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Θα υπογράψουν τη «Διακήρυξη της Αθήνας»







Ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Την πεποίθηση ότι και η σημερινή τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασίας κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Με τη σφραγίδα του εξοχότατου προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου του κ. Σίσι και του φίλου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις των τριών χωρών, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι αυτά που θα συνυπογράψουν σήμερα, θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και μήνυμα ότι ως θεματοφύλακες της σταθερότητας, έχουμε να κάνουμε βήματα για την ειρήνη.
Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους άλλους δύο ηγέτες για την τρίτη κατά σειρά τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών, συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών τους και στη συνεργασία και τον συντονισμό σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, πρόσθεσε ο κ. Σίσι, και συμφώνησε ότι η συνεργασία αυτή στέλνει μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας.
Τις ευχαριστίες του για την άρτια οργάνωση της συνάντησης κορυφής, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και τόνισε: «Η συνάντηση αυτή δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία έχει στόχο την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός».
Σημείωσε, ακόμη, ότι η συνεργασία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα και την Κύπρο, να προωθήσουν με πιο έντονο τρόπο την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, και από την πλευρά της Αιγύπτου για την προώθηση κοινών συμφερόντων στην Ισλαμική Διάσκεψη.
Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπογράφουν αυτήν την ώρα οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Ν. Αναστασιάδης. με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

Αλ Σίσι: Έχουμε κοινό όραμα για την περιοχή

«Ενέργεια, τουρισμός και ναυτιλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής μας»







Αλ Σίσι: Έχουμε κοινό όραμα για την περιοχή
«Η σύγκληση η σημερινή για τρίτη φορά αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των χωρών μας. Έχουμε κοινό όραμα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή. Ενέργεια, τουρισμό και ναυτιλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής μας», τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι στη κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης.
«Συμφωνήσαμε σε δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η περιοχή αυτή βασίζεται στην ανεξιθρησκεία. Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για τη φιλοξενία. Σήμερα συμφωνήσαμε στην ανάγκη εύρεσης λύσης στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί πολλαπλές δράσεις. Εξέφρασα τη στήριξη της Αιγύπτου στο θέμα της Κύπρου με στόχο την ενότητα του νησιού, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Η σημερινή οργάνωση της διάσκεψης ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Αδημονώ για την επόμενη διάσκεψη μας στο Κάιρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
...

Αναστασιάδης: Πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας η τριμερής συνεργασία

«Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»






Αναστασιάδης: Πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας η τριμερής συνεργασία

Ως «απόλυτα επιτυχή» χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή τριμερή συνάντηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των γεωστρατηγικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από τα αποτελέσματα των συζητήσεων και ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή, αλλά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για «πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας», επισημαίνοντας πως είναι «κοινή διαπίστωση ήταν ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος της απόφασης της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού».
«Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου», ανέφερε.
..
..

Επιτάχυνση της οριοθέτηση των ΑΟΖ αποφάσισαν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Σίσι - Όλη η διακήρυξη


Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά μετά τη τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτο πρόεδρο αλ Σίσι.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν ότι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίνουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».
Ακολουθεί η διακήρυξη που υπογράφηκε:
Διακήρυξη των Αθηνών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Εμείς, ο Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Abdel-Fattah Al-Sisi, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων προκλήσεων ως προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου και της ανάγκης για συντονισμένη και συλλογική απάντηση, συναντηθήκαμε στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, για την τρίτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να ενισχύσουμε τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας μας στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

Η τρίτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει την παγιωμένη και συνεχή τριμερή μας συνεργασία με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε διάφορους τομείς (στον πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα). Δέσμευσή μας παραμένει η αποτελεσματική προώθηση των κοινών μας αξιών και συμφερόντων και η συνέχιση του έργου μας για τη βελτίωση της τριμερούς μας διαβούλευσης σε όλους τους τομείς. Αυτό το πλαίσιο χρησιμεύει ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, μέσω, μεταξύ άλλων, στενού συντονισμού και συνεργασίας στα πολυμερή φόρα, καθώς και μέσω των προσπαθειών περαιτέρω προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου.

Αναγνωρίζουμε τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου. Συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα της τελευταίας κατά της τρομοκρατίας, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε την ολοένα αυξανόμενη σημασία της ευρωμεσογειακής συνεργασίας για τις χώρες της περιοχής και υπογραμμίζουμε με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, τον ενισχυμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση για τη Μεσόγειο προς αυτό το σκοπό, όπως αποτυπώνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της ΕΕ σχετικά με την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας της 18ης Νοεμβρίου 2015. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη Υπουργική Σύνοδο της Ένωσης στη Βαρκελώνη.

Υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την πλήρη στήριξή μας στη συνολική, συλλογική και στοχευμένη δράση της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν ενεργά και αποτελεσματικά αυτή την απειλή και να επιταχύνουν τη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας με σκοπό να ηττηθούν αυτές οι οργανώσεις και να αποκαλυφθούν οι κύριοι υποστηρικτές τους.

Η διεθνής τρομοκρατία συνιστά παγκόσμια και πρωτοφανή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da'esh) καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους διεθνούς δικαίου και υπογραμμίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για να σταματήσει η ροή ξένων μαχητών και να αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da' esh) αλλά και να διακοπεί η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι αυξημένες μεικτές μεταναστευτικές ροές, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αναταραχής στη γειτονία μας, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μέσω μιας προσέγγισης ολιστικής και συνολικής που θα εστιάζει στα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος και ειδικότερα στην επίλυση των συρράξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί, ως ζήτημα προτεραιότητας, οποιαδήποτε άλλη απώλεια ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και να καταπολεμηθούν οι δραστηριότητες των διακινητών. Εκφράζουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Η κινητοποίηση της ΕΕ και όλων των κρατών μελών της είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς η προσφυγική κρίση συνιστά σημαντική πρόκληση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο εάν συνεργαστούμε στενά και παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και υιοθετώντας μια γνήσια προσέγγιση συνεργασίας και επιμερισμού των ευθυνών και των βαρών.

Υποστηρίζουμε σθεναρά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες στη Διαδικασία της Βιέννης πρέπει να απέχουν από ενέργειες που ουσιαστικά υπονομεύουν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράψαμε εκεί. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Staffan de Mistura, Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και θεωρούμε ότι οι δύο σύνοδοι της Βιέννης αποτέλεσαν σημαντικό βήμα προόδου τόσο για τη δέσμη των συμφωνηθέντων αρχών για τη μελλοντική κατάσταση της Συρίας, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

Εκφράζουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Martin Kobler, Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη να εργαστούν εποικοδομητικά με σκοπό τον άμεσο σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Η κατάσταση στην Υεμένη συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και τη διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Οι προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, χωρίς προϋποθέσεις, αποτελούν τη μοναδική ενδεδειγμένη οδό για την επίτευξη προόδου και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα η απειλή των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη.

Ανησυχούμε για την ανθρωπιστική κρίση και απευθύνουμε έκκληση για την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλου του άμαχου πληθυσμού στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στην κυβέρνηση του Ιράκ και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη σταθερότητας, ειρήνης και πολιτικής συνοχής, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία και η ενότητα του Ιράκ πρέπει να τύχουν σεβασμού. Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς αποκλεισμούς.

Θεωρούμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη από την ομάδα των χωρών E3/EU+3 και το Ιράν στη Βιέννη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Προσμένουμε την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για τη λύση των δύο Κρατών η οποία θα εγγυηθεί στον Παλαιστινιακό λαό ένα βιώσιμο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο και με εδαφική συνέχεια Κράτος στα σύνορα του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, το οποίο θα συμβιώνει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με όλους τους γείτονές του. Εκφράζουμε τη σταθερή πεποίθησή μας ότι το ιστορικό καθεστώς όλων των ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό. Ανησυχούμε βαθύτατα για την τρέχουσα κλιμάκωση της βίας. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε στενά και με τις δύο πλευρές και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της ηρεμίας. Η βία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της επανέναρξης, το ταχύτερο δυνατό, μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας που θα δημιουργεί τις συνθήκες ενός ξεκάθαρου πολιτικού τοπίου για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Αιγύπτου παραμένει ζωτικός.

Δεδομένου του πολιτικού κενού στο Λίβανο, υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη για την εκλογή νέου Προέδρου. Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, κ. Salam να διατηρήσει την κυβέρνηση σταθερή και λειτουργική και στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του Λιβάνου στον αγώνα που καταβάλλει κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές του για τη διατήρηση της ασφάλειας στη χώρα.

Εκφράζουμε την πλήρη και αταλάντευτη στήριξή μας στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση, η οποία θα επανενώσει τη νήσο, επί τη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, δεν θα ήταν μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά θα συνέβαλε επίσης σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε εκ νέου ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο εν λόγω σκοπός θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της προσχώρησης των χωρών της περιοχής στις παγιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Αναγνωρίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία και οι τρείς χώρες είμαστε συμβαλλόμενα μέρη, συμφωνούμε να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών μας.

Αναγνωρίζοντας ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός αποτελούν ζωτικά στοιχεία της οικονομίας των χωρών μας, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με σκοπό να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στην υλοποίηση κοινών έργων, με τη συμμετοχή φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών για τη μεταφορά τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μέσης Ανατολής καθώς και για την οργανωμένη λεηλασία και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, στις οποίες εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS/Da'esh). Συμφωνούμε να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση αυτού του ανησυχητικού φαινομένου και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για μία ισχυρή Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα προβλέπει περιορισμούς με παγκόσμια ισχύ σχετικά με την εμπορία και τη μεταφορά αντικειμένων τέχνης που προέρχονται από όλες τις εμπόλεμες ζώνες, με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας της εμπορίας να βαρύνει τους εμπόρους, τους οίκους δημοπρασιών και τους αγοραστές και όχι τα κράτη προέλευσης.

Παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής.

Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας διαρκούς Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα προωθήσει πρακτικά σχέδια τριμερούς ενδιαφέροντος.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – Αιγύπτου ανακοίνωσε ο Καμμένος

Συνάντηση με τον αλ Σίσι είχε ο υπ. Αμυνάς



Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Αιγύπτου ανακοίνωσε ο Καμμένος

Τη σημασία της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε όλα τα επίπεδα για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο κ. Καμμένος, αφού χαρακτήρισε τον πρόεδρο της μεγαλύτερης αραβικής χώρας ως «εγγυητή της σταθερότητας», αναφέρθηκε στη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε «από την ανάληψη των καθηκόντων μας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων».
«Ένα σημαντικό θέμα που αφορά την άμυνα, είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των ελληνικών και των αιγυπτιακών θαλάσσιων συνόρων για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων, διότι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας περνάει μέσα από αυτή την περιοχή. Από κοινού λοιπόν σχεδιάζουμε κοινές ασκήσεις, κοινές εκπαιδεύσεις και παράλληλα κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή».
«Σήμερα το πρωί είχαμε κοινή αεροναυτική άσκηση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, προετοιμαζόμαστε για την ΑΟΖ, γιατί πλέον τα θαλάσσια σύνορα μας θα ενωθούν με τον καθορισμό της Οικονομικής Ζώνης», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και γνωστοποίησε ότι «τα κοινά γυμνάσια επεκτείνονται και με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος ή άλλες μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής».
 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...