Πώς μια κενή έδρα μπορεί να επηρεάσει το («παγωμένο») σχέδιο Ομπάμα για το περιβάλλον

Ο θάνατος του συντηρητικού δικαστή Άντονι Σκαλία το περασμένο Σάββατο, που αφήνει το δικαστήριο με 4 έναντι 4....
Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «έβαλε φρένο» σε αυτό που πολλοί ονόμασαν «το πιο φιλόδοξο σχέδιο Ομπάμα». Με ψήφους  5 έναντι 4, οι δικαστές αποφάσισαν να μην προχωρήσει το σχέδιο «Καθαρή Ενέργεια» τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις  να ετοιμάζονται για μάχη. Και ξαφνικά, συμβαίνει και κάτι απρόβλεπτο.
Ο θάνατος του συντηρητικού δικαστή Άντονι Σκαλία το περασμένο Σάββατο, που αφήνει το δικαστήριο με 4 έναντι 4.
«Μέσα στην πιο σημαντική υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην ανθρώπινη ιστορία», έγραφε ο αμερικανικός ιστότοπος Think Progress τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
«Ήταν μια φρικτή μέρα για τη γη στο δικαστήριο»Έχουν ή όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες την πολιτική βούληση  να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή; Αυτό, λέει το website, είναι το ερώτημα, και το σχέδιο είναι ένα τεστ.
«Αν αποτύχουμε, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.» Η Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος προβλέπει ότι, σχετικά βραχυπρόθεσμα, με το Σχέδιο Καθαρή Ενέργεια θα «αποφευχθούν χιλιάδες πρόωροι θάνατοι και χιλιάδες κρίσεις άσθματος και εισαγωγές στα νοσοκομεία το 2030 και κάθε επόμενο χρόνο». Προς το παρόν, το μέλλον του σχεδίου είναι αβέβαιο.

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Οκτώβριος 2010 (δεύτερος από αριστερά στην κάτω σειρά, ο Άντονι Σκαλία)
Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Οκτώβριος 2010 (δεύτερος από αριστερά στην κάτω σειρά, ο Άντονι Σκαλία)
Η αναπάντεχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει και πάλι με 5-4, εναντίον των σχεδίων της διοίκησης Ομπάμα για ρυθμίσεις  για τον υδράργυρο και άλλους τοξικούς για τον αέρα ρύπους Με πλειοψηφία 5-4, οι δικαστές αποφάσισαν να «παγώσουν» προσωρινά το σχέδιο για τις εκπομπές ρύπων. Τουλάχιστον μέχρι να συνεδριάσει το Εφετείο της Ουάσινγκτον στις 2 Ιουνίου για να εξεταστούν οι ενστάσεις. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής, επειδή για πρώτη φορά το δικαστήριο «φρενάρει» νομοθεσία προτού εξεταστεί από ομοσπονδιακό εφετείο.
«Είναι μια συνταρακτική εξέλιξη», δήλωνε λίγες ώρες μετά στους New York Times η Τζόντι Φρίμαν, καθηγήτρια νομικής στο Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος για το περιβάλλον της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σταθμός παραγωγής ενέργειας στη Νέα Υόρκη
Σταθμός παραγωγής ενέργειας στη Νέα Υόρκη
Το σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 32% μέχρι το 2030. Στόχος του είναι να κατευθύνει τις υπηρεσίες ωφέλειας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Αλλαγή η οποία, κατά το υπουργείο Ενέργειας, θα γλιτώσει το περιβάλλον από εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η επιβίωση του σχεδίου -άρα η μετατροπή του σε νομοθεσία- γράφει η ιστοσελίδα The Atlantic, θα μπορούσε να κρίνει την τύχη της Συμφωνίας του Παρισιού, της πρώτης διεθνούς συνθήκης για την άμβλυνση της αλλαγής του κλίματος. Μιας συνθήκης, που ήδη, πολλές πλευρές θεωρούν ανεπαρκή.

Ο συνασπισμός κατά του σχεδίου
27 πολιτείες, με επικεφαλής τη δυτική Βιρτζίνια, παραγωγό άνθρακα, και το Τέξας, παραγωγό πετρελαίου, μαζί με μεγάλες επιχειρήσεις, κίνησαν τον Οκτώβριο τη νομική διαδικασία εναντίον του σχεδίου Ομπάμα. Το επιχείρημά τους, ότι οι περιορισμοί των ρύπων θα έχουν τεράστιες συνέπειες στις οικονομίες τους.
Ήταν «ιστορική και χωρίς προηγούμενο νίκη» έναντι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, σχολίασε ο Γενικός Εισαγγελέας της δυτικής Βιρτζίνια.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Βουλής Κέβιν Μακάρθι είπε για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι, «σταμάτησε την παράνομη κατάχρηση εξουσίας μετά την εξέγερση 27 πολιτειών ενάντια στην αντι-ενεργειακή ατζέντα του προέδρου».

Το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα δίνει περιθώριο μέχρι το 2022 για την προσαρμογή των κανονισμών και υποδομών της κάθε πολιτείας
Το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα δίνει περιθώριο μέχρι το 2022 για την προσαρμογή των κανονισμών και υποδομών της κάθε πολιτείας
«Δε θα μας σταματήσουν»
Από την ημέρα της έκδοσης της απόφασης, το θέμα καταλαμβάνει ολόκληρη την πρώτη σελίδα του website της Environment America, μιας από τις πιο γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αμερικής. «Το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις κατάφερε ένα πλήγμα στις ελπίδες μας για παγκόσμια δράση για το κλίμα. Δε θα μας σταματήσει. Να πώς θα παλέψουμε εναντίον της απόφασης«, γράφει η οργάνωση.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αμέσως την αποδοκιμασία του. «Διαφωνούμε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», λένε. Εμφανίζονται, όμως, σίγουροι ότι αυτό ήταν απλώς μια «λακκούβα στον δρόμο», και ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί. Και διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «επιθετικά μέτρα» για να μειώσει τη ρύπανση του πλανήτη.
«Είμαστε απογοητευμένοι», λέει η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Μελίσα Χάρισον, αλλά, προσθέτει, «πιστεύουμε πολύ σε αυτό τον νόμο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ενάντια στη ρύπανση από τον άνθρακα».
Και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Ανανεώσιμη Ενέργεια Γκρέγκορι Γουέτστοουν, γράφει ο βρετανικός Guardian, τονίζει: «Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ένα μεγάλο εμπόδιο. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας.»

Από διαδήλωση για το κλίμα στο Λος Άντζελες, την παραμονή της έναρξης της διάσκεψης του Παρισιού
Από διαδήλωση για το κλίμα στο Λος Άντζελες, την παραμονή της έναρξης της διάσκεψης του Παρισιού
Ο θάνατος ενός δικαστή αλλάζει (;) τα δεδομένα
Και ξαφνικά, μια κενή έδρα αυξάνει τις προοπτικές για τη νομοθεσία της διοίκησης Ομπάμα. Και δίνει το έναυσμα, γράφει το The Atlantic, για μια μάχη ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία για το ποιος θα διορίσει τον νέο δικαστή.
«Το αποτέλεσμα της μάχης θα μπορούσε να έχει ασυνήθιστη επιρροή στην υγεία του πλανήτη και την επιβίωση των οικοσυστημάτων του.»
Ο θάνατος του δικαστή «θα αλλάξει το σκηνικό για μια υπόθεση που έρχεται σύντομα: τη νομική μάχη για το Σχέδιο Καθαρή Ενέργεια». Τώρα, οι δικαστές που τάσσονται κατά  του σχεδίου, είναι όσοι και εκείνοι που το υποστηρίζουν: 4-4. Τι ακολουθεί;
Νομικοί προβλέπουν ότι η απόφαση θα παραμείνει ως έχει. Για να ανατραπεί, και να εφαρμοστεί το σχέδιο Ομπάμα, πρέπει να συμβεί ένα από τα δύο: ή να αλλάξει το Ανώτατο Δικαστήριο την απόφασή του σε νέα συνεδρίαση, είτε η υπόθεση να κριθεί στο Εφετείο της Ουάσινγκτον, και το Ανώτατο Δικαστήριο να αρνηθεί να εξετάσει τη -θεωρούμενη δεδομένη- έφεση που θα ακολουθήσει.
Τον ερχόμενο Ιούνιο η υπόθεση πηγαίνει στο Εφετείο της Ουάσινγκτον. «Οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία έχουν ήδη πει ότι δε θα εγκρίνουν οποιονδήποτε υποψήφιο προτείνει ο πρόεδρος Ομπάμα. Οπότε, θα πρέπει ο επόμενος πρόεδρος να προτείνει να χρίσει τον επόμενο δικαστή», λέει ο καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Columbia Μάικλ Τζέραρντ. Αν ο νέος πρόεδρος είναι Δημοκρατικός, η επιλογή θεωρείται αναμενόμενη. Αν κερδίσει Ρεπουμπλικανός, η επιλογή δικαστή θα είναι, επίσης, αναμενόμενη -αλλά έτσι κι αλλιώς, σε αυτή την περίπτωση μάλλον δε θα υπάρχει πια σχέδιο για να κριθεί από τους δικαστές. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να -ξανα-φτάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο προτού διοριστεί το ένατο μέλος, οπότε θα ισχύσει η απόφαση του Εφετείου.
Ποια είναι τελικά η τύχη της συμφωνίας;  Κανείς δεν ξέρει. Όπως και για τη συμφωνία του Παρισιού, που προβλέπει να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς, με στόχο τον 1,5. Ίσως, για να γίνει κάτι τέτοιο, να χρειάζεται αυτό που δήλωνε τον Δεκέμβριο στο New Scientist ο καθηγητής Πιρς Φόστερ από το πανεπιστήμιο του Leeds:  «μια αληθινή παγκόσμια επανάσταση».
πηγές: Scientific American, The Atlantic, Think Progress, New York Times, Guardian, New Scientist, Environment America
φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...