CNBC: Γιατί δεν θα αποδώσει η συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου

Ράλι 7,6% για το πετρέλαιο στα 34 δολ. μετά το «πάγωμα» παραγωγής από το Ιράν


Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου δεν αναμένεται να αποδώσει λέει το το αμερικανικό δίκτυο CNBC και εξηγεί τους λόγους.

Σύμφωνα με το CNBC oι δύο χώρες συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν σε αυτό και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι η πρώτη εδώ και 15 χρόνια μεταξύ του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του οργανισμού με στόχο τη στήριξη της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους η αγορά δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συμφωνία.
Η προσφορά και πάλι θα ξεπεράσει τη ζήτηση
Σε μια κορεσμένη ενεργειακή αγορά, ένα ‘πάγωμα’ απλά σημαίνει πολύ λιγότερα από μια μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα καθώς η ποσότητα του αργού που άντλησαν τον Ιανουάριο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.
Το Ιράν ίσως αρνηθεί να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό
Το Ιράν, που μόλις απαλλάχθηκε από τις κυρώσεις της Δύσης, ίσως αρνηθεί να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό καθώς θέλει να αυξήσει την παραγωγή του για να ενισχύσει την οικονομία του. Το Ιράν, που δεν παρέστη στη χθεσινή συνάντηση, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα φέτος.

Η Ρωσία ίσως “κάνει ζαβολιές” – και πάλι
Η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, δεν έχει καλό ιστορικό σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες για την παραγωγή, εξηγεί το CNBC. Τη δεκαετία του 1990, η Ρωσία δεν κατάφερε να σεβαστεί μια αντίστοιχη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ ήδη ‘κάνει ζαβολιές’
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ έχει ορίσει πλαφόν και στόχους για την παραγωγή, τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής του πετρελαϊκού καρτέλ ανέκαθεν αποτελούσαν ερώτημα, με την συμμόρφωση ιστορικά να αποτελεί ζήτημα για πολλά κράτη-μέλη, εξηγεί το CNBC. Παράλληλα, υπάρχει μια θεωρία ότι ο ΟΠΕΚ ίσως ήδη υπερεκτιμά τα επίπεδα παραγωγής.
Ούτως ή άλλως, η προσφορά δεν θα μειωθεί κατά πολύ
Ο ΟΠΕΚ έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να μειώσει την παραγωγή καθώς η Σαουδική Αραβία εμμένει στη στρατηγική της για παραγωγή χαμηλού κόστους προκειμένου να οδηγήσει εκτός της αγοράς παίκτες υψηλότερου κόστους όπως οι εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου.
πηγη 


Ράλι 7,6% για το πετρέλαιο στα 34 δολ. μετά το «πάγωμα» παραγωγής από το Ιράν


..
Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν για στήριξη της συμφωνίας Ρωσίας - Σ. Αραβίας.
Συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία ο μαύρος χρυσός μετά και τη δηλωση του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh ότι η Τεχεράνη θα στηρίξει τη συμφωνία για «πάγωμα» της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου που επήλθε μεταξύ μελών και μη μελών του OPEC.
«Η απόφαση αυτή, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών και της αγοράς θα υποστηριχθεί από εμάς», τόνισε ο Ιρανός υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Shana.
Αποτέλεσμα της παραπάνω δήλωσης το brent να ενισχυθεί άνω του 7% στα 34,619 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει κέρδη 6,4% στα 30,90 δολάρια.
..

Οι επενδυτές πετρελαίου δεν έχουν εντυπωσιαστεί και τόσο μετά από τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Μετά από την αύξησή του πέρα από τα 31,5 δολ./βαρέλι όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, τα ΣΜΕ του WTI έχουν ξαναπέσει κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι.
Δεν πρόκειται μόνο για το «πάγωμα» της παραγωγής αντί για μία κάθετη μείωσή της, που μπορεί να εξηγήσει την πολύ μικρή επιρροή που έχει στις αγορές και γενικότερα στις τιμές. Αυτό που δεν βοηθά στην ανάκαμψη των τιμών είναι πως οι δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες παράγουν πετρέλαιο σε ένα de facto πλαφόν εδώ και πολύ καιρό.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπάρχει πολύ μικρή αλλαγή στην παραγωγή αργού από τη Ρωσία ή και την Σ. Αραβία, ιδιαίτερα όταν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες:

Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και το Ιράν έχει μειωθεί κάθετα, ενώ η παραγωγή της Β. Αμερικής έχει εκτοξευθεί σε νέα ύψη λόγω της νέας τακτικής της άντλησης shale, ενώ παράλληλα έχει υπάρξει και αύξηση στην παραγωγή του Ιράκ. Αυτές οι παραγωγές θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο στον καθορισμό της ανάκαμψης των τιμών και σε ποιο επίπεδο. Η Ρωσία θα αντιμετωπίζει πρόβλημα όσον αφορά την συντήρηση των παραγωγικών επιπέδων της σε υψηλά επίπεδα, μετά από την πτωτική πορεία των αντλιών στη Σιβηρία.
Μία επανάληψη των τιμών ιστορικά δείχνει πως η ανάκαμψή τους θα αποτελέσει μακροσκελή και βραδεία υπόθεση που θα βασιστεί στη συνεργασία μεταξύ χωρών-μελών του OPEC και των υπολοίπων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...