Η λίστα με τα δανεικά και αγύριστα των επωνύμων από τη Λαϊκή

Η απόρρητη έκθεση της Price Waterhouse Cooper μετά τη φυγή του Βγενόπουλου από τη Λαϊκή το 2012, εμπεριέχει όλα τα κόκκινα δάνεια που δόθηκαν από την τράπεζα στο ανφάν γκατέ της ελληνικής επιχειρηματικότητας και όχι μόνο. Τα ονόματα που καταγράφονται στην έκθεση δίνουν σαφή εξήγηση για την αντιμετώπιση που έχει ο Βγενόπουλος από τη Δικαιοσύνη, ενώ προκύπτει το ερώτημα γιατί ενώ τραπεζικοί διώκονται για κόκκινα δάνεια, για τα συγκεκριμένα δάνεια να υπάρχει ασυλία;


Όλη η αφρόκρεμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και όχι μόνο εμφανίζεται στον κατάλογο της έκθεσης της PWC με τα κόκκινα δάνεια που έδινε η τράπεζα. Μεγάλα ονόματα, όπως των Σάλα και της Πειραιώς, Βοβού, Γιαννίκου, Μαρινάκη, Τράγκα, Θεοχαράκη, Πρώτο Θέμα, Μίνωας Κυριακού, Πηλαδάκης. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του κ. Κούμπα, αφού δανειοδοτείται με περίπου 50 εκατ. ευρώ, έχοντας εξασφάλιση μόλις 10.514.058 ευρώ, ενώ το έλλειμα στις εξασφαλίσεις ηταν 38.327.353 ευρώ. Ο εφοπλιστής Ζολώτας -τον οποίο ο Βγενόπουλος ισχυριζόταν πως συνάντησε πρώτη φορά το 2009, αλλά ήταν συνέταιρός του από το 2006 στη G.I.T. Holdings ΑΕ- λαμβάνει δάνειο περίπου 600 εκατ. ευρώ, με εγγύηση 459.771.889 ευρώ, με το ίδιο ποσό να αντιστοιχεί στην επιπρόσθετη υπολογιζόμενη ζημία. Από τη λίστα δεν θα μποούσε να λείπει και ο κολοσσός του Αντρέα Βγενόπουλου, καθώς η MIG δανειοδοτήθηκε με 357.909.356 ευρώ, έχοντας εξσφάλιση 233.391.772 ευρώ και επιπρόσθετη ζημία 35.847.776 ευρώ. Βέβαια, εκτός από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, η Λαϊκή δανειοδότησε και Μονές. Οι Μονές Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας και Εμμαούς έλαβαν συνολικά και οι τρεις 305.727.537 ευρώ, βάζοντας ως εξασφάλιση κυρίως οικόπεδα, μετοχές και εταιρικές εγγυήσεις. Στη Μονή Βατοπεδίου προέκυψε έλλειμα εξασφαλίσεων ύψους 72.849.097 ευρώ, με την επιπρόσθετη ζημία να αντιστοιχεί στο ίδιο ποσό με το έλλειμα εξασφαλίσεων. Στη Μονή Σίμωνος Πέτρας το έλλειμα στις εξασφαλίσεις ήταν 59.902.548 ευρώ, με τις επιπρόσθετες ζημίες να είναι το ίδιο ποσό. Η Μονή της Εμμαούς είχε έλλειμα στις εξασφαλίσεις και επιπρόσθετη ζημία ύψους 40.759.587 ευρώ.





Πολλά από αυτά τα ονόματα εμφανίζονται να δανειοδοτούνται χωρίς εγγυήσεις. Μετά τη δανειοδότηση εντοπίζεται έλλειμα εξασφαλίσεων και επιπρόσθετη υπολογιζόμενη ζημία. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η δανειοδότηση είναι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων και εξασφαλίζεται με εγγυήσεις από μετοχές εταιριών συμφερόντων Βγενόπουλου.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως όταν οι μετοχές απαξιώνονται, η τράπεζα δεν φροντίζει να πάρει -ως όφειλε- νέες εξασφαλίσεις. Οι ζημίες, σύμφωνα με την έκθεση της PWC με τα στοιχεία που εξετάστηκαν μέχρι και το 2012, για τη Λαϊκή φτάνουν -στο πιο αισιόδοξο σενάριο- τα 2,5 δις ευρώ, ενώ στο χειρότερο τα 15 δις ευρώ.

Πολλά από τα δάνεια δίνονται σε επιχειρηματίες που συνδέονται σε παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες  με τον Βγενόπουλο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση η δανειοδότηση της IRF (ύψους 172.294.234 ευρώ με την εξασφάλιση του δανείου να προέρχεται από μετοχές των Υγεία, MIG και Marfin Pop Bank), στην οποία μέτοχοι είναι ο Βγενόπουλος και οι εφοπλιστές Φράγκου και Βενιάμης. Η δανειοδότηση αυτή είχε εξασφαλίσεις 77.872.84, ενώ εντοπίστηκε έλλειμα 99.421.392, με επιπρόσθετη υπολογιζόμενη ζημία 49.710.696 ευρώ.

Είναι σημαντικό ότι στη δανειοδότηση της IRF, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας της Κύπρου, συμμετείχε και ο Βγενόπουλος, γεγονός που αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων. Το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά την IRF, ήταν αυτό που η Εισαγγελία Διαφθοράς εξέταζε στο στάδιο της δίωξης πριν αφαιρεθεί με πραξικοπηματικό τρόπο από την κ. Τσατάνη.

Ο Αντρέας Βγενόπουλος προσπαθεί να εμφανίσει τα δάνεια ως καλυμμένα την εποχή που δόθηκαν. Το θέμα είναι ότι αφενός δεν ήταν καλυμμένα και αφετέρου δεν υπήρχε ούτε στη συνέχεια ανάλογη κάλυψη, αν και η τράπεζα όφειλε να φροντίσει να πάρει τις ανάλογες εξασφαλίσεις, κάτι που είχε εντοπιστεί από το 2009 από την ΤτΕ.

Η δημοσίευση της έκθεσης αφήνει έκθετη την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που συρτάρωσε την υπόθεση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όλα έγιναν μια χαρά. Ο Αντρέας Βγενόπουλος εμφανίζει τις δανειοδοτήσεις ως καλυμμένες την περίοδο που δόθηκαν, αποκρύπτοντας ότι έπρεπε συνεχώς να είναι εξασφαλισμένες.

Η κ. Τσατάνη φαίνεται πως παρέλειψε να ελέγξει το δρόμο του χρήματος, τις εξασφαλίσεις και αν τα δάνεια πήγαν για το σκοπό της δανειοδότησης.

Διαβάστε στο τεύχος που κυκλοφορεί την πλήρη ανάλυση και τα συμπεράσματα της έκθεσης από την PWC: HOT DOC: Όλο το παρασκήνιο για τη συγκάλυψη Βγενόπουλου – Η απόρρητη έκθεση της PWC για τα δάνεια
πηγη
Πώς τέθηκε η υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο; 






 Ένα έγγραφο που δίνει άλλη τροπή στην υπόθεση παρουσιάζει η «Αυγή» της Κυριακής. Πρόκειται για την επιστολή του Ιωνά Νικολάου, υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. vgenopoulos_cigar.jpg Στην επιστολή, που φέρει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2016, ο Ι. Νικολάου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «μια ανησυχητική εξέλιξη», δύο ημέρες πριν (στις 22.2.2016), τότε δηλαδή που η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη περάτωσε την προκαταρκτική εξέταση, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο αφού, κατά την άποψή της, δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων. Από σύμπτωση δε, την ίδια ημέρα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίστηκε ενώπιον της 10ης ανακρίτριας Μαρίνας Ευαγγέλου και αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της, επικαλούμενος τη διάταξη της κ. Τσατάνη, που «φαίνεται να μην είχε μέχρι εκείνη την ώρα εκδοθεί», επισημαίνει προβληματισμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι έρευνες στην Κύπρο «βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο... όπως, για παράδειγμα η περίπτωση της εξεταζόμενης υπόθεσης δωροδοκίας του πρώην διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστόδουλου Χριστοδούλου». Μάλιστα, ο Ι. Νικολάου παίρνει θέση επί της ουσίας υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την έκπληξή του γιατί η υπόθεση Χριστοδούλου «φέρεται να έχει διερευνηθεί και αρχειοθετηθεί χωρίς να είχαν εξ αντικειμένου εξασφαλιστεί επαρκή στοιχεία, οι δε υποθέσεις των δανείων τούτων, παρά το σημαντικό μαρτυρικό υλικό που είχε δοθεί από τις κυπριακές ανακριτικές αρχές, φέρονται επίσης να έχουν αρχειοθετηθεί». Ο Κύπριος υπουργός δεν κρύβει επίσης την απορία του για το γεγονός ότι η εξέταση των κυπριακών αιτημάτων συνδρομής αφαιρέθηκε από τον εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής Γιάννη Αγγελή για να παραδοθεί στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, «παρά την υπό εξέλιξη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς». Ο αρμόδιος υπουργός θυμίζει ότι εις βάρος του Ανδρ. Βγενόπουλου διενεργείται ανάκριση για το ενδεχόμενο «διάπραξης ποινικών αδικημάτων μεταξύ των ετών 2005 -2013 και τα οποία σχετίζονται με την κατάρρευση της Τράπεζας». Τούτων δοθέντων, ο Κύπριος υπουργός ζητάει από τον Δ. Παπαγγελόπουλο να προβεί, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων, στις ενέργειες που εκείνος θα κρίνει ως αναγκαίες, με σκοπό «την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, επί ενός θέματος του οποίου οι επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στην Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να είναι καταλυτικές σε βαθμό που μπορεί να πληγεί η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας». Ν.ΠΑΠ.

 - See more at: https://left.gr/news/pos-tethike-i-ypothesi-vgenopoyloy-sto-arheio#sthash.LRNMSewb.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...