Υγεία Ομορφιά: Χάστε 3 φορές περισσότερο λίπος με αυτό το μπαχαρικό

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε σίγουρα ακολουθείτε κάποια δίαιτα και ασκείστε όσο πιο τακτικά μπορείτε. Αλλά, υπάρχει ένα μυστικό κρυμμένο στο ντουλάπι της κουζίνας σας, το οποίο θα σας βοηθήσει περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε.
Αυτό το μπαχαρικό για πιο εύκολο αδυνάτισμα είναι το κύμινο!
Έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Shahid Sadoughi στο Ιράν, έδειξε ότι το κύμινο όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κάψει μέχρι και 3 φορές περισσότερο λίπος, αλλά μειώνει με φυσικό τρόπο το επίπεδο κακής χοληστερόλης στο αίμα.




Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 88 υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών που ήταν σε διαδικασία για αδυνάτισμα, τις οποίες χώρισαν σε 2 ομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν ισορροπημένη διατροφή και μείωσαν τις θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά κατά 500. Αλλά τα μέλη της 2ης ομάδας, εκτός από αυτό, είχαν οδηγία να καταναλώνουν 3γρ κύμινο ανακατεμένο μέσα σε 140γρ γιαούρτι καθημερινά (η 1η ομάδα έτρωγε το γιαούρτι σκέτο).
Διαπίστωσαν ότι μετά από 3 μήνες προσπάθειας για αδυνάτισμα, οι γυναίκες που κατανάλωναν και κύμινο έχασαν 3 φορές περισσότερο ποσοστό λίπους.
Επίσης, υπήρχαν και άλλα οφέλη. Τα μέλη της 2ης ομάδας μείωσαν κατά 23 μονάδες τα τριγλυκερίδια στο αίμα τους, ενώ οι γυναίκες στην 1η ομάδα μόλις 5 μονάδες. Το ίδιο συνέβη και με την “κακή” χοληστερόλη (LDL), η οποία μειώθηκε κατά μέσο όρο σχεδόν 10 μονάδες στα μέλη της 2ης ομάδας, έναντι μόλις 0,5 μονάδας στα μέλη της 1ης ομάδας.
Πηγή: Iatropedia

αδυνάτισμα λίπος Κύμινο

Από ποια μορφή καρκίνου προστατεύουν τα προβιοτικά και το γιαούρτι

Από ποια μορφή καρκίνου προστατεύουν τα προβιοτικά και το γιαούρτι - MediaΕπιστήμονες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα «καλά» βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μερικά εντερικά βακτήρια μπορούν τόσο να προκαλέσουν, όσο και να εμποδίσουν την παχυσαρκία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να παίξουν ευεργετικό ρόλο, επιβραδύνοντας ή και σταματώντας την ανάπτυξη του καρκίνου σε μερικές περιπτώσεις.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Ρόμπερτ Σιστλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", πειραματίσθηκαν με ποντίκια, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να εμφανίζουν λευχαιμία, λέμφωμα και άλλα είδη καρκίνου.
Σε μία ομάδα πειραματόζωων εισήχθησαν «καλά» αντιφλεγμονώδη βακτήρια σε μεγάλες ποσότητες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε το τυπικό μίγμα «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών που συνήθως συνυπάρχουν στο έντερο.
Στα ζώα με τα πολλά «καλά» βακτήρια ο καρκίνος εμφανίσθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Ειδικά το λέμφωμα (καρκίνος του λεμφικού συστήματος) εμφανίσθηκε σε διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τα άλλα ποντίκια. Ακόμη, τα πειραματόζωα με τα «καλά» βακτήρια έζησαν τετραπλάσιο χρονικό διάστημα και εμφάνιζαν μικρότερη φλεγμονή και λιγότερες βλάβες στο DNA τους.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, τα ζώα με τα «καλά» βακτήρια παρήγαγαν πολλούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από την φυσική μεταβολική δράση του εντέρου), που είναι γνωστό ότι «φρενάρουν» τον καρκίνο.
«Όλα αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η κατάλληλη 'χειραγώγηση' της μικροβιακής σύνθεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσαν οι ερευνητές. Όπως είπαν, στο μέλλον η μη επεμβατική και εύκολη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων προβιοτικών (ζωντανών μικροοργανισμών) θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά για πολλούς ανθρώπους.
Σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, τα βακτήρια του εντέρου εξελίχθηκαν σε «καλά» και «κακά» είδη. Τα πρώτα «φρενάρουν» τη φλεγμονή και τα δεύτερα την ενισχύουν. Η φλεγμονή παίζει ρόλο-κλειδί σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, νευροεκφυλιστικές, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, στη γήρανση κ.α.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου δέκα τρισεκατομμύρια κύτταρα βακτηρίων, έναντι μόνο ενός τρισεκατομμυρίου ανθρωπίνων κυττάρων. Το πιο διαδεδομένο εντερικό βακτήριο είναι ένας λακτοβάκιλλος, ο οποίος επίσης είναι παρών στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. Ο μικροοργανισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε και στα νέα πειράματα με τα ποντίκια.

Το... συρτάκι κάνει καλό στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Το... συρτάκι κάνει καλό στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια - MediaΤο συρτάκι και οι άλλοι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί μπορεί να βελτιώνουν την κινητικότητα των ηλικιωμένων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως έδειξε, οι ασθενείς που συμμετείχαν επί τρεις μήνες σε μαθήματα ελληνικών χορών παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα, τη δύναμη και την ταχύτητα αναπήδησης, αλλά και στην αντοχή τους
Οι βελτιώσεις αυτές μπορεί να προσφέρουν περισσότερη ανεξαρτησία και κινητικότητα στους ασθενείς, εκτιμούν οι ερευνητές.
Όπως γράφουν στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Νοσηλευτικής» (EJCN), η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 40 πάσχοντες από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικίας 68 έως 78 ετών, οι οποίοι δεν είχαν γυμνασθεί καθόλου κατά το τελευταίο έτος.
Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων συμμετείχε σε τρίμηνο πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης βασισμένης σε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, και η άλλη συνέχισε την καθιστική ζωή της (ομάδα ελέγχου).
Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις αξιολόγησης της αλτικής ικανότητας (ύψος άλματος, διάρκεια επαφής των ποδιών στο έδαφος, δύναμη και ταχύτητα κατά το άλμα), δύναμης των μυών των ποδιών και αντοχής των μυών των ποδιών.
Ο χορός γινόταν σε δημοτικά γυμναστήρια τρεις φορές την εβδομάδα και διαρκούσε 40 έως 65 λεπτά κάθε φορά.
Στο τέλος του προγράμματος οι εθελοντές υποβλήθηκαν εκ νέου στις εξετάσεις.
Κατά την έναρξη της μελέτης δεν υπήρχαν διαφορές στις δύο ομάδες στις κινητικές εξετάσεις, αλλά στο τέλος του τριμήνου, όσοι εθελοντές είχαν συμμετάσχει στα μαθήματα χορού είχαν βελτίωση κατά 10% στην αντοχή και τη δύναμη των ποδιών και πηδούσαν κατά 10% ψηλότερα και περίπου 7% ταχύτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που συνέχισαν τον καθιστικό τρόπο ζωής.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί βελτιώνουν την δύναμη, την αντοχή και την αλτική ικανότητα των ηλικιωμένων με καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής κ. Ζαχαρίας Βόρδος, από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ.
Και συνέχισε: «Τα οφέλη που παρατηρήσαμε μπορεί να δώσουν στους ασθενείς περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή τους ζωή, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν τις σκάλες.
»Μπορεί επίσης να βελτιώσουν τον συντονισμό των κινήσεών τους και να ελαττώσουν τον κίνδυνο πτώσεως και τραυματισμού. Δεν αποκλείεται, τέλος, οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί να παρέχουν και καρδιακά οφέλη, σαν κι αυτά που έχει φανεί ότι παρέχει ο χορός Ζούμπα με τη μουσική λάτιν».
Ο κ. Βόρδος κατέληξε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα μαθήματα χορού ήταν πάνω από 90%, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτού του είδους τα προγράμματα αποκατάστασης μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για τους ασθενείς απ’ ό,τι τα κλασικά.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διώξτε το άγχος με γιόγκα - Δείτε πως (Video)

Διώξτε το άγχος με γιόγκα - Δείτε πως (Video) - Media
Οι ασκήσεις αναπνοής ή pranayama, είναι ένα μεγάλο μέρος της γιόγκα και είναι μεταξύ των βασικών “εργαλείων”, που χρησιμοποιούν πολλοί ψυχολόγοι, ιδιαίτερα όταν εργάζονται με πελάτες που βιώνουν έντονο στρες ή άγχος.
Η διαφραγματική αναπνοή είναι η πιο ευρέως γνωστή τεχνική αναπνοής, αλλά νέες επιστημονικές έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως σε άλλες τεχνικές της pranayama και τα οφέλη τους.
Η διαδικασία της αναπνοής αφορά τη διασύνδεση του εθελοντικής νευρικού μας συστήματος (πτυχές της φυσιολογίας μας κάτω από τον συνειδητό μας έλεγχο) και το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα (πτυχές που δεν είναι υπό τον συνειδητό μας έλεγχο).
Οι συνειδητές ασκήσεις αναπνοής είναι ένα μέσο για να περάσουμε μηνύματα προς τον εγκέφαλο με βάση του τι κάνουμε με το σώμα μας. Προσφέρει επίσης μια άμεση σύνδεση για την εξισορρόπηση του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Η τεχνική Nadi Shodhana της γιόγκα, ή αλλιώς εναλλαγή ρινικής εισπνοής (δλδ εισπνοή από μόνο ένα ρουθούνι κάθε φορά) έχει μια μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική Ayurvedic και την γιόγκα. Πιστεύεται ότι εναρμονίζει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα μια ισορροπημένη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία.
Αν και η επιστήμη δεν έχει εξερευνήσει σε βάθος τι μπορεί να συμβαίνει από την άποψη της εγκεφαλικής λειτουργίας των δύο ημισφαιρίων κατά τη διάρκεια αυτής της τεχνικής αναπνοής, πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι έχει πράγματι κάποιες πολύ ισχυρές θετικές επιδράσεις.
Λένε ότι υπάρχουν τρεις καλοί λόγοι για την εξάσκηση της pranayama:
  1. Ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  2. Ενισχύει τις αναπνευστικές λειτουργίες: αυξάνει την αναπνευστική δύναμη και την αντοχή.
  3. Βελτιώνει την προσοχή και τον συντονισμό των κινήσεων.
Έτσι η Nadi Shodhana κάνει καλό στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλό μας.
Πώς να εφαρμόσετε την εναλλαγή ρινικής εισπνοής

Καθίστε σε μια άνετη στάση. Χαλαρώστε το σώμα και αναπνεύστε φυσικά για λίγα λεπτά, επιτρέποντας στο μυαλό και το σώμα σας να ηρεμήσει.
  • Ακουμπήστε το αριστερό σας χέρι στο γόνατό σας.
  • Με το δεξί χέρι, φέρτε δύο εκτεταμένα δάκτυλα και ακουμπήστε τα ελαφρά στη γέφυρα της μύτης σας. Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας απαλά πάνω δεξί ρουθούνι. Τοποθετήστε τα άλλα δάχτυλα απαλά επάνω αριστερό ρουθούνι σας.
  • Κλείστε τα μάτια σας και να ξεκινήσετε απαλά να κλείνετε το δεξί σας ρουθούνι (χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα) και εισπνεύστε αργά, βαθιά, ομαλά, απαλά και χωρίς πίεση μόνο από το αριστερό ρουθούνι.
  • Μετά, κλείστε το αριστερό σας ρουθούνι (χρησιμοποιώντας τα μικρά δάχτυλα) και αφήστε ελεύθερο το δεξί. Εκπνεύστε μέσα από το δεξί ρουθούνι. Στη συνέχεια εισπνεύστε μέσα από το ίδιο (δεξί) ρουθούνι.
  • Τώρα κλείστε πάλι το δεξί ρουθούνι και αφήστε ελεύθερο το αριστερό. Εκπνεύστε μέσα από το αριστερό ρουθούνι και εισπνεύστε ξανά από το ίδιο.
  • Συνεχίστε το ίδιο μοτίβο για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε.
  • Όταν τελειώσετε, χαλαρώστε και τα δύο σας χέρια και αναπνεύστε πάλι φυσιολογικά για μερικές στιγμές προτού ανοίξετε τα μάτια σας.
Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...