Ισχιαλγία: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης...Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε σε κάθε σημείο του σώματος

Η λέξη ισχιαλγία (δηλ. η αίσθηση πόνου στο ισχιακό νεύρο) προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί, είτε ξαφνικά, είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί.
Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός -  Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κέντρου Σπονδυλικής Στήλης BackCare, Δρ. Ιωάννης Καρνέζης FRCS(Orth) απαντά στο ποιες είναι οι αιτίες της ισχιαλγίας, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και πώς να προληφθεί.

Τι είναι κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και που οφείλεται η ισχιαλγία;
Ο πόνος στο πόδι που ξεκινά από την περιοχή του γλουτού (ισχίου), και συνεχίζει κατά μήκος του μηρού, της γάμπας (γαστροκνημίας), έως το άκρο πόδι είναι αυτό που ονομάζουμε ισχιαλγία και σχεδόν πάντα οφείλεται σε πίεση μιας νευρικής ρίζας του ισχιακού νεύρου από κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου χαμηλά στη μέση, στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα ή υπαισθησία του ποδιού και μυική αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή σύρσιμο του ποδιού στο περπάτημα.
Ποιά είναι η θεραπεία;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί σε λίγες μέρες ή λίγες βδομάδες χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία (εκτός από παυσίπονα). Ο ασθενής δεν πρέπει να μένει στο κρεβάτι πάνω από μια δύο μέρες το πολύ και σταδιακά να επιστρέφει στις δραστηριότητές του. Φυσικά οι βαριές χειρονακτικές εργασίες θα πρέπει να αποφεύγονται για κάποιο διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές η πιθανότητα επανεμφάνισης νέων επεισοδίων οξείας ισχιαλγίας στο μέλλον είναι περίπου 10-20%.
Πότε πρέπει να απευθύνεται κανείς στον ειδικό γιατρό;
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο ασθενής πρέπει να ζητήσει οπωσδήποτε τη συμβουλή Ορθοπαιδικού Χειρουργού ή Νευροχειρουργού (οπωσδήποτε όμως εξειδικευμένου στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης). Στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος δεν υποχωρεί, είναι έντονος και παρατείνεται περισσότερο από τρεις τουλάχιστον μήνες χωρίς σημάδια βελτίωσης και αντιθέτως επιδεινώνεται ή ακόμα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα και μυική αδυναμία στο πόδι.
Ο λόγος που όταν το πρόβλημα της ισχιαλγίας επιμένει για μακρύ χρονικό διάστημα ή επιδεινώνεται ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό για να του δώσει λύση είναι όχι μόνο για να αποφύγει την παρατεταμένη ταλαιπωρία αλλά κυρίως για να αποφύγει σοβαρές μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν από παρατεταμένη σοβαρού βαθμού πίεση νεύρου.
Υπάρχει κάποια περίπτωση που είναι επείγον να επισκεφθεί ο ασθενής τον ειδικό γιατρό;
Αν παράλληλα με τον πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στο πόδι υπάρχει και δυσκολία στην ούρηση, υπάρχει η πιθανότητα κάποια μεγάλη κεντρική κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου να πιέζει τα νεύρα που είνα απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του σώματος όπως η ούρηση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μόνιμες βλάβες. Αν αυτό συμβαίνει είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον ειδικό γιατρό το συντομότερο.
Ποια είναι η θεραπεία στις περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει;
Η σύγχρονη θεραπεία της ισχιαλγίας είναι η χειρουργική μικροδισκεκτομή.
Τι είναι η επέμβαση της Μικροδισκεκτομής
Κατά την μικροδισκεκτομή αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (κήλη) και όχι ολόκληρος ο δίσκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άρση της πίεσης της νευρικής ρίζας ώστε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να έχουμε άμεση και πλήρη ανακούφιση από τον πόνο. Η επέμβαση γίνεται με χρήση ειδικού μικροσκοπίου μέσω πολύ μικρής τομής χαμηλά στη μέση. Σε εξειδικευμένα κέντρα η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε σε κάθε σημείο του σώματος ΠΡΙΝ σας συμβεί

 

Οι περισσότεροι θάνατοι από εμφράγματα προκαλούνται από κοιλιακή μαρμαρυγή της καρδιάς που εμφανίζεται πριν προλάβει ο ασθενής να φτάσει στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν εκεί, έχουν εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης. Με τη σύγχρονη θεραπεία αυτές υπερβαίνουν το 90%.
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαίρως στον εαυτό σας, εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να πάθετε κάποιο έμφραγμα.
Αν και ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, κάποιοι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο έναν ήπιο πόνο ή ελαφριά δυσφορία. Άλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μόνο ένα σύμπτωμα, ενώ ορισμένοι παρουσιάζουν έναν συνδυασμό από αυτά.
Δείτε πώς “χτυπάει” προηγουμένως ένα πιθανό έμφραγμα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα:
Σαγόνι: Δυσφορία ή πόνος στο σαγόνι σας. Μπορεί να αισθάνεστε έναν πόνο ή σφίξιμο μέσα και γύρω από την κάτω γνάθο σε κάθε μία ή και στις δύο πλευρές. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στο σαγόνι σας.
Λαιμός: Δυσφορία ή πόνος στον λαιμό σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια γενική δυσφορία στον λαιμό τους, ή αίσθημα πνιγμού ή καψίματος. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος ή τους ώμους σας προς τον λαιμό σας.
Ώμοι: Δυσφορία ή πόνος επάνω σε και γύρω από τον έναν ή και τους δύο ώμους σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση γενικού πόνου, ένα αίσθημα βάρους ή πίεσης που απλώνεται από το στήθος τους στον ώμο τους.
Πλάτη: Δυσφορία ή πόνος στην πλάτη σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση ενός γενικού πόνου στην περιοχή ανάμεσα από τις δύο ωμοπλάτες τους. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στην πλάτη σας.
Χέρια: Δυσφορία, πόνος, αίσθημα βάρους ή αδυναμία σε ένα ή και στα δύο σκέλη. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν αίσθημα δυσφορίας, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο αριστερό τους χέρι. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος σας στο χέρι σας.
Εκτός από αυτά τα σημεία στο σώμα, λίγο πριν από ένα έμφραγμα, μπορεί επίσης να αισθανθείτε και τα παρακάτω συμπτώματα:
Ναυτία
Ζαλάδα
“Κρύος” ιδρώτας
Δυσκολία στην αναπνοή
ΠηγήIatropedia

Σουβλάκι ή χωριάτικη σαλάτα; Πόσες θερμίδες έχει το καθένα

 

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα και μόνο είδος φαγητού για να το αναδείξουμε ως το “εθνικό” μας “fast food”, τότε το σουβλάκι θα έβγαινε πρώτο παμψηφεί. Επίσης, αν διαλέγαμε ένα είδος “εθνικής” σαλάτας, τότε αυτή θα ήταν η χωριάτικη.
Τι γίνεται λοιπόν όταν σουβλάκι και χωριάτικη σαλάτα συγκρούονται με διατροφικούς όρους; Ο διατροφολόγος Leslie Barrie από το Health.com κάνει τον... διαιτητή και βγάζει νικητή.
Το σουβλάκι με γύρο και τζατζίκι έχει περίπου 760 θερμίδες με 47γρ λιπαρών (17γρ κορεσμένων λιπαρών), 3γρ ίνες και 54γρ υδατάνθρακες.
Η χωριάτικη έχει περίπου 460 θερμίδες με 28γρ λιπαρών (7γρ κορεσμένων λιπαρών), 5γρ ίνες και 18γρ υδατάνθρακες.
Από εκεί και πέρα, ο Barrie υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν η χωριάτικη έχει πολλά λιπαρά από τη φέτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο, είναι ως επί το πλείστον καλά λιπαρά και το γεύμα συνολικά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι ένα σουβλάκι με γύρο.
Το κυριότερο διατροφικό μειονέκτημα του “πιτόγυρου” δεν είναι η πίτα ή το τζατζίκι. Είναι το ίδιο το κρέας. Είτε είναι χοιρινός, είτε όχι, ο γύρος έχει πάρα πολλά λιπαρά ανά 100γρ. Και αυτά τα λιπαρά δεν είναι “καλά” λιπαρά.
Επιπλέον, η χωριάτικη σαλάτα μπορεί να “υπερηφανεύεται” για περισσότερες φυτικές ίνες από τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και οι ντομάτες, που έχουν σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες Α και C.
Τελικός νικητής λοιπόν είναι η χωριάτικη. Αλλά προσοχή: Αν μαζί με την χωριάτικη καταναλώσετε και 2-3 φέτες ψωμί (...κλασική ελληνική συνήθεια...) τότε η σύγκριση ακυρώνεται!
Επίσης, αν το σουβλάκι σας έχει αλάδωτη πίτα, καθαρό από λίπη κρέας (όσο είναι δυνατόν) και καθόλου σάλτσες κλπ, τότε συνολικά είναι ένα πλήρες γεύμα χωρίς τόσες πολλές θερμίδες.
Η απόφαση είναι δική σας... περί ορέξεως, άλλωστε...
Πηγή: Iatropedia


Δείτε πως θα προστατευτείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

 

Την προσοχή των συμπολιτών μας και των «φιλοξενούμενων» προσφύγων/μεταναστών στα μεταδιδόμενα από παθογόνους μικροοργανισμούς (κουνούπια, σκνίπες) νοσήματα, εφιστά με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
Η σχετική ανακοίνωση ενημερώνει ότι νοσήματα όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια.
Στην Ανατολική Αττική έχει καταγραφεί η παρουσία κατάλληλων διαβιβαστών (σκνιπών), για το λόγο αυτό, και πέρα από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούνται κατά περιοχή, είναι απαραίτητη η λήψη ατομικών μέτρων όπως:
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
- Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά) για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Ο χρόνος δράσης τους είναι από 1 έως 4-5 ώρες, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Κατά την εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους. Να μην απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά η επάλειψη πρέπει να γίνεται από ενήλικα. Τα εντομοαπωθητικά απλώνονται μετά από το αντηλιακό.
- Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.
- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
- Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.
- Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Μείωση της χοληστερόλης και προστασία της καρδιάς σε 5 κινήσεις! 

Η διαταραχή που ονομάζουμε υπερχοληστεριναιμία στην αρχή δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις και δεν υπάρχουν έκδηλα συμπτώματα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης γίνονται εμφανή σε αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας. Η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης γίνεται αρχικά με μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον γενικότερο τρόπο ζωής του ατόμου και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο λιπίδιο του αίματος και αποτελεί στοιχείο των κυτταρικών τοιχωμάτων και των μονωτικών επιστρώσεων των νευρικών μας κυττάρων. Είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας και η ποσότητά της στο σώμα μας προέρχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από ενδογενή σύνθεση, δηλαδή τη συνθέτει ο οργανισμός και κατά ένα μικρότερο μέρος από τη διατροφή.


Η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσο αυξάνεται η χοληστερίνη στο αίμα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν βέβαια προϋπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή διαβήτης, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Τα επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να επηρεαστούν και από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό και ο γενικότερος τρόπος ζωής (διατροφή, άγχος, κακή ποιότητα ύπνου).

Πώς μπορείτε, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας; Με 3-4 μικρές αλλαγές μπορείτε να το πετύχετε έχοντας μακροχρόνια οφέλη.
Υγιεινές εναλλακτικές τροφίμων

Ακόμη και αν είχατε για χρόνια έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το λιπιδαιμικό σας προφίλ.
Για παράδειγμα:
Καταναλώστε τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους σε ποσότητα 2-3γρ την ημέρα, μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη έως και 10%. Για να πετύχετε αυτή την πρόσληψη, θα πρέπει να αναζητήσετε τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, όπως προϊόντα επάλειψης, ροφήματα γιαουρτιού, επιδόρπια γιαουρτιού και προϊόντα με γάλα. Έτσι, αντί να καταναλώσετε 1,7 κιλά φυστίκια (με τις αντίστοιχες θερμίδες), προσλαμβάνετε μία μερίδα μόνο ροφήματος γιαουρτιού που δίνει την ποσότητα των 2γρ.
Επιλέξτε φυτικά λιπαρά

Αντί για τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, το αγελαδινό βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα οποία αυξάνουν την ολική χοληστερίνη στο αίμα, προτιμήστε τις άπαχες εκδοχές τους όπως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας ή ακόμη και φυτικές πηγές λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, η μαλακή φυτική μαργαρίνη, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από ζωικά προϊόντα με φυτικά λιπαρά μπορεί να μειώσει κατά 6% την κακή χοληστερόλη σας.

Αποφύγετε τα trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά οξέα βρίσκονται στα τηγανισμένα τρόφιμα και στις επεξεργασμένες τροφές, όπως τα κρουασάν, τα πατατάκια κ.ά. Γενικά, αν εξετάσετε τις διατροφικές πληροφορίες στο πίσω μέρος των συσκευασιών και δείτε τη φράση μερικώς υδρογονωμένα λίπη στα συστατικά, καλό θα ήταν να αποφύγετε να τα προσθέσετε στο καλάθι σας.
Επιλέξτε διαλυτές φυτικές ίνες

Στα τρόφιμα όπως η βρώμη, οι διαλυτές φυτικές ίνες, δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, πουεμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων από το έντερο. Πρόκειται για τη δράση των β-γλυκάνων όπως λέγονται αλλιώς οι συγκεκριμένες φυτικές ίνες που μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη κατά 6%.
Μείωση σωματικού βάρους

Σε περίπτωση όπου το σωματικό βάρος είναι αυξημένο, μια μείωση της τάξης του 5-10% επί του αρχικού βάρους θα συνέβαλε θετικά στη μείωση των τιμών της χοληστερίνης μειώνοντας μάλιστα κατά 5% τις τιμές της «κακής» LDL χοληστερίνης. Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, καταναλώνοντας μικρά και συχνά γεύματα και προσαρμόζοντας τις ποσότητες φαγητού στις ανάγκες σας. Το παρακάτω link θα σας βοηθήσει σημαντικά mednutrition.gr.
Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

Μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο άσκησης, όπου θα σημειώνετε τη διάρκεια και τη συχνότητά της. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι ωφέλιμη για εσάς. Το να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες για να πάτε στη δουλειά σας αντί για το ασανσέρ ή να αφήσετε το αυτοκίνητο μερικά μέτρα μακριά από τον χώρο εργασίας σας θα ήταν μια πολύ καλή αρχή! Οι πιο κινητοποιημένοι, μπορείτε να βρείτε και βηματομετρητές, εξαρτήματα που μετρούν τον αριθμό των βημάτων σας ημερησίως! Διασκεδάστε το μπορεί να μειώσετε την χοληστερόλη σας κατά 2-4% ταυτόχρονα!
Μειώστε το στρες της καθημερινότητας

Απλό να το λέει κανείς και δύσκολο να το πράττει. Από την άλλη όμως μπορείτε να ξεκινήσετε με απλά μικρά βήματα όπως για παράδειγμα να βάλετε στόχο 10 λεπτά την ημέρα να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που τα απολαμβάνετε και σας χαλαρώνουν ενδεχομένως (πχ ένα ζεστό μπάνιο).
Μειώστε το κάπνισμα

Τα μηνύματα είναι ποικίλα και από παντού για την επίπτωση που έχει το κάπνισμα με την υγεία. Εσείς τι περιμένετε, για να πάρετε την απόφαση;

mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...