Πύραυλος Falcon 9 της ιδιωτικής διαστημικής
εταιρείας SpaceX εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα, έθεσε σε τροχιά
τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο και επέστρεψε σε πλατφόρμα (χωρίς πλήρωμα) που
έπλεε στον ωκεανό, στην οποία και προσνηώθηκε με επιτυχία την
Παρασκευή, λίγο μόλις καιρό μετά την πρώτη φορά που η εταιρεία είχε
καταφέρει κάτι τέτοιο.
Η SpaceX του Έλον Μασκ, επιχειρηματία γνωστού επίσης για την Tesla Motors και το PayPal, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στον χώρο των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, μαζί με άλλες εταιρείες όπως η Blue Origin τουΤζεφ Μπέζος (Amazon). Η καθιέρωση της επαναχρησιμοποίησης πυραύλων μετά από εκτοξεύσεις στο Διάστημα θα μειώσει κατακόρυφα το κόστος των αποστολών, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας πέρα από το όρια του πλανήτη μας.
..Η SpaceX του Έλον Μασκ, επιχειρηματία γνωστού επίσης για την Tesla Motors και το PayPal, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στον χώρο των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, μαζί με άλλες εταιρείες όπως η Blue Origin τουΤζεφ Μπέζος (Amazon). Η καθιέρωση της επαναχρησιμοποίησης πυραύλων μετά από εκτοξεύσεις στο Διάστημα θα μειώσει κατακόρυφα το κόστος των αποστολών, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας πέρα από το όρια του πλανήτη μας.
Ο Μασκ και η SpaceX επιβεβαίωσαν την επιτυχία της αποστολής από τους λογαριασμούς τους στο Twitter. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε καταφέρει για πρώτη φορά να προσνηώσει πύραυλο σε πλατφόρμα στη θάλασσα τον Απρίλιο, μετά από μια σειρά από ανεπιτυχείς προσπάθειες.
Η SpaceX δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για την επιτυχία αυτή τη φορά, λόγω υψηλών ταχυτήτων (ο ιαπωνικός δορυφόρος που αποτελούσε το φορτίο έπρεπε να αποσταλεί σε υψηλή τροχιά). Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό, με την εταιρεία να πραγματοποιεί την τρίτη συνολικά ανάκτηση πυραύλου μετά από αποστολή (η πρώτη ήταν μετά από επιτυχή προσεδάφιση τον Δεκέμβριο, και η δεύτερη η προαναφερθείσα προσνήωση τον Απρίλιο).
Η προσνήωση γενικά θεωρείται ότι «συμφέρει», καθώς οι πύραυλοι που εκτοξεύονται σε υψηλές τροχιές χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα, και απομένουν λιγότερα για την επιστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου