Υγεία- Η βαριατρική θεραπεία για τον διαβήτη

Το χειρουργείο για την παχυσαρκία ρυθμίζει και τις ορμόνες-κλειδιά για την ινσουλίνη

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (βαριατρική) θα έπρεπε να αποτελεί μια συνηθισμένη θεραπευτική προσέγγιση για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών επιστημόνων.

Είναι γνωστό ήδη από το 1920 ότι οι αλλαγές στο γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο του διαβήτη, ακόμα και να θεραπεύσουν τη νόσο.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως θεραπεία για τον διαβήτη.

Μέχρι στιγμής, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με διάφορες μεθόδους, όπως η γαστρική παράκαμψη ή ο γαστρικός ρυθμιζόμενος δακτύλιος, συνιστάται μόνο στους ανθρώπους με σοβαρής μορφής παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα είναι δραστικά, καθώς περιορίζεται άμεσα η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν οι ασθενείς. Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με την παχυσαρκία -αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις- και οι ειδικοί θεωρούν πως οι συγκεκριμένες επεμβάσεις προκαλούν μεταβολικές αλλαγές που επηρεάζουν τις ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν την ινσουλίνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντός τριών μηνών από την επέμβαση οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εκτός φαρμακευτικής αγωγής και η ποιότητα της ζωής τους βελτιώνεται ουσιαστικά!

Υπέρβαροι ασθενείς

Με μια κοινή τους δήλωση, 45 διεθνείς οργανισμοί, γιατροί και ερευνητές που ασχολούνται με τον διαβήτη υποστηρίζουν πως η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως θεραπευτική επιλογή για όλους τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που είτε είναι παχύσαρκοι είτε είναι απλά υπέρβαροι, εφόσον τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (με σωστή διατροφή και άσκηση) δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου τους υπό έλεγχο.

«Αλλάζουμε το μοντέλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο έγκριτος διαβητολόγος και πρώην πρόεδρος του Royal College of Physicians, καθηγητής σερ Τζορτζ Αλμπέρτι. Τόνισε μάλιστα πως η ανάγκη ήταν τεράστια, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του διαβήτη. Το 1979 υπήρχαν σχεδόν 100.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με τη νόσο. Πέρυσι ο αριθμός αυτός έφτασε τα 422.000.000 ανθρώπους, αριθμός που -σύμφωνα με τον καθηγητή- είναι σαφώς μεγαλύτερος.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...